Beija Flor, de la Rio la Galați. Drumul școlii de dans pornită dintr-o întâmplare

Beija Flor, de la Rio la Galați. Drumul școlii de dans pornită dintr-o întâmplare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Clubul gălățean de dans sportiv, Beija Flor, înființat în urmă cu 13 ani, are o istorie plină de culoare, muzică și emoții. Fondatorul clubului, gălățeanul Iulian Tenie, a pornit pe acest drum al succesului oarecum întâmplător. În 2004, l-a întâlnit pe Daniel Nechita - unul dintre cei mai cunoscuți și talentați dansatori din zona Galațiului, la acea vreme, dar și după ce a participat la Carnavalul de la Rio, în 2005, când a și dansat pe sambadrom.

"L-am cunoscut pe Daniel Nechita, cel care ne-a arătat cu ce se mânâncă dansul și putem spune că acest club l-am înființat pentru el. La acel moment, era o figură remarcabilă a dansului sportiv, fiind cel mai bun de pe raza județului, chiar dacă atunci dansa pentru clubul Fantezia", ne-a povestit Iulian Tenie, președintele Beija Flor.

Numele clubului a venit de la Rio, unde gălățeanul a dansat în 2005 pentru școala de samba Beija Flor de Nilópolis. "Beija Flor vine de la numele școlii de samba pentru care noi am dansat atunci și care a ieșit campioană. Am trăit o experiență și am vrut să transmit și aici spiritul acela, care nu înseamnă dans sportiv abstract, așa cum mulți îl percep. Am avut ocazia și fericirea să trăiesc altceva. În prima seară am fost spectatori, iar în următoarea am fost dansatori. Așa că pot să fac o diferență între cele două stări", a mărturisit Tenie.

Rochia galbenă a mamei, un "trofeu" cucerit

Din 2011, clubul Beija Flor organizează "Cupa Memorială Daniel Nechita", aducându-i astfel un omagiu celui care l-a inspirat.

La cea mai recentă ediție a competiției, care a fost organizată în parteneriat cu clubul Fantezia, am remarcat-o în ring pe fiica cea mare a lui Iulian Tenie, Dalia. Aceasta, alături de partenerul ei, Mihai Ciolan, au cucerit  patru locuri 1, la Clasa D, secțiunile Standard și Latino, precum și la Open Basic Standard și Latino (16-35 ani). După concurs, Dalia ne-a mărturisit că în acea seara s-a simțit altfel față de toate celelalte concursuri la care participase, deoarece purta rochia mamei sale, Lăcrămioara, o rochie galbenă, ce atrăgea privirile publicului. "Sunt atașată de această rochie, căci are o valoare sentimentală deosebită. Am văzut-o la mama mea când încă dansa, cred că aveam 7-8 ani. După mai multă vreme, în care am crescut, ca vârstă și ca valoare, mi-am dorit să pot dansa și eu cu ea", a spus Dalia. "Au fost câțiva dintre cunoscuți, care în momentul în care au văzut-o pe Dalia pe ring au avut impresia că o văd pe soția mea", a completat tatăl sportivei.

Dalia și Mihai sunt parteneri de puțină vreme, dar chiar și așa au reușit să lege o relație armonioasă pe ringul de dans. Ambii erau într-o perioadă în care își căutau parteneri, Dalia fiind cea care l-a "descoperit", pe internet. "Cred că ne-am dorit amândoi să ne depășim forțele și să arătăm că putem și că avem aceeași pasiune, cea pentru dans", a spus tânăra. Mihai era ca într-un cerc vicios, rămas fără parteneră de mai bine de un an, deja se gândea să renunțe, mai ales în contextul în care dansa doar dansuri latino, dar fără mari performanțe. "Ne-am cunoscut, ne-a plăcut de el, un băiat extraordinar, optimist, vesel tot timpul. Cea mai bună performanță a noastră este titlul de vicecampioni la secțiunea Latino, obținută anul trecut, la Cluj, și medalia de bronz la Standard, tineret (16-18 ani)", a încheiat Dalia Tenie.

Astfel, la începutul lunii martie, la Brașov, va avea loc Campionatul Național, iar pe 23 martie, la Galați, Beija Flor va organiza o nouă ediție a competiției dotate cu trofeul "Cupa Beija Flor".

Carnavalul din Rio de Janeiro este un faimos festival ținut anual înainte de Postul Mare și este considerat cel mai mare carnaval din lume, având zilnic câte două milioane de oameni pe străzi. În acest an, festivalul, cu o vechime de aproape 300 de ani, va avea loc în prima săptămână din luna martie. Parada Carnavalului de la Rio este plină de petrecăreți, turiști și dansatoare ale școlilor de samba din Rio (peste 200, împărțite în cinci divizii).

Pe 23 martie, la Galați, Beija Flor va organiza o nouă ediție a competiției dotate cu trofeul "Cupa Beija Flor"

În foto 1, Dalia și Mihai pe ringul de dans, la Galați. Foto 2, perechea gălățeană alături de Iulian și Lăcrămioara Tenie (Foto 1 și 3: Sonia Baciu. Foto 2: arhivă personală)

Citit 4307 ori Ultima modificare Joi, 14 Februarie 2019 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.