Miracol pe gheaţă, în Estonia! La Campionatul Mondial, echipa României a învins selecţionata unei țări cu trei ligi de hochei, apoi a zburdat şi cu Ucraina

Miracol pe gheaţă, în Estonia! La Campionatul Mondial, echipa României a învins selecţionata unei țări cu trei ligi de hochei, apoi a zburdat şi cu Ucraina
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

UPDATE: Polonia a învins Estonia cu 3-2 și are 10 puncte, la fel ca România, cu avantajul rezultatului direct (primul criteriu de departajare la egalitate de puncte) pentru tricolori. Câștigătoarea turneului se va decide sâmbătă, când România trebuie să învingă Olanda pentru a nu depinde de rezultatul partidei Polonia - Japonia.


Echipa naţională a României a reuşit o nouă victorie de senzaţie la Campionatul Mondial, Divizia I, Grupa B, 3-2 după prelungiri, miercuri seara, în faţa selecţionatei Poloniei, devenind favorită la primul loc, care aduce promovarea în al doilea eşalon al hocheiul mondial. Astăzi, România a învins și Ucraina, scor 5-1.

În România sunt doar şapte echipe în campionatul de seniori, dintre care una este de fapt de tineret (Marton Aron) şi una practic la nivel de amatori (Sportul Studenţesc). În Polonia, care vine după patru ediţii în divizia superioară, sunt 12 formaţii în prima ligă, 9 în liga a doua şi există chiar şi liga a treia, cu 8 formaţii. În datele oficiale transmise de federaţii la forul internaţional, în România sunt 306 hocheişti seniori şi opt patinoare acoperite, iar Polonia are 1.000 de jucători seniori, 20 de patinoare acoperite şi alte cinci în aer liber.

Toate acestea arată că miercuri seară, în arena Tondiraba din Tallinn (Estonia), s-a produs un miracol: România a învins Polonia cu 3-2 (1-0, 0-0, 1-2, 1-0), după prelungiri. Aşa ceva, victorie românească la un Campionat Mondial în faţa Poloniei, s-a consemnat ultima dată în 1963!

În meciul de poveste, România a deschis scorul prin Szilard Rokaly (08:37), concretizând o dublă superioritate numerică. Apoi, în faţa iureşului ofensiv al polonezilor, tricolorii au rezistat cu un joc defensiv fantastic. Iar când apărarea a cedat, a salvat portarul Toke. Raportul şuturilor la poartă este destul de elocvent: 38 - Polonia, 23 - România. Ce inspiraţie, ce decizie au luat cei doi antrenori ai României, slovacul Julius Penzes şi gălăţeanul Marius Trandafir: deşi Polc era în mare formă şi apărase excelent în primele două meciuri, l-au lăsat pe bancă şi au mizat în poartă pe Toke, iar acesta a fost incredibil, înnebunitor pentru adversari.

S-a ajuns cu 1-0 până în repriza a treia, când Polonia a egalat în minutul 51:56. Peste un minut şi jumătate, efortul impresionant al hocheiştilor români a fost răsplătit şi cu o clipă norocoasă: portarul polonez a degajat pucul în patina unui coechipier şi a ricoşat în gol, 2-1 pentru România. S-a ajuns în ultimul minut, Polonia a forţat fără portar şi până la urmă a reuşit să egaleze din nou. Mai erau doar 23 de secunde! 2-2, s-a intrat în repriza suplimentară, s-a ajuns în minutul 5 al acesteia, ultimul. O eliminare în echipa poloneză, şut Borisenko şi goool istoric!

Anterior, echipa României învinsese alte două echipe cu aspiraţii la primul loc, 4-3 cu Estonia la şuturi de departajare, şi primul succes după trei decenii în faţa Japoniei, scor 3-2. În clasament, România şi Polonia se aflau în frunte, cu câte 7 puncte, cu tricolorii favoriţi la promovare, primul criteriu de departajare fiind rezultatul meciului direct.

Joi, echipa României și-a continuat seria impresionantă de victorii, trecând şi de Ucraina cu 5-1 (2-0, 1-1, 2-0). La fel ca în partidele precedente, hocheiştii români au gestionat excelent momentele de power-play, cu primele două goluri înscrise în astfel de situaţii, iar în cele de inferioritate numerică apărarea a mers aproape de perfecţiune. Pentru România au înscris Peter B (min. 3'52"), G. Biro (min. 19'51"), Constantin (min. 39'21"), Anton Butochnov (min. 47'39") şi Rokaly Sz. (min. 57'28") din lovitură de penalitate.

Dacă în ultimul meci de astăzi (de la ora 20.00) Estonia câştigă fără prelungiri în faţa Poloniei, România ar avea asigurat primul loc la final. Altfel, va trebui victorie în ultimul meci, cel cu Olanda, sâmbătă (ora 13.00), pentru ca echipa României să revină în eşalonul al doilea, între primele 22 de echipe din lume, poziţie pe care nu a mai atins-o din 1995 (locul 20 atunci).

Hocheiştii români au învinsa reprezentativa unei ţări cu 25 de patinoare şi trei ligi de seniori, în care activează 29 de echipe
Citit 2601 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Mai 2019 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.