Maratonul pe Dunăre, câştigat de un gălăţean

Maratonul pe Dunăre, câştigat de un gălăţean
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Zilele Dunării" au fost marcate la Galați cu multiple activități, de la croazierele pe fluviu până la cursa de ambarcaţiuni pe cursul acestuia, de la Gropeni până la Galați, pe o distanţă de 42 de kilometri.

Cea de-a doua ediție a "Cupei Dunării de Jos" la caiac-canoe a fost organizată de Asociația Club Sportiv Nautic Mila 80, în parteneriat cu Primăria Galați, Primăria Brăila și Palatul Copiilor Galați. Nici de data aceasta Dunărea nu a fost prea prietenoasă cu concurenții. Vântul destul de puternic din faţă a dus la valuri mari, care le-au dat bătăi de cap "alergătorilor" la probele de maraton (Gropeni - Galaţi) și semimaraton (Brăila - Galaţi) la caiac-canoe, majoritatea reuşind să reziste până la sosire.

Printre concurenți s-au aflat și sportivi experimentați, unul dintre aceștia fiind brăileanul Sorin Preda, participant de ani de zile la TID România (Tour International Danubien - cel mai lung traseu anual internațional de caiac, canoe și canotaj din lume, organizat pe Dunăre, în lungime de aproximativ 2.516 km, de la Ingolstadt până la Sf. Gheorghe).

Câștigătorii celor două curse de anduranță au fost gălățeanul Valentin Tudose (maraton) și brăileanul Florin Țiparu (semimaraton). Remarcabilă a fost și evoluția gălățencei Mirela Stanciu, singura femeie care a participat la concurs.

"La maraton, din cauza vântului din față și a valurilor destul de mari, cauzate inclusiv de navele mari şi ambarcaţiunile mici cu motoare puternice, am avut o întârziere de peste o oră. Din fericire, cursa a fost fără incidente, chiar dacă au fost câteva abandonuri", a declarat câștigătorul maratonului de pe Dunăre, Valentin Tudose. Acesta a participat, în premieră, la cursa de 42 de km, până acum fiind "abonat" la cele de semimaraton, unde recent a fost pe podiumul de la Bicaz Fest - unul dintre cele mai importante competiții de această fel. 

”Mă așteptam ca în această ediție să vin cu experiența anului trecut, când concursul s-a desfășurat pe același traseu la semimaraton, dar, la fel ca și oamenii, momentele sunt unice și irepetabile. Dacă anul trecut a plouat pe toată durata concursului, anul acesta vântul puternic ne-a fost potrivnic, făcând Dunărea mai puțin prietenoasă decât am cunoscut-o la alte evenimente de acest gen. Este adevarat că în astfel de momente încolțește și ideea abandonului, dar îți propui să treci măcar de “Priză”, apoi de Romportmet, apoi de Bac și încet-încet ajungi la sosire. A fost o mândrie pentru mine să particip la Cupă alături de concurenți consacrați în caiac-canoe și, deși pare un sport dedicat bărbaților, încurajez pe această cale doamnele și domnișoarele să îndrăznească și să experimenteze sportul pe apă într-un oraș care se bucură de cea mai importantă resursă în acest sens”, a spus Mirela Stanciu. 

Duminică, a avut loc cursa de sprint, la care au luat startul mai multe tipuri de ambarcațiuni: caiace de tură, canoe dublu, caiac dublu sau canoe indiană. În cadrul acestei probe, în echipajul de pe canoe indiană a fost și o gălățeancă, Simina Sita.

Sâmbătă, zeci de copii de diverse vârste au participat la o cursă nautică, pentru a afla cum se vede Dunărea prin ochii lor, iar apoi, coordonați de prof. Monica Anghel (Palatul Copiilor), micuţii au devenit creatori în cadrul Atelierului Fanteziei. Lucrările acestora au fost răsplătite de către organizatori.

Altfel, la jumătatea lunii august, la Bascov (Pitești) va avea loc Campionatul Național Master de kaiac-canoe, ca la finalul lunii august, în Ungaria, să se desfășoare "Mondialele" de master.

Citit 2257 ori Ultima modificare Marți, 02 Iulie 2019 07:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.