Cum poate ajunge România la EURO 2020

Cum poate ajunge România la EURO 2020
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Echipa naţională a României a terminat la egalitate, scor 1-1, partida disputată cu Norvegia, marţi seară, în preliminariile EURO 2020. Tricolorii au intrat în minutele suplimentare cu 1-0, moment în care calculele calificării se simplificaseră, dar au fost egalaţi în minutul 90+2, astfel că lucrurile s-au complicat din nou.

Simultan cu partida de la Arena Naţională s-a jucat un alt meci important al Grupei F, Suedia - Spania. Suedezii conduceau cu 1-0 spre final, scor care reducea mult şansele de calificare pentru echipa României, dar până la urmă a apărut informaţia mult aşteptată, Spania a egalat în minutul 90! La Bucureşti era 1-0, astfel că România mai avea nevoie doar de victorie în jocul direct cu Suedia pentru a-şi asigura calificarea. Însă, bucuria golului înscris de Spania  nu a durat mai mult de două minute, norvegienii egalând la Bucureşti.

Clasamentul Grupei F după meciurile de marți, 15 octombrie, se prezintă astfel: 1. Spania 20 puncte, 2. Suedia 15 puncte, 3. Romania 14 puncte, 4. Norvegia 11 puncte, 5. Feroe 3 puncte, 6. Malta 3 puncte.

Meciurile rămase de jucat în Grupa F în preliminariile EURO 2020 sunt: 15 noiembrie 2019, Norvegia - Feroe, România - Suedia, Spania - Malta (ora 21:45); 18 noiembrie 2019, Malta - Norvegia, Spania - România, Suedia - Feroe (ora 21:45).

La Campionatul European din 2020 vor obține calificarea primele două clasate. În cazul în care două echipe sunt la egalitate de puncte, principalul criteriu de departajare este reprezentat de rezultatul meciurilor directe.

În aceste condiții: Spania e deja calificată, când mai sunt două meciuri din grupă, Norvegia a ieșit în mare măsură din calculele calificării, iar România se luptă cu Suedia pentru locul al doilea. Există două variante!

Prima dintre ele înseamnă să învingem Suedia și Spania, astfel am acumula 20 de puncte, iar suedezii ar strânge maximum 18.

A doua variantă: victorie în faţa Suediei cu 1-0 sau o diferență de cel puţin două goluri, plus egal în Spania. Totul luând în calcul foarte posibilul succes al Suediei cu Feroe. Am avea același număr de puncte cu nordicii, dar am avea avantajul rezultatelor directe.

În cazul unei victorii cu 2-1 în fața Suediei, la fel ca-n tur, s-ar hotărî calificarea la golaveraj și nordicii este greu de crezut că nu vor fi în avantaj: ambele echipe au +9 acum, dar suedezii au meci cu Insulele Feroe și îl pot majora. La victorie cu 1-0, România ar fi în faţă pe criteriul golului în plus marcat în deplasare.

Varianta prin Liga Naţiunilor

România are și șansa barajului pentru a ajunge la Euro, chiar dacă termină pe locul al treilea în grupă. Barajele se vor juca în martie, între cel mai bine clasate echipe din grupele Ligii Națiunilor care nu obțin biletele pentru Campionatul European din preliminarii. România a terminat pe locul 2, după Serbia. Barajele vor avea structura unor mini-turnee, la fiecare urmând a evolua patru echipe, după sistemul semifinale-finală.

Înainte de meciurile din această săptămână, Armenia și Kosovo ne mai dădeau emoții că nu am prinde barajul. Acestea nu trebuie să obțină calificarea direct la Euro, pentru ca tricolorii să meargă la baraj. Armenia a pierdut în Finlanda, scor 0-3, și se află la cinci puncte de locul al doilea în grupă, cu două etape rămase de disputat. Kosovo a învins pe Muntenegru și e la un punct în spatele Cehiei, ocupanta locului secund în Grupa A. Totuși, Kosovo are un program greu, cu Cehia în deplasare și cu Anglia acasă, astfel că e improbabil să ajungă pe locul secund. În aceste condiții, România are șanse mari să se califice pentru baraj.

Citit 1284 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2019 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.