Fabrica de campioni a intrat în al şaptelea deceniu

Fabrica de campioni a intrat în al şaptelea deceniu
Liceul cu Program Sportiv, din 1958 în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Liceul cu Program Sportiv a fost şi va rămâne un simbol al vieţii gălăţene, al vieţii sănătoase, al armoniei şi bunei dispoziţii", o autocaracterizare făcută în revista şcolii, la ceas aniversar: şase decenii de activitate a şcolii formatoare de sportivi.

În calitate de contemporan şi cronicar care a consemnat, de-a lungul acestor şase decenii, extrem de multe reportaje despre frumoasa viaţa de elevi şi sportivi sub emblema Liceul cu Program Sportiv Galaţi, am participat la o nouă reîntâlnire cu preocupările din acest liceu, la emoţionanta festivitate organizată pentru aniversarea a şase decenii de existenţă.

Nu spunem o noutate, au spus-o şi alţii înaintea noastră, Liceul cu Program Sportiv este o unitate de învăţământ de mare tradiţie, apreciată şi respectată, pe porţile căreia au păşit ca boboci şi au ieşit ca absolvenţi sute şi mii de tineri ce şi-au propus să se instruiască sub toate formele, inclusiv pe tărâmul activităţii sportive. An de an, în cele şase decenii de viaţă, aici şi-au desăvârşit pregătirea generaţii întregi de elevi, mulţi mari performeri în arenele sportive. Ana Porgras, gimnasta campioană mondială, este doar unul dintre numele cu care am umple lejer toate paginile ediţiei de astăzi şi nu numai.

Maria Ionescu, directorul liceului, ne-a vorbit cu mândrie şi satisfacţie despre "preocupările cotidiene ale celor aproape 500 de elevi, a căror instruire porneşte încă din clasele pregătitoare, pentru care există un interes sporit în atragerea a cât mai multor viitori elevi, şi continuă până în clasa a XII-a, când deja foştii copii devin majori. De instruirea acestora se ocupă 44 de profesori".

File de istorie

Unitatea de învăţâmânt de lângă Turnul de Televiziune din cartierul "Dunărea" a luat fiinţă în toamna anului 1958. S-a numit Şcoala Medie Nr. 4, apoi Licerul Nr. 4 (cu profil sportiv), până la cutremurul din martie 1977. Din cauza deteriorării imobilului unde funcţiona, din str. Dr. Carnabel (lângă Baia Comunală), s-a căutat găzduire în alte spaţii. Asta timp de trei ani, după care au venit dispoziţii "de sus" ca acest lăcaş de învăţământ să se transforme în Liceul de Filologie - Istorie sau Liceul Industrial Nr. 12, unde, se înţelege, elementul sportiv fusese serios trecut la aspecte secundare. Această stare de fapt a durat timp de zece ani.

Revenirea la actuala titulatură, ca şi la programul de instruire cu accent pe la latura sportivă, s-a petrecut imediat după 1990. Liceul s-a mutat în actualul sediu, care oferă condiţii prielnice de pregătire în general şi în special pentru activitatea sportivă, cu sală de sport şi terenuri cu suprafaţă sintetică.

În prezent, elevii de aici se instruiesc în special la disciplinele atletism, baschet şi fotbal. De pregătirea lor s-au ocupat şi se ocupă pe mai departe profesori şi antrenori cu o apreciată calificare, precum Drăguţa Manolescu, Marcel Bujoreanu, Agripina şi Paul Gâlea, Tudorel Lovin (gimnastică), Ludovic Gonczi, Aneta Popescu, Tudose Teodoraşcu, Aurel Pricop, Dragoş Gherasim (baschet), unii dintre ei mai întâi elevi, apoi cadre didactice, chiar şi până la ieşirea la pensie.

Pe aici au trecut, printre alţii, atleţi campioani, printre care Fiţa Lovin, medaliată la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, Liliana Năstase, Livia Pruteanu, Ramona Tăune, Andreea Pleşu, Adina Mocanu, iar de performanţele viitoare se ocupă cu pasiune profesorii-antrenori Marlena Chiţu, Maria Ciocan, Alina Tecuţă Gherasim.

Fotbalul constituie o rubrică aparte, fără a-i supăra pe cei din celelalte discipline sportive. Ne face mare plăcere să amintim numele unor fotbalişti care au frecventat cursurile acestui liceu, apoi au făcut carieră şi pe dreptunghiul verde: Marius Humelnicu, Răzvan Ochiroşii, Claudiu Muha, Claudiu Stan, Viorel Zain, Mircea Axente sau Alexandru Tudorie, care au evoluat sau încă joacă în la nivel înalt. Şi aici amintim numele câtorva profesori-antrenori, precum Ioan Nicu, Adrian Oprea - acum şi director adjunct, Ionuţ Niculcea şi alţii.

Conducătorii liceului

De-a lungul anilor, la coordonarea activităţii LPS s-au aflat multe personalităţi marcante. Primul director, în 1958, a fost Dumitru Stanciu, urmat de Adrian Marian (timp de 14 ani), Ioan Cucu, Gheorghe Plesnilă (tot 14 ani), Florin Păunescu (12 ani), iar în prezent Maria Popescu, secondată de Adrian Oprea, cunoscut şi ca unul dintre legendarii fotbalişti care în 1986 au jucat împotriva celebrei echipe Juventus Torino, îngenuncheată la Galaţi de Oţelul.

Foto 2, galerie. Gimnasta Ana Porgras, campioană mondială la bârnă, este una dintre cele mai performante eleve care au trecut prin LPS Galaţi

Citit 3522 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2019 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.