SC Oţelul, declarată continuatoarea fostei campioane

SC Oţelul, declarată continuatoarea fostei campioane
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Suporter Club Oţelul Galaţi s-a trezit în octombrie amendată de FIFA şi obligată să plătească către doi jucători, pe care nu i-a avut niciodată, salariile restante din perioada în care aceştia au fost legitimaţi la falimentata FC Oţelul SA. Noul club gălăţean a făcut recurs, dar n-a avut câştig de cauză. Astfel, SC Oţelul este pe de o parte confirmată oficial ca fiind continuatoarea fostei campioanei, iar de cealalată este bună de plată către fotbaliştii neplătiţii de clubul distrus în timpul acţionariatului lui Dan Adamescu.

În luna octombrie a anului trecut, Suporter Club Oţelul a fost amendat cu 5.000 de franci elveţieni de către forul mondial şi somat să facă plata unor salarii restante, în total 23.000 de euro, către doi fotbalişti care au evoluat în trecut la Galaţi, dar la vechiul club, FC Oţelul SA: atacantul argentinian Diego Sevillano, care a jucat pentru FC Oţelul SA în doar şase meciuri, în sezonul 2013-2014, respectiv, „celebrul” atacant belgian Jeanvion Yulu-Matondo, şi el tot cu doar şase meciuri şi zero goluri pentru FC Oţelul, în sezonul 2014-2015.

SC Oţelul a făcut recurs la FIFA, sperând să nu fie asimilat vechiului club de către forul mondial, dar fără succes.

Cristian Munteanu, managerul general al SC Oţelul, a spus că această decizie are şi o parte bună, FIFA confirmându-i astfel în mod oficial că este continuatorul clubului falimentat. „Suntem fosta campioană a României. FIFA ne-a certificat ca fiind continuatoarea echipei ce lua titlul în 2011, sunt documente oficiale de la forul mondial. Din fericire, dar şi din păcate, pentru că am fost somaţi să plătim o sumă de bani importantă pentru noi către doi foşti jucători ai FC Oţelul, clubul intrat în faliment. Pentru că avem aceleaşi culori, am preluat trofeele vechiului club şi  jucăm pe acelaşi stadion, FIFA ne-a respins apelul şi a spus foarte clar că suntem continuatoarea echipei ce a jucat în Liga Campionilor, astfel că acum nimeni nu mai poate contesta asta”, a declarat Cristian Munteanu.

Managaerul general al SC Oţelul a precizat că în total ar fi de plată o sumă mult mai mare faţă de cea vehiculată iniţial, aproximativ 60.000 de euro, pentru că s-au calculat şi penalităţi pentru toţi aceşti ani care au trecut de când au depus jucătorii memorii. O variantă ar să se ajungă la o înţelegere cu avocaţii celor doi jucători, pentru a se face plata în rate. „FIFA ia astfel de decizii pentru că au fost multe cazuri de cluburi care intenţionat au intrat în faliment şi apoi au făcut altele, ca să scape de datorii. Prioritatea lor este ca jucătorii să fie plătiţi pentru ce au prestat. Pe de o parte au dreptate, dar tu mă pui să plătesc un contract din 2013, când eu m-am înfiinţat în 2016, în vară”, a mai adăugat Cristian Munteanu.

„Contabiliceşte, n-avem cum plăti”

Pe de altă parte, Cornel Moisescu, preşedinte al SC Oţelul, a spus că eventuala plată întâmpină şi probleme de legalitate. „Dacă ne pune să plătim, FIFA trebuie să găsească şi cadrul juridic pentru aşa ceva. Nu avem cum să înregistrăm în contabilitate o plată către persoane care nu au avut absolut nici o legătură cu asociaţia noastră, am fi în ilegalitate”, a menţionat Moisescu.

În ultimele luni, FIFA a mai avut decizii similare şi în cazuri asemănătoare ale altor cluburi româneşti, printre care actualul Rapid Bucureşti şi FC Universitatea Craiova 1948, clubul patronat de Adrian Mititelu, acesta din urmă având acum echipa pe primul loc în seria patra din Liga 3.

După 16 etape desfăşurate în acest sezon de Liga 3, SC Oţelul ocupă locul 6 în Seria 1, cu 30 de puncte, la cinci puncte în spatele Forestei Suceava, clasată pe poziţia a 2-a, şi la 12 de liderul Aerostar Bacău. Campionatul Ligii 3, la fel ca toate celelalte din sportul românesc, a fost suspendat din cauza COVID-19.

 
Citit 3545 ori Ultima modificare Marți, 17 Martie 2020 21:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.