Reluarea antrenamentelor, doar cu izolare în cantonament

Reluarea antrenamentelor, doar cu izolare în cantonament
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pe perioada pregătirilor şi ulterior a competiţiilor, atunci când acestea se vor putea derula, sportivii vor trebui să fie izolaţi în cantonamente.

Începând din 15 mai, în România, starea de urgență va fi schimbată cu cea de alertă, urmând o perioadă în care o serie dintre restricțiile impuse de autorități vor fi ridicate, dar s-a precizat va mai dura ceva vreme până când activitățile sportive vor putea intra în normal. Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii au emis un protocol cu recomandări pentru reluarea antrenamentelor sportivilor de performanţă, după încheierea stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus, fiind vorba de patru faze. Prima este o pregătire preliminară pentru reluarea antrenamentelor, care constă în izolare totală la domiciliu timp de 14 zile, la fel ca toate celelalte persoane care locuiesc în acel domiciliu, abia apoi se poate trece la următoarele faze: sesiuni de antrenament individual; sesiuni de antrenament de grup; sesiuni de antrenament colectiv.

Condiţii aproape imposibile

Condițiile sunt, cel puțin la prima vedere, destul de greu de îndeplinit, aproape imposibile pentru cluburile ce nu deţin bază de pregătire şi cazare proprie. După cele două săptămâni de izolare, se va intra în cantonament, iar sportivii si antrenorii nu vor putea părăsi baza. ”Azi nu vom vorbi despre reluarea competiţiilor, ci doar de faza de pregătire. Pentru moment, aşa cum spunea şi preşedintele României, bazele nu se vor redeschide pentru sportivii amatori. Cei care vor să facă exerciţii fizice în aer liber o vor putea face, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane. Condiţiile pentru sportivii de performanţă care sunt enunţate în acest ordin (n.r. - ce urma să fie publicat în Monitorul Oficial) sunt complexe şi descriu un regim strict de izolare şi cantonament. Pentru că atât pe perioada pregătirii, cât şi pe perioada competiţiilor, când se vor putea relua, sportivii vor trebui să fie izolaţi în cantonament. Iar fiecare club sau federaţie care doreşte să înceapă pregătirea trebuie să deţină o bază sportivă proprie cu toate utilităţile”, a afirmat ministrul. ”Fiecare participant la cantonament trebuie să respecte prevederile din acest ordin privind pregătirea numai în regim izolat. Antrenamentele se vor desfăşura numai în regim izolat, în patru etape: pregătirea antrenamentului, sesiuni individuale, sesiuni în grupuri mici şi sesiuni de antrenament colectiv. Sportivii şi antrenorii nu vor putea părăsi baza de antrenament. Singura excepţie va fi cea pentru efectuarea vizitei medicale obligatorii”, a explicat Stroe.

Bazele sportive vor trebui obligatoriu să conţină cel puţin două spaţii de rezervă, unde să fie izolate persoanele la care apar simptome de Covid-19. Printre multe alte precizări, echipamentul folosit la antrenamente trebuie să aibă asigurat serviciu de spălătorie în condiţii speciale.

Izolare înainte de cantonament

Ministrul Ionuț Stroe a mai menţionat că toţi sportivii care vor dori să reia pregătirile după ieşirea din starea de urgenţă vor fi obligaţi ca înainte de a intra în cantonament să stea în izolare totală la domiciliu timp de două săptămâni. ”Pentru ca sportivii cu antrenorii, medicii şi ceilalţi din staff să îşi reia antrenamentele, ei trebuie să stea 14 zile în izolare totală, iar la ieşirea din izolare vor fi testaţi pentru COVID-19. Doar cei care au testaţi negativ vor fi admişi în bazele sportive de pregătire. Personalul administrativ (n.r. - magazioner, bucătar, etc) va sosi înaintea sportivilor şi va lucra în ture de 14 zile, deci vor sta şi ei acolo în cantonament. De asemenea, vor fi şi ei testaţi pentru COVID-19. Procurarea testelor şi achiziţionarea acestora vor fi făcute de clubul sau federaţia respectivă”, a spus Ionuţ Stroe.

La cât de dure sunt aceste condiţii şi foarte greu de îndeplinit, în ceea ce priveşte fotbalul, doar la nivelul Ligii 1 şi poate la Liga 2 se va putea relua activitatea. Este greu de crezut că la Liga 3 se va mai juca în sezonul 2019-2019, pentru că sunt foarte puţine cluburi cu baze sportive proprii şi nici nu au resurse financiare să folosescă cu chirie alte baze, dacă există în localităţile respective unele care să îndeplinească cerinţele celor din Guvern. Din aceleaşi considerente, la fel de puţin probabilă este şi reluarea Ligii 1 la fotbal feminin.

Citit 1801 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 23:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.