(3) EURO 2020. Italia este noua campioană a Europei

(3) EURO 2020. Italia este noua campioană a Europei
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Primele meciuri de la EURO 2020 - VEZI AICI

*

Naţionala Italiei este noua campioană europeană, după ce a învins echipa Angliei cu scorul de 3-2 la loviturile de departajare, duminică seara, 11 iulie 2021, pe Stadionul Wembley din Londra, în finala EURO 2020, în care scorul a fost egal, 1-1 (0-1, 1-1), la finalul celor 120 de minute.

Italia îşi trece în palmares al doilea său titlu continental, din patru finale jucate la EURO, primul titlu european fiind câştigat în 1968, la Roma. Italia a învins Iugoslavia în finala din 1968 (2-0), dar a pierdut în faţa Franţei (1-2), prin golul de aur, în 2000, la Rotterdam, şi în faţa Spaniei (0-4), în 2012, la Kiev.

Finala a fost la înălţime în privinţa dramatismului, cu prelungiri şi lovituri de departajare, la care situaţia s-a răsturnat după ce a părut să fie în favoarea englezilor. Berardi, Bonucci şi Bernardeschi au fost cei care au adus titlul Italiei, pentru englezi marcând Kane şi Maguire. Portarul italian Donnarumma a apărat şuturile lui Sancho şi Saka, iar Rashford a trimis în bară, de la italieni ratând Belotti şi Jorginho.

Anglia a deschis scorul în min. 2, prin Luke Shaw, italienii egalând prin Leonardo Bonucci (67), cel care a fost desemnat omul meciului. Meciul a început practic de al 1-0 pentru englezi, care au marcat cel mai rapid gol într-o finală, după un minut şi 57 de secunde, prin fundaşul Luke Shaw, care, lăsat nemarcat în colţul careului mic de Di Lorenzo, a şutat la colţul scurt la centrarea lui Trippier. Italia a acuzat şocul şi a avut nevoie de minute bune pentru a se dezmetici şi a pune ordine în jocul său. Insigne a trimis peste poartă din lovitură liberă de la 20 de metri (8), dar cea mai bună ocazie din prima repriză a aparţinut lui Chiesa (35), cu un şut de la circa 20 de metri, puţin pe lângă poartă. Verratti (45+1) a şutat de la 16 metri, însă a fără probleme pentru Pickford. Anglia s-a apărat compact, dar nu a avut aproape nicio acţiune ofensivă consistentă în prima parte în afara golului marcat.

În repriza secundă, dominarea Squadrei Azzurra a fost şi mai accentuată, iar ocaziile s-au succedat la poarta lui Pickford. Insigne a trimis din lovitură liberă de la 18 metri pe lângă vinclu (51), acelaşi Insigne a tras din unghi (57), dar Pickford a respins. Pickford a fost providenţial în min. 62, la şutul din care al lui Chiesa, la capătul unei acţiuni personale. La una dintre puţinele acţiuni ale englezilor, Stones a reluat cu capul, după cornerul lui Trippier, iar Donnarumma a respins (64). În min. 67, Italia a reuşit egalarea, după un corner executat de Berardi: Cristante a prelungit mingea, Verratti a trimis în bară, iar Bonucci a reluat în plasă din 3 metri. Echipa antrenată de Roberto Mancini a fost aproape de a trece în avantaj, dar Berarde a trimis pe lângă poartă o minge în adâncime venită de la Bonucci (74).

În prelungiri, cele două echipe au riscat destul de puţin, dar totuşi au existat câteva ocazii. Phillips (97) a expediat un şut de la 20 de metri, puţin pe lângă ţintă. Bernardeschi a fost în prima plan în două rânduri, dar în min. 103 nu a reuşit reluarea din 6 metri la centrarea lui Emerson, iar Pickford a respins providenţial, iar în min. 107 a trimis din lovitură liberă Bernardeschi de la circa 25 de metri, dar Pickford a reţinut cu greutate. La poarta cealaltă, Chiellini a avut o intervenţie măiastră în careul mic, la o situaţie periculoasă în faţa lui Sterling.

Italia a câştigat apoi la loviturile de departajare, al doilea său meci consecutiv, după 4-2 cu Spania, în semifinală.

Italia a ajuns la 34 de meciuri consecutive fără înfrângere, 27 de victorii şi 7 egaluri, ultimul eşec datând din septembrie 2018 (0-1 cu Portugalia).

Anglia a jucat doar a doua sa finală majoră, după cea a Cupei Mondiale din 1966, pe care a reuşit să o câştige pe teren propriu, cu 4-2, după prelungiri.

Italianul Jorginho, care a ratat de la 11 metri, a devenit al zecelea jucător care a câştigat în acelaşi sezon EURO şi Liga Campionilor (CCE).

În drumul său spre finală, Italia a învins Turcia (3-0), Elveţia (3-0) şi Ţara Galilor (1-0), în grupă, a trecut de Austria în optimi (2-1, după prelungiri), a învins Belgia în sferturi (2-1) şi a trecut de Spania în semifinale (4-2, la loviturile de departajare). Anglia a învins Croaţia (1-0), a remizat cu Scoţia (0-0) şi a trecut de Cehia (1-0), în grupă, apoi a câştigat în faţa Germaniei (2-0) în optimi, a surclasat Ucraina (4-0) în sferturi, iar în semifinale s-a impus în faţa Danemarcei (2-1, după prelungiri).

Italia - Anglia 1-1 (0-1, 1-1), după prelungiri; 3-2, la loviturile de departajare

Au marcat: Leonardo Bonucci (67), respectiv Luke Shaw (2).

Au executat în ordine loviturile de departajare: Domenico Berardi 1-0 (gol), Harry Kane 1-1 (gol), Andrea Belotti 1-1 (ratare - apără Jordan Pickford), Harry Maguire 1-2 (gol), Leonardo Bonucci 2-2 (gol), Marcus Rashford 2-2 (ratare - bară), Federico Bernardeschi 3-2 (gol), Jadon Sancho 3-2 (ratare - apără Gianluigi Donnarumma), Jorginho 3-2 (ratare - apără Jordan Pickford),, Bukayo Saka 3-2 (ratare - apără Gianluigi Donnarumma).

Londra, Stadionul Wembley: 67.173 spectatori

EURO 2020 - finala

Echipele de start:

Italia: 21. Gianluigi Donnarumma - 2. Giovanni Di Lorenzo, 19. Leonardo Bonucci, 3. Giorgio Chiellini (căpitan), 13. Emerson Palmieri (24. Alessandro Florenzi, 118) - 18. Nicolo Barella (16. Bryan Cristante, 54), 8. Jorginho, 6. Marco Verratti (5. Manuel Locatelli, 96) - 14. Federico Chiesa (20. Federico Bernardeschi, 86), 17. Ciro Immobile (11. Domenico Berardi, 55), 10. Lorenzo Insigne (9. Andrea Belotti, 91). Selecţioner: Roberto Mancini.

Rezerve neutilizate: 1. Salvatore Sirigu, 26. Alex Meret - 12. Matteo Pessina, 15. Francesco Acerbi, 23. Alessandro Bastoni, 25. Rafael Toloi.

Anglia: 1. Jordan Pickford - 12. Kieran Trippier (25. Bukayo Saka, 70), 2. Kyle Walker (17. Jadon Sancho, 120), 5. John Stones, 6. Harry Maguire, 3. Luke Shaw - 4. Declan Rice (8. Jordan Henderson, 74; 11. Marcus Rashford, 120), 14. Kalvin Phillips - 19. Mason Mount (7. Jack Grealish, 99), 9. Harry Kane (căpitan), 10. Raheem Sterling. Selecţioner: Gareth Southgate.

Rezerve neutilizate: 13. Aaron Ramsdale, 23. Sam Johnstone - 15. Tyrone Mings, 16. Conor Coady, 18. Dominic Calvert-Lewin, 24. Reece James, 26. Jude Bellingham.

Arbitru: Bjorn Kuipers; arbitri asistenţi: Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Carlos del Cerro Grande; arbitru de rezervă: Juan Carlos Yuste (ambii din Spania)

Arbitru video: Bastian Dankert (Germania); arbitri asistenţi video: Pol van Boekel (Olanda), Christian Gittelmann, Marco Fritz (ambii din Germania)

Observator UEFA pentru arbitri: Hugh Dallas (Scoţia)

Cartonaşe galbene: Barella (47), Bonucci (55), Insigne (84), Chiellini (90+6), Maguire (106). Jorginho (114).

(AGERPRES)

*

Miercuri, 7 iulie 2021. Anglia va înfrunta Italia, în finala EURO 2020 * Selecţionata de fotbal a Angliei s-a calificat în finala EURO 2020, în urma victoriei reuşite în faţa Danemarcei, cu scorul de 2-1 (1-1, 1-1), după prelungiri, miercuri seara, pe stadionul londonez Wembley, în a doua semifinală a competiţiei.

Anglia va întâlni Italia în prima sa finală la EURO şi a doua din istorie, după ce a cucerit titlul mondial în 1966.

Selecţionata Albionului a câştigat în faţa Danemarcei printr-un gol marcat dintr-un penalty uşor acordat, pe care Harry Kane nu a reuşit să-l transforme (104), dar atacantul lui Tottenham a avut prezenţa de spirit de a urmări faza şi a reluat în plasă mingea respinsă de portar. Danezii au deschis scorul prin Mikkel Damsgaard (30), Anglia egalând relativ repede, prin autogolul lui Simon Kjaer (39). Anglia a controlat autoritar jocul şi merita victoria, după evoluţia sa şi numărul mare de ocazii, însă victoria a fost adusă de un gol controversat.

Englezii s-au instalat de la început în jumătatea daneză şi au avut prima ocazie prin Sterling (13), al cărui şut modest din careu a fost prins de Schmeichel. Hojbjerg (15), jucător la Tottenham, a oferit replica, printr-un şut din afara careului, dar reţinut de Pickford. Damsgaard (25) ameninţat poarta engleză cu şut din interiorul careului, mingea trecând pe lângă vinclu. Jucătorul Sampdoriei a deschis scorul în min. 30, dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri, cu o torpilă sub transversala lui Pickford. Damsgaard, care a împlinit 21 de ani sâmbătă, este doar la a opta selecţie. Golul a fost primul încasat de Anglia la EURO 2020 şi primul marcat din lovitură liberă la turneul de anul acesta. În ciuda golului primit, Pickford a realizat un nou record de invincibilitate pentru poarta Angliei, depăşind cu patru minute performanţa lui Gordon Banks (722). Anglia a revenit în atac şi Sterling (38) a ratat o ocazie uriaşă, trimiţând din 6 metri în Schmeichel. Peste un minut, Kjaer şi-a trimis mingea în propria poartă, presat de Sterling, la centrarea lui Saka. Acesta a fost al 11-lea autogol de la EURO 2020, un record absolut.

Echipa antrenată de Gareth Southgate a dominat jocul şi mai categoric în repriza secundă, în care danezii s-au apărat eroic şi au avut puţine ieşiri din propria jumătate. Echipa daneză a acuzat, pe măsura trecerii timpului, lipsa de prospeţime şi a făcut faţă tot mai greu atacurilor în valuri ale gazdelor. Schmeichel, cu o prestaţie de excepţie, a respins de la colţ mingea trimisă cu capul de Maguire (55), la centrarea lui Mount. Kjaer l-a blocat pe Mount (62) în careu, apoi jucătorul de la Chelsea a tras de la 17 metri, însă mingea a fost reţinută de Schmeichel (64). Mount a trimis o centrare cu efect (73), dar portarul echipei Leicester City a respins de sub transversală. Phillips a fost imprecis de la distanţă (80), iar Schmeichel a fost din nou la post la mingea trimisă cu capul de Maguire (90+5). Danemarca a avut o singură oportunitate notabilă în repriza secundă, un şut din întoarcere al lui Dolberg (58), prins de Pickford.

În prelungiri, presiunea englezilor a atins cote fantastice, iar golul părea că pluteşte în aer. Schmeichel a respins şutul din unghi trimis de Kane (94), apoi a respins mingea expediată de Grealish (98), din colţul careului mare. Sterling (98) a tras mult peste poartă din marginea careului. În min. 102, Sterling a reuşit să pătrundă în careu şi a căzut la un duel cu Maehle şi Vestergaard, iar arbitrul a dat penalty. Kane nu a reuşit să îl transforme, Schmeichel având o nouă paradă, dar golgheterul din Premier League a reluat mingea în plasă. Kane a ajuns la 10 goluri marcate pentru Anglia la turnee finale, egalându-l pe Gary Lineker, în urma lor fiind Alan Shearer (9) şi Wayne Rooney (7). După gol, Anglia a făcut un neaşteptat pas înapoi, iar danezii au încercat cu ultimele puteri să caute golul care să trimisă meciul la loviturile de departajare. Singura şansă decentă a fost şutul lui Braithwaite (114), respins de Pickford în corner. Misiunea danezilor a fost şi mai dificilă ţinând cont de oboseala acumulată, dar şi de faptul că Jensen s-a accidentat şi echipa lui Hjulmand a jucat în zece oameni în a doua repriză de prelungiri. Anglia mai putea marca o dată, dar Sterling a fost blocat in extremis de Schmeichel în trei metri (120).

Anglia va juca din nou o finală, după ce a pierdut semifinale la turneele finale din 1968, 1990, 1996 şi 2018 (EURO sau Cupă Mondială). Anglia devine a 13-a ţară care se califică în finala EURO şi prima debutantă din 2004. Reprezentativa ''Three Lions'' se află la a zecea sa participare la un turneu final EURO, având un loc trei în 1968 şi o semifinală atinsă în 1996. Selecţionata Albionului a jucat a treia semifinală consecutivă sub comanda lui Gareth Southgate, după ce le-au pierdut pe primele două în prelungiri, 1-2 cu Croaţia la Cupa Mondială din 2018 şi 1-3 cu Olanda în Liga Naţiunilor 2019.

Finala EURO 2020 se va juca duminică, de la ora 22:00, pe Stadionul Wembley, între Anglia şi Italia.

Anglia - Danemarca 2-1 (1-1, 1-1), după prelungiri

Au marcat: Simon Kjaer (39, autogol), Harry Kane (104), respectiv Mikkel Damsgaard (30).

Harry Kane a ratat un penalty în min. 104 (a apărat Kasper Schmeichel).

Londra, Stadionul Wembley: 64.950 spectatori

EURO 2020 - semifinală

Au evoluat echipele:

Anglia: 1. Jordan Pickford - 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 6. Harry Maguire, 3. Luke Shaw - 4. Declan Rice (8. Jordan Henderson, 95), 14. Kalvin Phillips - 25. Bukayo Saka (7. Jack Grealish, 69; 12. Kieran Trippier, 106), 19. Mason Mount (20. Phil Foden, 95), 10. Raheem Sterling - 9. Harry Kane (căpitan). Selecţioner: Gareth Southgate.

Rezerve neutilizate: 13. Aaron Ramsdale, 23. Sam Johnstone - 11. Marcus Rashford, 15. Tyrone Mings, 16. Conor Coady, 17. Jadon Sancho, 24. Reece James, 26. Jude Bellingham.

Danemarca: 1. Kasper Schmeichel - 6. Andreas Christensen (2. Joachim Andersen, 79), 4. Simon Kjaer (căpitan), 3. Jannik Vestergaard (19. Jonas Wind, 105) - 17. Jens Stryger Larsen (18. Daniel Wass, 67), 23. Pierre-Emile Hojbjerg, 8. Thomas Delaney (24. Mathias Jensen, 88), 5. Joakim Maehle - 9. Martin Braithwaite, 12. Kasper Dolberg (15. Christian Norgaard, 67), 14. Mikkel Damsgaard (20. Yussuf Poulsen, 67). Selecţioner: Kasper Hjulmand.

Rezerve neutilizate: 16. Jonas Loessl, 22. Frederik Ronnow - 7. Robert Skov, 11. Andreas Skov Olsen, 13. Mathias Jorgensen, 21. Andreas Cornelius.

Arbitru: Danny Makkelie; arbitri asistenţi: Hessel Steegstra, Jan de Vries (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Ovidiu Haţegan; arbitru de rezervă: Sebastian Gheorghe (ambii din România)

Arbitru video: Pol van Boekel (Olanda); arbitri asistenţi video: Kevin Blom (Olanda), Christian Gittelmann (Germania), Pawel Gil (Polonia)

Delegat UEFA: Myrsini Psarropoulou (Grecia), observator UEFA pentru arbitri: Roberto Rosetti (Italia)

Cartonaşe galbene: Maguire (49), Wass (72).

(AGERPRES)

*

Marți, 6 iulie 2021. Italia s-a calificat în finală, după lovituri de departajare * Selecţionata de fotbal a Italiei s-a calificat în finala EURO 2020 după ce a învins reprezentativa Spaniei cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare, marţi seara, pe Stadionul Wembley din Londra, în prima semifinală, în care scorul a fost egal după 120 de minute, 1-1 (0-0, 1-1).

Italia a reuşit să deschidă scorul prin Federico Chiesa (60), dar Spania, care a dominat jocul, a izbutit egalarea pe final, prin noul-intrat Alvaro Morata (80). La loviturile de departajare, Belotti, Bonucci, Bernardeschi şi Jorginho au transformat pentru italieni, iar Gerard Moreno şi Thiago Alcantara au înscris pentru spanioli. Manuel Locatelli a ratat pentru ''azzurri'' (a apărat Unai Simon), iar de la iberici au irosit penalty-urile Olmo (şut peste) şi Morata (a apărat Donnarumma).

Italia are un titlu european, obţinut în 1968, pe teren propriu, iar de două ori a pierdut finala, în 2000 (în faţa Franţei) şi în 2012 (în faţa Spaniei). Squadra Azzurra şi-a luat o nouă revanşă în faţa Spaniei, care a învins-o la EURO în 2008 (4-2 la loviturile de departajare, în sferturi) şi în 2012 (4-0 în finală). Cele două echipe s-au întâlnit acum la al patrulea EURO consecutiv, în 2016 câştigând Italia, cu 2-0 în sferturi.

La Roja a început în forţă, cu o posesie covârşitoare a balonului şi binecunoscutul joc de pase, care i-a adus şi câteva ocazii bune de gol. Pedri l-a găsit pe Oyarzabal la 11 metri (13), dar acesta a greşit preluarea şi a ratat o mare şansă de a deschide scorul. Ferran Torres (15) a şutat pe lângă de la 20 de metri. Prima acţiune notabilă a Italiei s-a consumat în min. 21, la o pătrundere a lui Emerson, dar Immobile şi Barella a întârziat execuţiile. Donnarumma (25) s-a remarcat apoi la şutul lui Olmo din careu. Până în finalul primei reprize ocazii clare nu au mai apărut, dar la una din ultimele acţiuni, Italia a fost aproape să înscrie, însă şutul lui Emerson din unghi a şters bară (45).

Spania a avut şi prima oportunitate notabilă din partea secundă, însă Busquets a şutat din prima peste poartă de la 17 metri, la finalul unui contraatac (52). Italia a ieşit mai mult la joc, reuşind să creeze pericol la poarta lui Unai Simon, în special prin Chiesa, al cărui şut din unghi a fost reţinut cu emoţii de portarul lui Bilbao (53). Donnarumma a fost la post şi la şutul lui Oyarzabal din afara careului (58). Squadra Azzurra a marcat prima, în min. 60, la capătul unui contraatac plecat de la Donnarumma, Chiesa a recuperat o minge respinsă de Laporte şi a şutat superb la colţul lung. Spania s-a aruncat pur şi simplu în atac şi a supus defensiva echipei antrenate de Roberto Mancini la o presiune ridicată, ratând ocazii mari de gol prin Oyarzabal (65), care nu a reuşit să trimită o lovitură de cap din 8-9 metri, la centrarea lui Koke, şi Olmo (66), şut fără preluare de la 17 metri, pe lângă ţintă. La poarta cealaltă, Berardi l-a testat de două ori pe Unai Simon (68, 80), dar acesta nu a putut fi învins. Ibericii au reuşit egalarea în min. 80, prin Morata, după o combinaţie rapidă cu Olmo. Cu această reuşită, Spania a ajuns la 13 goluri marcate la un turneu final EURO, un nou record după cele 12 marcate în 2008 şi 2012, când a cucerit titlul continental.

În prelungiri, cele două echipe au riscat mai puţin, dar tot spaniolii au fost mai periculoşi. În min. 98, Donnarumma a respins mingea centrată de Olmo din lovitură liberă, iar apoi Chiellini a blocat şutul lui Morata. În min. 102, Moreno a centrat, Donnarumma a boxat, iar Bonucci a reuşit să blocheze şutul lui Marcos Llorente. Italia a avut şi ea o situaţie bună, dar Laporte a blocat şutul din careu al lui Berardi (110).

Pentru Italia este a zecea finală la un turneu major (Cupă Mondială sau EURO), doar Germania având mai multe dintre echipele europene (14). În schimb, pentru Spania este prima semifinală pierdută. Italia a ajuns la 33 de meciuri consecutive fără eşec (27 victorii, 6 egaluri), ultima înfrângere datând din septembrie 2018 (în faţa Portugaliei).

În ultimul act, Italia va înfrunta, pe 11 iulie, la Londra, Anglia sau Danemarca, formaţiile care vor disputa, miercuri, a doua semifinală, pe Wembley.

Italia - Spania 1-1 (0-0, 1-1), după prelungiri; 4-2, la loviturile de departajare

Au marcat: Federico Chiesa (60), respectiv Alvaro Morata (80).

Au executat în ordine loviturile de departajare: Manuel Locatelli 0-0 (ratare - apără Unai Simon), Dani Olmo 0-0 (ratare - peste), Andrea Belotti 1-0 (gol), Gerard Moreno 1-1 (gol), Leonardo Bonucci 2-1 (gol), Thiago Alcantara 2-2 (gol), Federico Bernardeschi 3-2 (gol), Alvaro Morata 3-2 (ratare - apără Gianluigi Donnarumma), Jorginho 4-2 (gol).

Londra, Stadionul Wembley: 57.811 spectatori

EURO 2020 - semifinale

Au evoluate echipele:

Italia: 21. Gianluigi Donnarumma - 2. Giovanni Di Lorenzo, 19. Leonardo Bonucci, 3. Giorgio Chiellini (căpitan), 13. Emerson Palmieri (25. Rafael Toloi, 74) - 18. Nicolo Barella (5. Manuel Locatelli, 85), 8. Jorginho, 6. Marco Verratti (12. Matteo Pessina, 74) - 14. Federico Chiesa (20. Federico Bernardeschi, 107), 17. Ciro Immobile (11. Domenico Berardi, 61), 10. Lorenzo Insigne (9. Andrea Belotti, 85). Selecţioner: Roberto Mancini.

Rezerve neutilizate: 1. Salvatore Sirigu, 26. Alex Meret - 15. Francesco Acerbi, 16. Bryan Cristante, 23. Alessandro Bastoni, 24. Alessandro Florenzi.

Spania: 23. Unai Simon - 2. Cesar Azpilicueta (6. Marcos Llorente, 85), 12. Eric Garcia (4. Pau Torres, 109), 24. Aymeric Laporte, 18. Jordi Alba - 8. Koke (16. Rodri, 70), 5. Sergio Busquets (căpitan; 10. Thiago Alcantara, 106), 26. Pedri - 11. Ferran Torres (7. Alvaro Morata, 62), 21. Mikel Oyarzabal (9. Gerard Moreno, 70), 19. Dani Olmo. Selecţioner: Luis Enrique.

Rezerve neutilizate: 1. David de Gea, 13. Robert Sanchez - 3. Diego Llorente, 14. Jose Gaya, 17. Fabian Ruis, 20. Adama Traore.

Arbitru: Felix Brych; arbitri asistenţi: Mark Borsch, Stefan Lupp (toţi din Germania); al patrulea oficial: Serghei Karasev; arbitru asistent de rezervă: Maksim Gavrilin (ambii din Rusia)

Arbitru video: Marco Fritz; arbitri asistenţi video: Christian Dingert, Christian Gittelmann, Bastian Dankert (toţi din Germania)

Observator UEFA pentru arbitri: Hugh Dallas (Scoţia)

Cartonaşe galbene: Busquets (51), Rafael Toloi (97), Bonucci (118).

(AGERPRES)

*

Sâmbătă, 3 iulie 2021. Anglia rămâne singura echipă fără gol primit * Selecţionata de fotbal a Angliei s-a calificat în semifinalele EURO 2020, după ce a surclasat Ucraina cu scorul de 4-0 (1-0), sâmbătă seara pe Stadio Olimpico din Roma, în ultimul sfert de finală. Anglia a făcut un joc aproape perfect şi a câştigat prin golurile marcate de Harry Kane (4, 50), Harry Maguire (46) şi Jordan Henderson (63), urmând să joace a treia sa semifinală europeană, după cele din 1968 şi 1996.

Practic meciul a început de la 1-0 pentru englezi, după ce Kane, scăpat de Krivţov, a înţepat mingea din 7 metri, după o angajare venită de la Sterling (4). În continuare, Anglia a controlat jocul, replica Ucrainei fiind una foarte palidă. Totuşi, Iaremciuk (17) a ratat o ocazie notabilă, şutul său la colţul scurt fiind respins Pickford. Echipa lui Southgate nu a reuşit să îşi mai creeze în prima parte decât o ocazie clară de gol, dar Buşcean a respins şutul violent al lui Rice (33), din marginea careului. Selecţionata lui Andrei Şevcenko a mai avut o oportunitate în finalul primei reprize, un şut al lui Şaparenko (43), de la 20 m, dar pe lângă poartă.

Anglia a avut un început magic de repriză secundă, marcând de două ori în decurs de cinci minute. Maguire a marcat al doilea gol al englezilor (46), cu capul, din 6 metri, la centrarea lui Shaw din lovitură liberă. Defensiva ucraineană a cedat din nou în min. 50, iar Kane a reluat nestingherit cu capul din 6 metri, la centrarea aceluiaşi Shaw. Harry Kane a ajuns astfel la trei goluri marcate la EURO 2020 şi 37 în 59 de apariţii în naţionala Angliei, aflându-se la doar trei goluri de Michael Owen, care se află pe locul cinci în clasamentul golgheterilor all-time ai echipei ''Three Lions''. Ucraina a părut epuizată fizic şi psihic după meciul din optimi cu Ucraina şi a făcut figuraţie multe momente, iar Kane a fost aproape de hat-trick, însă voleu său superb de la 16 metri a fost respins de Bucşcean (62). Un minut mai târziu, noul intrat Henderson a majorat scorul la 4-0, marcând cu capul din 6 metri, după corner (63). Henderson a marcat primul său gol pentru naţionala Angliei în 62 de selecţii. Ucraina a încercat să obţină măcar golul de onoare, dar Iaremciuk a fost blocat de Walker (70) la un semiluft al portarului Pickford la 30 de metri de buturile proprii, după care goalkeeper-ul englez a respins şutul lui Makarenko de la 20 de metri (74).

Anglia a reuşit cel mai mare scor al său la un turneu final de la finala Cupei Mondiale din 1966 (4-2 cu Germania). Selecţionata Albionului a ajuns la zece meciuri în 2021, fără a pierde vreunul, cu nouă victorii şi un egal, un singur gol primit. Anglia încă nu a încasat gol la EURO 2020.

În semifinale, Anglia va juca pe teren propriu, contra Danemarcei, pe 7 iulie, pe stadionul londonez Wembley. Cealaltă semifinală va opune, pe 6 iulie, tot la Londra, echipele Italiei şi Spaniei.

Ucraina - Anglia 0-4 (0-2)

Au marcat: Harry Kane (4, 50), Harry Maguire (46), Jordan Henderson (63).

Roma, Stadio Olimpico: 11.880 spectatori

EURO 2020 - sferturile de finală

Au evoluat echipele:

Ucraina: 1. Gheorghi Buşcean - 21. Aleksandr Karavaev, 13. Ilia Zabarnîi, 4. Serghei Krivţov (15. Viktor Ţîgankov, 35), 22. Mikola Matvienko, 16. Vitali Mikolenko - 5. Serghei Sidorciuk (14. Evgheni Makarenko, 64), 17. Oleksandr Zincenko - 10. Mikola Şaparenko - 7. Andrei Iarmolenko (căpitan), 9. Roman Iaremciuk. Selecţioner: Andrei Şevcenko.

Rezerve neutilizate: 12. Andrei Piatov, 23. Anatoli Trubin - 2. Eduard Sobol, 3. Gheorghi Sudakov, 6. Taras Stepanenko, 11. Marlos, 18. Roman Bezus, 20. Oleksandr Zubkov, 24. Aleksandr Timcik, 26. Artem Dovbik.

Anglia: 1. Jordan Pickford - 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 6. Harry Maguire, 3. Luke Shaw (12. Kieran Trippier, 65) - 4. Declan Rice (8. Jordan Henderson, 57), 14. Kalvin Phillips (26. Jude Bellingham, 65) - 17. Jadon Sancho, 19. Mason Mount, 10. Raheem Sterling (11. Marcus Rashford, 65) - 9. Harry Kane (căpitan; 18. Dominic Calvert-Lewin, 73). Selecţioner: Gareth Southgate.

Rezerve neutilizate: 13. Aaron Ramsdale, 23. Sam Johnstone - 7. Jack Grealish, 15. Tyrone Mings, 16. Conor Coady, 20. Phil Foden, 21. Ben Chilwell.

Arbitru: Felix Brych; arbitri asistenţi: Mark Borsch, Stefan Lupp (toţi din Germania); al patrulea oficial: Carlos del Cerro Grande; arbitru de rezervă: Juan Carlos Yuste (ambii din Spania)

Arbitru video: Marco Fritz; arbitri asistenţi video: Christian Dingert, Christian Gittelmann, Bastian Dankert (toţi din Germania)

Delegat UEFA: Angelo Chetcuti (Malta), observator UEFA pentru arbitri: Nicola Rizzoli (Italia)

(AGERPRES)

*

Danemarca, în semifinale după 29 de ani * Naţionala de fotbal a Danemarcei s-a calificat în semifinalele EURO 2020, după ce a învins echipa Cehiei cu scorul de 2-1 (2-0), loc sâmbătă seara, pe Stadionul Olimpic din Baku. Danemarca va juca a treia sa semifinală la EURO, după cele din 1982 şi 1992. Danezii s-au impus prin golurile marcate de Thomas Delaney (5), Kasper Dolberg (42), în timp ce pentru cehi a înscris golgheterul Patrik Schick (49).

Echipa antrenată de Kasper Hjulmand a început excelent jocul şi a deschis scorul în min. 5, când Delaney, scăpat din marcaj, a reluat cu capul de la 10 metri, după un corner executat de Stryger Larsen. Jocul a fost unul bun, alert, cu acţiuni de ambele părţi, prima oportunitate a cehilor venind în min. 12, când şutul lui Schick a fost blocat de Christensen. Danemarca se putea desprinde în min. 13, când Damsgaard, care a împlinit 21 de ani în ziua meciului, a scăpat singur cu portarul, dar nu a reuşit să trimită spre poartă. Imediat, cehii au fost periculoşi prin Şevcik (14), cu un voleu de la 14 metri, peste poartă. Cehia a avut o mare şansă de egalare în min. 22, dar Holes a fost blocat excelent de Schmeichel în careul mic. Danemarca a trecut din nou pe lângă gol prin Delaney (17), care a reluat de la 10 metri, pe lângă, la centrarea lui Stryger, şi Braithwaite (27), cu un şut din unghi pe lângă ţintă. Holes (35) a reluat din careu, dar Schmeichel a fost la post. Damsgaard (38) a avut o acţiune pe dreapta, însă şutul său a fost respins de Vaclik. Echipa Danemarcei, care a început turneul cu două eşecuri (0-1 cu Finlanda şi 1-2 cu Belgia) s-a desprins pe tabelă în min. 42, când centrarea lui Maehle de pe stânga a fost reluată în plasă de Dolberg. Astfel, danezii au ajuns la 11 goluri marcate la EURO 2020, un record pentru ei la un turneu final.

Cehia a schimbat şi a avut un forcing în debutul reprizei secunde, dar Schmeichel s-a remarcat la şuturile lui Krmencik (46), Barak (47) şi Schick (48), însă nu a mai putut face nimic la mingea reluată de atacantul Schick de la 12 metri, la centrarea lui Coufal (49). Danezii au reechilibrat jocul şi ocaziile au apărut mai rar la poarta lui Schmeichel. Chiar mai mult, Poulsen (69) a fost aproape de gol pe contraatac, cu un şut din afara careului, dar Vaclik a prins. Portarul lui Leicester City (74) a respins de pe capul lui Soucek (West Ham) mingea centrată de Barak din lovitură liberă (74). Cehia nu a mai avut forţa fizică să preseze, iar danezii au fost foarte aproape de a tranşa disputa pe contre, însă Vaclik s-a opus salvator la şutul lui Poulsen (78) şi l-a blocat pe Maehle (82) în situaţie de unul la unu. Cehia a aruncat în ultimele minute mingi în careul advers, supraaglomerat, dar nu a reuşit să creeze faze clare de gol. Ultima oportunitate de a trimite meciul în prelungiri s-a consumat în min. 90+6, când voleul lui Barak de la 20 de metri a trimis mingea pe lângă poartă.

Danemarca va juca prima sa semifinală europeană după o pauză de 29 de ani, ultima dată cucerind şi trofeul. Danezii, care au ajuns la şapte meciuri consecutive fără înfrângere contra Cehiei, vor juca pe 7 iulie în penultimul act, pe Wembley, contra câştigătoarei dintre Anglia şi Ucraina.

Cehia - Danemarca 1-2 (0-2)

Au marcat: Patrik Schick (49), respectiv Thomas Delaney (5), Kasper Dolberg (42).

Baku, Stadionul Olimpic

EURO 2020 - sferturile de finală

Au evoluat echipele:

Cehia: 1. Tomas Vaclik - 5. Vladimir Coufal, 3. Ondrej Celustka (4. Jakub Brabec, 65), 6. Tomas Kalas, 18. Jan Boril - 9. Tomas Holes (14. Jakub Jankto, 46), 15. Tomas Soucek (căpitan) - 12. Lukas Masopust (11. Michael Krmencik, 46), 7. Antonin Barak, 13. Petr Sevcik (8. Vladimir Darida, 80) - 10. Patrik Schick (20. Matej Vydra, 79). Selecţioner: Jaroslav Silhavy.

Rezerve neutilizate: 16. Ales Mandous, 23. Tomas Koubek - 2. Pavel Kaderabek, 17. David Zima, 21. Alex Kral, 24. Tomas Pekhart, 25. Jakub Pesek.

Danemarca: 1. Kasper Schmeichel - 6. Andreas Christensen (2. Joachim Andersen, 81), 4. Simon Kjaer (căpitan), 3. Jannik Vestergaard - 17. Jens Stryger Larsen (18. Daniel Wass, 71), 23. Pierre-Emile Hojbjerg, 8. Thomas Delaney (24. Mathias Jensen, 81), 5. Joakim Maehle - 9. Martin Braithwaite, 12. Kasper Dolberg (20. Yussuf Poulsen, 59), 14. Mikkel Damsgaard (15. Christian Norgaard, 60). Selecţioner: Kasper Hjulmand.

Rezerve neutilizate: 16. Jonas Loessl, 22. Frederik Ronnow - 7. Robert Skov, 11. Andreas Skov Olsen, 13. Mathias Jorgensen, 19. Jonas Wind, 21. Andreas Cornelius.

Arbitru: Bjorn Kuipers; arbitri asistenţi: Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Serghei Karasev; arbitru de rezervă: Igor Demeşko (ambii din Rusia)

Arbitru video: Pol van Boekel; arbitri asistenţi video: Kevin Blom (ambii din Olanda), Filippo Meli, Massimiliano Irrati (ambii din Italia)

Delegat UEFA: Irakli Nakaidze (Georgia), observator UEFA pentru arbitri: Nikolai Levnikov (Rusia)

Cartonaşe galbene: Krmencik (84), Kalas (86).

(AGERPRES)

*

Italia a trecut de Belgia, în derbiul sferturilor * Naţionala de fotbal a Italiei s-a calificat în semifinalele EURO 2020, după ce a învins echipa Belgiei cu scorul de 2-1 (2-1), vineri seara, pe Fussball Arena din Munchen, în al doilea sfert de finală al competiţiei. Italia, finalistă în 2000 şi 2012, a obţinut o victorie meritată în faţa liderului clasamentului FIFA, prin golurile marcate de Nicolo Barella (31) şi Lorenzo Insigne (44), respectiv Romelu Lukaku (45+2 - penalty). Squadra Azzurra a făcut un joc foarte bun timp de circa 70 de minute, iar pe final şi-a apărat cu succes avantajul în faţa medaliatei cu bronz la Mondialul din 2018.

Italia a arătat acelaşi joc entuziast, rapid, ofensiv, cu multe pase şi schimbări de direcţie, în timp ce belgienii, aflaţi în continuare în căutarea unui titlu major, s-au lăsat aşteptaţi prea mult. Echipa antrenată de Roberto Mancini a marcat în min. 13, dar golul lui Bonucci a fost anulat pentru poziţie de ofsaid. Belgia a avut apoi câteva contre periculoase, încheiate cu şuturi bune la poarta lui Donnarumma. De Bruyne (22) a pătruns şi a şutat, dar goalkeeper-ul italian a respins, iar Lukaku a tras la colţul lung (26), însă Donnarumma a avut o nouă intervenţie salutară. Italia a avut o oportunitate bună în min. 26, când Chiesa a încheiat un contraatac cu un şut deviat de Alderweireld, iar Courtois a reţinut. Azzurri au deschis scorul în min. 31, când Barella a fost angajat în careu de Verratti, a trecut printre trei fundaşi şi a şutat fără speranţe pentru Courtois. Perioada bună a italienilor a continuat, iar Chiesa (41) a şutat de la 16 metri, pe lângă ţintă. Insigne a majorat diferenţa în min. 44, încheind o acţiune rapidă cu şut superb de la 20 de metri la colţul lung. Belgia a reuşit să reducă repede din handicap, prin Lukaku, din penalty (45+2), după ce Doku a fost faultat în careu de Di Lorenzo.

La reluare, Chiesa a tras pe lângă poartă de la 18 metri (47), iar treptat Italia a făcut un pas înapoi. Lukaku a ratat o ocazie incredibilă în min. 61, când a trimis în Spinazzola din un metru, la centrarea lui De Bruyne. Insigne putea încheia conturile în min. 69, dar şutul său la colţul lung a fost respins de Courtois. ''Diavolii roşii'' au fost aproape de egalare în min. 70, la centrarea lui Chadli, însă aceasta i-a depăşit atât pe Lukaku, dar şi Thorgan Hazard. Belgia, care a acuzat lipsa lui Eden Hazard (accidentat), a mai avut o ocazie bună de gol, însă Doku (84) a încheiat o acţiune cu un şut de la 20 de metri peste poartă. Finalul a fost unul fragmentat, cu accidentări şi un joc puţin cursiv, însă victoria Italiei este una meritată. Italia este neînvinsă de aproape trei ani, ajungând la 32 de partide consecutive fără eşec.

În penultimul act, Italia, care pare să-l fi pierdut pe inimosul Spinazzola (accidentat), o va înfrunta pe Spania, marţi, la Londra. Pentru Squadra Azzurra poate fi o revanşă după finala pierdută la scor (0-4) în 2012.

Belgia - Italia 1-2 (1-2)

Au marcat: Romelu Lukaku (45+2 - penalty), respectiv Nicolo Barella (31), Lorenzo Insigne (44).

Munchen, Fussball Arena

EURO 2020 - sferturile de finală

Au evoluat echipele:

Belgia: 1. Thibaut Courtois - 2. Toby Alderweireld, 3. Thomas Vermaelen, 5. Jan Vertonghen (căpitan) - 15. Thomas Meunier (22. Nacer Chadli, 70; 26. Dennis Praet, 74), 6. Axel Witsel, 8. Youri Tielemans (14. Dries Mertens, 69), 16. Thorgan Hazard - 7. Kevin De Bruyne, 25. Jeremy Doku - 9. Romelu Lukaku. Selecţioner: Roberto Martinez.

Rezerve neutilizate: 12. Thomas Kaminski, 13. Matz Sels - 4. Dedryck Boyata, 11. Yannick Carrasco, 18. Jason Denayer, 19. Leander Dendoncker, 20. Christian Benteke, 23. Michy, Batshuayi, 24. Leandro Trossard.

Italia: 21. Gianluigi Donnarumma - 2. Giovanni Di Lorenzo, 19. Leonardo Bonucci, 3. Giorgio Chiellini (căpitan), 4. Leonardo Spinazzola (13. Emerson Palmieri, 80) - 18. Nicolo Barella, 8. Jorginho, 6. Marco Verratti (16. Bryan Cristante, 74) - 14. Federico Chiesa (25. Rafael Toloi, 90+1), 17. Ciro Immobile (9. Andrea Belotti, 74), 10. Lorenzo Insigne (11. Domenico Berardi, 79). Selecţioner: Roberto Mancini.

Rezerve neutilizate: 1. Salvatore Sirigu, 26. Alex Meret - 5. Manuel Locatelli, 12. Matteo Pessina, 15. Francesco Acerbi, 20. Federico Bernardeschi, 23. Alessandro Bastoni.

Arbitru: Slavko Vincic; arbitri asistenţi: Tomaz Klancnik, Andraz Kovacic (toţi din Slovenia); al patrulea oficial: Fernando Andres Rapallini; arbitru de rezervă: Juan Pablo Belatti (ambii din Argentina)

Arbitru video: Bastian Dankert; arbitri asistenţi video: Marco Fritz, Christian Gittelmann (toţi din Germania), Pawel Gil (Polonia)

Delegat UEFA: Charles Schaack (Luxemburg), observator UEFA pentru arbitri: Vitor Melo Pereira (Portugalia)

Cartonaşe galbene: Verratti (20), Tielemans (21), Berardi (90).

(AGERPRES)

*

Vineri, 2 iulie 2021. Spania, în semifinale, după lovituri de la 11 metri * Selecţionata de fotbal a Spaniei s-a calificat în semifinalele EURO 2020, după ce a învins echipa Elveţiei cu scorul de 3-1 la loviturile de departajare, vineri seara, la Sankt Petersburg, într-un meci în care scorul a fost egal după 120 de minute, 1-1 (1-0, 1-1). Spania a fost echipa mai bună, dar o eroare a complicat lucrurile în acest meci şi a făcut să fie nevoie de emoţiile loviturilor de departajare, însă totul s-a terminat cu bine.

La Roja a deschis scorul prin autogolul lui Denis Zakaria (Elveţia a egalat prin Xherdan Shaqiri (68), iar la loviturile de departajare eroul a fost portarul Unai Simon, care a apărat şuturile lui Fabian Schaer şi Manuel Akanji, în timp ce Ruben Vargas a tras peste poartă. Pentru iberici au transformat Dani Olmo, Gerard Moreno şi Mikel Oyarzabal, în timp ce Sergio Busquets şi Rodri au ratat. Singurul elveţian care a înscris a fost Mario Gavranovic.

Echipa antrenată de Luis Enrique a început foarte bine meciul şi a deschis scorul în min. 8, când şutul lui Jordi Alba de la circa 22 de metri, din voleu, a fost deviat nefericit de Zakaria în propria poartă. Acesta a fost al zecelea autogol de la EURO 2020, adică mai multe decât cele 9 de la toate celelalte 15 ediţii adunate. Spania a continuat să construiască şi să creeze pericol la poarta lui Sommer, dar Koke a trimis puţin peste din lovitură liberă (18), portarul elveţian a reţinut mingea trimisă cu capul de Azpilicueta (25) din şase metri. Elveţia a avut şi ea momente bune, remarcându-se mai ales suitele de cornere, din care Akanji (34) şi Widmer (39) au reluat imprecis cu capul.

Nati a fost foarte periculoasă după pauză, tot după un corner, centrarea lui Rodriguez fiind reluată milimetric pe lângă bară de Zakaria (56). Spania a avut o şansă bună în min. 59, dar Ferran Torres a fost blocat în careu de Seferovic. O nouă şansă a Elveţiei s-a consumat în min. 64, când Zuber a reuşit să înţepe mingea din colţul careului mic, dar respinge Unai Simon a respins. Echipa antrenată de Vladimir Petkovic a reuşit egalarea în min. 68, Laporte şi Pau Torres s-au încurcat reciproc, iar Shaqiri a trimis în plasă pasa lui Freuler. Faţa jocului s-a schimbat după ce elveţianul Freuler a primit cartonaş roşu pentru fault dur la Moreno (77). Spania a preluat total frâiele jocului, dar Pau Torres (77) şi Moreno (79) au fost imprecişi. La ultima ocazie notabilă din timpul regulamentar, Sommer a reţinut şutul trimis de Moreno de la 16 metri (84).

În prelungiri, presiunea echipei spaniole a atins cote maxime, dar jucătorii antrenaţi de Luis Enrique au fost neinspiraţi în faţa porţii. Moreno (92) a reluat pe lângă din 6 metri (din poziţie suspectă de ofsaid), la centrarea lui Jordi Alba. Apoi, fundaşul Barcelonei a tras de la 22 de metri, dar Sommer a respins (96). Şutul lui Olmo a fost deviat de Moreno şi s-a dus puţin alături (97). Acelaşi Moreno l-a luat la ţintă pe Sommer (101) din 7 metri. Sommer a fost la post şi la şuturile lui Oyarzabal la colţul lung (103 şi 105+1). Apoi, Rodriguez l-a blocat in extremis pe Llorente (11) în momentul şutului, Olmo a trimis de la 15 metri, dar Sommer a prins (111), iar apoi atacantul lui RB Leipzig a fost imprecis (112). Busquets l-a testat şi el pe portarul elveţian cu o lovitură de cap (116), iar ultima oportunitate a fost irosită de Moreno (118), cu un şut modest de la 15 m, fără probleme pentru Sommer.

Spania, campioană europeană în 2008 şi 2012, a reuşit să câştige la loviturile de departajare, deşi a început cu o ratare, iar în semifinale va juca pe 6 iulie la Londra, contra câştigătoarei dintre Belgia şi Italia. Elveţia încheie aventura europeană cu capul sus, neînvinsă în ultimele trei meciuri, după ce a trecut în optimi de campioana mondială en titre, Franţa, la Bucureşti, ajungând în premieră în sferturile de finală al EURO.

Elveţia - Spania 1-1 (0-1, 1-1), după prelungiri; 1-3, la loviturile de departajare

Au marcat: Xherdan Shaqiri (68), respectiv Denis Zakaria (8, autogol).

Au executat în ordine loviturile de departajare: Sergio Busquets 0-0 (ratare - bară), Mario Gavranovic 1-0 (gol), Dani Olmo 1-1 (gol), Fabian Schaer 1-1 (ratare - apără Unai Simon), Rodri 1-1 (ratare - apără Yann Sommer), Manuel Akanji 1-1 (ratare - apără Unai Simon), Gerard Moreno 1-2 (gol), Ruben Vargas 1-2 (ratare - peste), Mikel Oyarzabal 1-3 (gol).

Sankt Petersburg, St Petersburg Stadium: 24.764 spectatori

EURO 2020 - sferturile de finală

Au evoluate echipele:

Elveţia: 1. Yann Sommer - 4. Nico Elvedi, 5. Manuel Akanji, 13. Ricardo Rodriguez - 3. Silvan Widmer (2. Kevin Mbabu, 100), 8. Remo Freuler, 6. Denis Zakaria (22. Fabian Schaer, 100), 14. Steven Zuber (16. Christian Fassnacht, 90+2) - 23. Xherdan Shaqiri (căpitan; 15. Djibril Sow, 81) - 9. Haris Seferovic (19. Mario Gavranovic, 82), 7. Breel Embolo (11. Ruben Vargas, 23). Selecţioner: Vladimir Petkovic.

Rezerve neutilizate: 12. Yvon Mvogo, 21. Gregor Kobel - 17. Loris Benito, 20. Edimilson Fernandes, 25. Eray Comert, 26. Jordan Lotomba.

Spania: 23. Unai Simon - 2. Cesar Azpilicueta, 24. Aymeric Laporte, 4. Pau Torres (10. Thiago Alcantara, 113), 18. Jordi Alba - 8. Koke (6. Marcos Llorente, 90+2), 5. Sergio Busquets (căpitan), 26. Pedri (16. Rodri, 119) - 11. Ferran Torres (21. Mikel Oyarzabal, 91), 7. Alvaro Morata (9. Gerard Moreno, 54), 22. Pablo Sarabia (19. Dani Olmo, 46). Selecţioner: Luis Enrique.

Rezerve neutilizate: 1. David de Gea, 13. Robert Sanchez - 3. Diego Llorente, 12. Eric Garcia, 14. Jose Gaya, 20. Adama Traore.

Arbitru: Michael Oliver; arbitri asistenţi: Stuart Burt, Simon Bennett (toţi din Anglia); al patrulea oficial: Ovidiu Haţegan; arbitru de rezervă: Sebastian Gheorghe (ambii din România)

Arbitru video: Chris Kavanagh (Anglia); arbitri asistenţi video: Christian Dingert (Germania), Lee Betts, Stuart Attwell (ambii din Anglia)

Delegat UEFA: Artur Azarian (Armenia), observator UEFA pentru arbitri: Mehmet Ilgaz (Turcia)

Cartonaşe galbene: Widmer (67), Laporte (90+3), Gavranovic (120+1).

Cartonaş roşu: Freuler (77).

(AGERPRES)

*

Marți, 29 iunie 2021. Ucraina ajunge în sferturi cu gol în minutul 120 * Naţionala de fotbal a Ucrainei s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale EURO 2020, în urma victoriei dramatice obţinute în faţa Suediei, cu scorul de 2-1 (1-1, 1-1), după prelungiri, marţi seara, pe Stadionul Hampden Park din Glasgow, în ultimul meci din optimile de finală ale competiţiei. Necunoscutul Artem Dovbik a marcat golul victoriei în finalul prelungirilor, după ce soarta jocului a fost schimbată de eliminarea lui Danielson (99).

Ucraina a obţinut calificarea în optimi in extremis, ca a patra cea mai bună echipă de pe locul al treilea în grupe, fiind ajutată în jocul rezultatelor chiar de victoria smulsă de Suedia în faţa Poloniei (3-2). Echipa antrenată de Andrei Şevcenko s-a impus prin golurile marcate de Oleksandr Zincenko (27) şi Artem Dovbik (120+1), respectiv Emil Forsberg (43), într-un meci cu trei bare.

Jocul a fost unul plăcut, cu atacuri de o parte şi alta, cu risipă de energie. Prima ocazie a aparţinut ucrainenilor, dar Olsen a respins şutul lui Iaremciuk (11), bine servit de Iarmolenko. La poarta cealaltă, Isak a trimis pe lângă ţintă de la 14 metri, după ce fusese angajat de Kulusevski (19). Ucraina a reuşit să deschidă scorul în min. 27, când Iarmolenko l-a găsit liber în flancul stâng pe Zincenko, iar acesta a tras fără preluare. A fost al şaptelea gol în 43 de meciuri la naţională pentru fotbalistul echipei Manchester City. Larsson (30) a încercat să îl surprindă pe Buşcean dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri, dar portarul lui Dinamo Kiev a respins de la colţul scurt. Iarmolenko a trimis peste poartă (32) cu un şut din careu. Nordicii au reuşit egalarea chiar înainte de pauză, prim Forsberg (43), care a şutat de la 20 de metri, mingea fiind deviată de Zabarnîi.

Scandinavii au deţinut controlul în debutul reprizei secunde, iar Larsson a tras de la circa 30 de metri pe lângă poartă (54). Ucraina a avut o bară, prin Sidorciuk (55), la o pasă înapoi a lui Iarmolenko. Şi Forsberg a ţintit bara de două ori, în min. 56, la capătul unui contraatac purtat de Isak, iar apoi în min. 69, cu un şut de la 18 metri. Kulusevski a fost şi el perioculos, dar în min. 66 şutul său din colţul careului mare a fost respins de Buşcean, iar în min. 89 şutul său a fost blocat de Zabarnîi. Iarmolenko (67) a avut o oportunitate notabilă, dar a şutat modest din poziţie bună şi Olsen a reţinut mingea.

Meciul a ajuns în prelungiri, dar acestea au fost fragmentate de accidentări, cele două echipe nereuşind să îşi creeze ocazii clare de gol. Cursul jocului a fost influenţat de cartonaşul roşu primit de fundaşul Danielson (99), pentru o intrare brutală la Besedin (care nu a mai putut continua). Suedia s-a văzut nevoită să se apere, deşi tocmai făcuse trei schimbări ofensive, iar Ucraina, graţie superiorităţii numerice, a forţat golul victoriei. Acesta a fost adus de necunoscutul Dovbik (120+1), care a reluat în plasă centrarea lui Zincenko.

Ucraina va juca în sferturi cu Anglia, sâmbătă, la Roma.

Suedia - Ucraina 1-2 (1-1, 1-1), după prelungiri

Au marcat: Emil Forsberg (43), respectiv Oleksandr Zincenko (27), Artem Dovbik (120+1).

Glasgow, Stadionul Hampden Park: 9.221 spectatori

EURO 2020 - optimile de finală

Au evoluat echipele:

Suedia: 1. Robin Olsen - 2. Mikael Lustig (16. Emil Krafth, 83), 3. Victor Lindeloef, 24. Marcus Danielson, 6. Ludwig Augustinsson (5. Pierre Bengtsson, 83) - 7. Sebastian Larsson (căpitan; 17. Viktor Claesson, 97), 20. Kristoffer Olsson (14. Filip Helander, 101), 8. Albin Ekdal, 10. Emil Forsberg - 21. Dejan Kulusevski (22. Robin Quaison, 97), 11. Alexander Isak (9. Marcus Berg, 97). Selecţioner: Jan Andersson.

Rezerve neutilizate: 12. Karl-Johan Johnsson, 23. Kristoffer Nordfeldt - 13. Gustav Svensson, 15. Ken Sema, 18. Pontus Jansson, 26. Jens-Lys Cajuste.

Ucraina: 1. Gheorghi Buşcean - 13. Ilia Zabarnîi, 4. Serghei Krivţov, 22. Mikola Matvienko - 21. Aleksandr Karavaev, 5. Serghei Sidorciuk (18. Roman Bezus, 118), 6. Taras Stepanenko (14. Evgheni Makarenko, 95), 10. Mikola Şaparenko (8. Ruslan Malinovski, 61), 17. Oleksandr Zincenko - 7. Andrei Iarmolenko (căpitan; 26. Artem Dovbik, 106), 9. Roman Iaremciuk (19. Artem Besedin, 91; 15. Viktor Ţîgankov, 101). Selecţioner: Andrei Şevcenko.

Rezerve neutilizate: 12. Andrei Piatov, 23. Anatoli Trubin - 2. Eduard Sobol, 11. Marlos, 16. Vitali Mikolenko, 24. Aleksandr Timcik.

Arbitru: Daniele Orsato; arbitri asistenţi: Alessandro Giallatini, Fabiano Preti; al patrulea oficial: Davide Massa; arbitru de rezervă: Stefano Alassio (toţi din Italia)

Arbitru video: Massimiliano Irrati; arbitri asistenţi video: Marco Di Bello, Filippo Meli, Paolo Valeri (toţi din Italia)

Delegat UEFA: Peadar Ryan (Irlanda), observator UEFA pentru arbitri: Hugh Dallas (Scoţia)

Cartonaşe galbene: Kulusevski (69), Iarmolenko (79), Forsberg (85), Dovbik (120+3).

Cartonaş roşu: Danielson (99).

(AGERPRES)

*

Anglia, fără gol primit în patru meciuri * Echipa de fotbal a Angliei s-a calificat în sferturile de finală ale EURO 2020, după ce a învins formaţia Germaniei cu scorul de 2-0 (0-0), marţi seara, pe Stadionul Wembley din Londra, în optimile de finală ale competiţiei. Selecţionata Albionului a reuşit să se impună în acest cap de afiş al optimilor prin două goluri înscrise în ultimul sfert de oră al partidei, de Raheem Sterling (75) şi Harry Kane (86).

Meciul a fost unul strâns, ambele echipe anihilându-se reciproc în cea mai mare parte a timpului. În cele din urmă Germania s-a recunoscut învinsă şi astfel se încheie o epocă (de 15 ani), cea a selecţionerului Joachim Loew, care a condus Die Manschaft la titlul mondial în 2014. Următorul antrenor va fi un discipol al său, Hansi Flick.

Meciul de pe Wembley a început cu două echipe circumspecte, fără a-şi asuma riscuri, astfel că ocaziile mari de gol au fost destul de rare. Prima oportunitate a aparţinut oaspeţilor, dar şutul lui Goretzka din marginea careului a fost prins de Pickford (4). Sterling, care marcase ambele goluri ale Angliei în faza grupelor, a tras bine de la circa 22 de metri, însă Neuer a respins (16). Englezii au mai trecut pe lângă gol în min. 27, când Maguire a trimis cu capul pe lângă poartă de la 6 metri. Germania a avut şi ea două ocazii, însă Gosens nu a ajuns la centrarea lui Kimmich (31), iar apoi Pickford l-a blocat salvator pe Werner (32) în marginea careului mic. Anglia putea intra în avantaj la pauză, însă Hummels l-a deposedat in extremis pe Kane (45+1), care a fost prea lent în careul de 6 metri.

Oaspeţii au început în forţă repriza secundă, iar Pickford a fost nevoit să respingă mingea peste transversală cu o paradă (48), la şutul expediat de Havertz din marginea careului. Multă vreme jocul a trenat şi niciuna dintre echipe nu a reuşit să găsească breşe în blocul defensiv al adversarei. Intrarea lui Grealish a părut că a deblocat într-o oarecare măsură jocul, iar în min. 75, Sterling a reluat simplu în plasă mingea centrată de pe stânga de Shaw, deschizând scorul. Germania putea reveni în joc, dar Muller a ratat o ocazie imensă, şutând pe lângă poartă în situaţie de unu la unu cu Pickford (81). Al doilea gol al Angliei a fost, în fapt, o copie la indigo a primului, cu o centrare a lui Grealish în faţa porţii şi reluarea lui Kane (86).

Ziua de marţi a fost una cu ghinion pentru Germania, care în urmă cu exact 13 ani pierdea în faţa Spaniei finala EURO 2008 (0-1). Germania nu mai pierduse pe Wembley din 1975.

Anglia a arătat încă o dată că este o echipă solidă, fiind singura de la EURO 2020 fără gol încasat.

În sferturi, pe 3 iulie, la Roma, Anglia va întâlni învingătoarea dintre Suedia şi Ucraina.

Anglia - Germania 2-0 (0-0)

Au marcat: Raheem Sterling (75), Harry Kane (86).

Londra, Stadionul Wembley: 41.973 spectatori

EURO 2020 - optimile de finală

Au evoluat echipele:

Anglia: 1. Jordan Pickford - 2. Kyle Walker, 6. Harry Maguire, 5. John Stones - 12. Kieran Trippier, 14. Kalvin Phillips, 4. Declan Rice (8. Jordan Henderson, 88), 3. Luke Shaw - 25. Bukayo Saka (7. Jack Grealish, 69), 9. Harry Kane (căpitan), 10. Raheem Sterling. Selecţioner: Gareth Southgate.

Rezerve neutilizate: 13. Aaron Ramsdale, 23. Sam Johnstone - 11. Marcus Rashford, 15. Tyrone Mings, 16. Conor Coady, 17. Jadon Sancho, 19. Mason Mount, 20. Phil Foden, 24. Reece James, 26. Jude Bellingham.

Germania: 1. Manuel Neuer (căpitan) - 4. Matthias Ginter (23. Emre Can, 87), 5. Mats Hummels, 2. Antonio Rudiger - 6. Joshua Kimmich, 18. Leon Goretzka, 8. Toni Kroos, 20. Robin Gosens (19. Leroy Sane, 88) - 7. Kai Havertz, 25. Thomas Muller (14. Jamal Musiala, 90+2) - 11. Timo Werner (10. Serge Gnabry, 68). Selecţioner: Joachim Loew.

Rezerve neutilizate: 12. Bernd Leno, 22. Kevin Trapp - 3. Marcel Halstenberg, 9. Kevin Volland, 15. Niklas Suele, 17. Florian Neuhaus, 21. Ilkay Gundogan, 24. Robin Koch.

Arbitru: Danny Makkelie; arbitri asistenţi: Hessel Steegstra, Jan de Vries (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Srdjan Jovanovic; arbitru de rezervă: Uros Stojkovic (ambii din Serbia)

Arbitru video: Pol van Boekel (Olanda); arbitri asistenţi video: Kevin Blom (Olanda), Inigo Prieto (Spania), Alejandro Hernandez (Spania)

Delegat UEFA: Myrsini Psarropoulou (Grecia), observator UEFA pentru arbitri: Roberto Rosetti (Italia)

Cartonaşe galbene: Rice (?, Ginter (25), Phillips (45), Gosens (72), Maguire (77).

(AGERPRES)

 

Citit 2883 ori Ultima modificare Luni, 12 Iulie 2021 02:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.