Cine au fost și ce au ajuns campionii Oțelului, după zece ani

Cine au fost și ce au ajuns campionii Oțelului, după zece ani
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În urmă cu zece ani Oțelul devenea, pe 15 mai, campioană a României, iar pe 17 iulie își trecea în cont și Supercupa. Inspirați de materialul realizat cu trecerea lui Silviu Ilie de la cariera de fotbalist la cea de frizer, vom face o scurtă radiografie a carierelor celor care au contribuit la cele mai  înalte performanțe din fotbalul gălățean.

Dintre jucătorii de bază de atunci, opt sunt încă în activitate. Gălățenii Ionuț Neagu și Cristian Sîrghi evoluează chiar la noul Oțelul din Liga a III-a, ratând promovarea la barajul cu Brăila în sezonul precedent. Neagu a fost transferat pe o sumă consistentă de FCSB, însă accidentările l-au tras în jos în carieră, iar după alte câteva aventuri prin străinătate (Turcia, Cipru sau Bulgaria), plus două scurte treceri pe la UTA și Gaz Metan, s-a întors acasă. Similar a fost și parcursul lui Sîrghi, care, după plecarea de la Oțelul, aproape că a schimbat câte un club la fiecare sezon, fie în străinătate, fie în țară.

Cel mai de succes jucător din acea generație și care încă activează este, fără îndoială, Cornel Râpă, care și-a mai trecut în cont alte titluri de campion, Cupa României și Supercupa alături de FCSB, plus calificarea în primăvara europeană a Europa League. Mai mult, și-a continuat cu succes cariera în Polonia, mai întâi la Pogon, iar acum la Cracovia, cu care a și câștigat Cupa și Supercupa. De asemenea, are și cele mai multe selecții la echipa națională dintre toți.

În activitate se mai află Milan Perendija - plecat de la Oțelul la Mordovia Saransk, revenit în România la Gaz Metan, acum legitimat la Rad Belgrad, Ioan Filip -  care a trecut pe la Petrolul, Viitorul, Dinamo, Debrecen (Ungaria), U Cluj și Gaz Metan (echipa actuală), Laurențiu Buș – picat între timp înspre Liga a treia, la CS Hunedoara, după ce a jucat la Enisey (Rusia), Ramat Hasharon (Israel), Rapid, Dunărea Călărași, FC Botoșani, Astra, Clinceni și Reșița, Laurențiu Iorga – de la care se așteptau multe la un moment dat în carieră, însă activează în prezent în liga a treia la Viitorul Ianca, după ce a trecut la același nivel și pe la SCOG, plus câteva aventuri între timp în Polonia și în Liga I la Pandurii, Astra și FC Voluntari, dar și Liviu Antal  - actualmente la UTA în Liga I, a fost golgheterul României cu FC Vaslui și al Lituaniei cu Zalgiris Vilnius, a mai trecut pe la Genclerbirligi, Hapoel Tel-Aviv, Beitar Ierusalim, CFR Cluj și Pandurii.

Conducători și viață politică

Există câteva similitudini în carierele campionilor noștri. Marius Stan, directorul general de atunci al Oțelului, a intrat în politică și a câștigat un mandat de primar al Galațiului, iar la fotbal a mai avut o scurtă perioadă de conducător la Petrolul. Tot cu politica au cochetat Dorinel Munteanu și Branko Grahovac. Antrenorul campionilor a lăsat deoparte, cel puțin momentan, politica, pentru a se întoarce în antrenorat chiar la noul Oțelul, după ce a mai trecut pe la alte opt cluburi de atunci (Dinamo, Mordovia, Kuban, Gabala, Astra, Concordia și Reșița). Fostul portar Grahovac și-a continuat cariera mult timp în România la Poli Iași, apoi la UTA, iar după fotbal a încercat să intre în politica țării sale natale.

În posturi de conducere au ajuns Sergiu Costin, Gabriel Viglianti și Gabriel Giurgiu. Costin a cochetat cu fotbalul la echipele din Bistrița din liga a patra, iar acum face parte din conducerea AJF Bistrița-Năsăud, Viglianti are mare succes pe post de conducător în Argentina, promovând, fără să fi fost printre echipele favorite, cu Deportivo Maipu în Liga secundă, iar Giurgiu a devenit din această vară managerul general al celor de la U Cluj, la care a și evoluat înspre finalul carierei de jucător. S-au lăsat de fotbal stângacii Adrian Sălăgeanu și Silviu Ilie. Primul dintre ei și-a deschis propriul club de fotbal în Marea Britanie, iar cel de-al doilea și-a descoperit o nouă pasiune în propriul salon de frizerie. Tot pe latura de business s-a axat și Marius Pena, care mai joacă de plăcere la Liga a patra la Progresul, iar Gabriel Paraschiv este de ani buni angrenat ca antrenor–manager în proiectul de la Flacăra Moreni (Liga a treia).

Străinilor Ibeh și Punosevac li s-a pierdut urma, rămânând de mai mult timp fără angajament, deși sunt încă la vârsta la care ar mai fi putut activa ca fotbaliști.

Citit 4575 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Iulie 2021 09:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.