O gălăţeancă merge la Academia de Tenis din Florida

O gălăţeancă merge la Academia de Tenis din Florida
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La 17 ani, Irina Constantinide părăseşte zgura bazei de tenis „Atlas” pentru terenurile din SUA *

Se antrenează de la şapte ani. Acum, la 17 ani, Academia de tenis Addison, din Florida, SUA, a selectat-o pe gălăţeanca Irina Constantinide pentru a reprezenta echipa instituţiei americane.

Dacă este o surpriză? Poate doar pentru americani: acum doi ani, la invitaţia aceleiaşi academii, Irina refuza să se despartă de părinţi şi de Galaţi. „A crescut, atunci avea 15 ani. Acum ea a zis că vrea să meargă”, explică tatăl jucătoarei de tenis.

Emoţiile de la Paris

„Viaţa liberă” l-a „prins” pe gălăţeanul Florin Constantinide pe aeroportul din Paris. De aici, Irina, tenismena de 17 ani - se îmbarcă pentru Florida, patria tenisului de performanţă.

„Avem sufletul împărţit. Mă bucur, dar am şi mari emoţii, ştiind că va fi singură. Voi rămâne cu ea timp de o lună, până se va acomoda. Pentru Irina este o şansă enormă, pe care o apreciem cu toţii”, explică părintele.

Sportul – idee „paternă”

Îndrăgostită de tenis de la şapte ani, Irina s-a antrenat la Galaţi cu Florin Şipoş, pe terenurile de la ICMRS şi de la baza Atlas. „Recunosc, în prima fază, acum zece ani, tenisul a fost ideea mea”, povesteşte tatăl tenismenei, continuând: „Pentru că iubesc acest sport şi pentru că este foarte potrivit pentru fete.

Dar ea l-a îndrăgit imediat. La început, în niciun caz nu m-am gândit la performanţă, am vrut doar să fie sănătoasă. Eu m-am bucurat să o văd că este în formă, că se antrenează şi îi place”.

Povestea americană a Irinei  începe în 2009, moment în care junioara de 15 ani câştiga turneul de la Sarasota, Florida. Copila primea atunci propunerea de a se alătura Academiei de Tenis Addison.

Visând la stele şi la tenis

„Nu noi am contactat Addison Academics, ci ei ne-au găsit. Această instituţie are şi partea de ˝private school˝, şi pe cea de ˝Academie de Tenis˝. Fiecare jucător apare în clasamente, are CV-uri proprii.

Această Şcoală de Tenis caută copii-talent deja formaţi, cărora să le îmbunătăţească performanţele. Irina nu a vrut să meargă în 2009, nu era convinsă că era ceea ce îşi dorea atunci”, povesteşte Florin Constantinide.

Un vis pentru orice copil care iubeşte sportul de performanţă, bursa oferită Irinei în 2011 pare de-a dreptul ireală. Gălăţeanca are asigurate în America cazarea, masa, transportul la baza de antrenament, taxele şcolare şi echipamentul sportiv.

„În total, 150.000 de dolari”, rezumă tatăl Irinei. Obligaţiile româncei sunt ca timp de doi ani – durata prevăzută în contractul cu Addison – să reprezinte Academia americană în competiţii, să poarte însemnele acesteia şi să refuze orice colaborare cu altă academie de profil.

Irina „sare” peste clasa a XI-a

„Irina i-a impresionat atât de mult când au văzut-o pe terenul de tenis, încât nu a mai dat decât un interviu telefonic, privind situaţia şcolară. Foaia ei matricolă de la Colegiul Naţional ˝Mihail Kogălniceanu˝ din Galaţi a fost trimisă în America.

Pe baza foii matricole, Irina, care a terminat clasa a X-a la Galaţi, a fost înscrisă de americani direct în clasa a XII-a. Aşa că, peste un an, ar putea să absolve colegiul şi să meargă mai departe, în învăţământul superior”.

Orar draconic

Părinţii nu îi impun adolescentei niciun fel de obiective. „Dacă îşi va dori, va continua. Depinde doar de ea. Orarul din SUA este draconic, m-am uitat pe el şi nici nu va avea timp să respire: sunt lecţii, antrenamente, cursuri, meciuri. Cred că va fi frântă de oboseală, aproape nu ştiu cât ne vom vedea în timpul cât voi locui cu ea. Nu am deocamdată în plan să ne mutăm  în SUA”.

A fost simplu pentru un adolescent să lase în urmă casa, părinţii, prietenii, poate şi prima dragoste? „N-nu. Simplu nu fost. Dar Irina nu a intrat niciodată în lumea cluburilor, nu a pierdut nopţile. Este un copil ambiţios, când faci sport renunţi la multe. Dar ea nu a renunţat, pe pildă, la educaţie.

Nici nu a vrut să audă să se ducă la un liceu cu profil sportiv. A mers la CNMK, a învăţat foarte bine, dar a beneficiat şi de înţelegerea profesorilor pentru că a lipsit mult, mergând în turnee. Pentru ea a fost mereu multă muncă – şcoală şi antrenamente. Aşa îşi vede ea viaţa şi cariera”.

Junioară printre idoli

Dacă în 2009 Irina devenea campioană la popularul turneu american de la Sarasota, în 2010 ea confirma la cel mai mare turneupentru juniori de la Mamaia.

„Americanii au văzut că şcoala de tenis pentru fete din România este foarte bună, de aceea ˝racolează˝ constant talente de la noi. Avem acum junioare românce care bat senioare, la concursurile de senioare. Irina le admiră de la noi pe Simona Halep şi Alexandra Dulgheru.

Din tenisul internaţional, este o fană declarată a lui Federer şi a Mariei Şarapova, la fete. Pe Şarapova o iubeşte pentru ambiţia ei – a fost foarte bolnavă, dar a luptat şi a revenit în formă”.

„Ruşii” de la Bollettieri

Addison este „vecină” de stat cu  Academia lui Nick Bollettieri, cel mai vestit antrenor de tenis din lume (Andre Agassi, Monica Seles, Maria Şarapova, Martina Hingis, Venus şi Serena Williams sunt doar câţiva dintre „elevii” americanului născut pe 31 iulie 1931).

„Dar Bollettieri deja nu mai acordă burse, fiind şcoala de tenis preferată de ruşii bogaţi, care îşi trimit copiii aici. Aşadar, Bollettieri nu mai este în poziţia de a face investiţii”, spune Florin Constantinide.

Mult talent, puţini bani

Nu poate fi trecut cu vederea faptul că tenisul este un sport scump. Cel mai scump sport, îmi şopteşte Dănuţ Lungu, Departamentul Sport.

„Aşa este. Şi din această cauză se pierd multe talente, mai ales la vârsta aceasta. Pentru că puţini copii şi puţini părinţi îşi permit să investească în echipament sau deplasări. Într-adevăr, la Federaţia Română de Tenis se simte un suflu nou, dar investiţiile sunt tot în seniori. De juniori nu are nimeni timp să se ocupe”.

„Irina va reprezenta tot timpul România”

În SUA, pe Irina o aşteaptă o viaţă cu totul nouă, atent împărţită între antrenamente şi educaţie academică. Gălăţeanca va locui în minicampusul academiei, iar regulile de aici sunt stricte: nu are voie să folosească telefonul mobil. „Va ţine legătura cu noi doar prin mail”, explică părintele.

Pe cine va reprezenta Irina Constantinide în concursuri, după ce va trece la profesionişti? Tatăl răspunde fără o clipă de ezitare: „România, bineînţeles. A avut şi alte propuneri, dar nici nu vrea să audă de ele. Nu o interesează. Irina va fi mereu România”.

Foto: Florin Constantinide

Citit 4563 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.