FloJo, cea mai rapidă femeie din toate timpurile

FloJo, cea mai rapidă femeie din toate timpurile
Triplă campioană olimpică
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Atleta americană Florence Griffith s-a născut la Mojave, California, pe 21 decembrie 1959, fiind cel de-al şaptelea copil din cei 11 ai familiei.

Considerată cea mai rapidă femeie din toate timpurile, FloJo, cum era supranumită, a câștigat prima sa medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice pe 25 septembrie 1988, la Seul, impunându-se în cursa de 100 de metri plat în 10,54 secunde. Patru zile mai târziu, Florence Griffith Joyner a uimit lumea atletismului, stabilind un nou record mondial la 200 de metri, cu 21,34 secunde. FloJo a câștigat a treia medalie olimpică de aur la ștafeta de 4x100 de metri.

Scandalul cu droguri izbucnit după Jocurile Olimpice i-a umbrit realizările de până atunci. Când lui Ben Johnson i s-a retras medalia de aur pentru că a fost testat pozitiv, şi cursele lui FloJo au început să fie privite cu scepticism. Unii au suspectat că Florence Griffith Joyner ar fi folosit substanțe pentru ameliorarea performanțelor sale, din cauza fizicului său incredibil și a perfecțiunii atinse în ultima perioadă. Revistele vremii au publicat două fotografii, una lângă alta, pentru a se putea vedea diferențele faciale dintre 1984 și 1988.

FloJo a continuat să susțină că nu a luat niciodată droguri. Chiar dacă toate analizele sale au ieșit negative, zvonurile nu s-au oprit.

După această poveste, în februarie 1989, atleta, în vârstă de 29 de ani, a făcut anunțul uluitor că se retrage din sport și a spus că va încerca să devină actriță și scriitoare. După retragere, Florence Griffith Joyner a scris cărți pentru copii, poezie și chiar un roman. Și-a început şi cariera de actriță, având unele apariții în sitcomuri.

Pe 15 noiembrie 1990, FloJo a născut o fetiță, Mary Ruth Joyner. În aprilie 1996, a ajuns la spital, după ce a suferit un atac de apoplexie.

După zece ani de la recordurile realizate la Olimpiada de la Seul, pe 21 septembrie 1998, Florence Griffith Joyner a încetat din viață, sufocată în timpul unui atac epileptic. Avea numai 38 de ani.

Rezultatul de 10.49 secunde la 100 m, obţinut de FloJo în 1988, este încă recordul mondial al acestei probe.

Citit 1196 ori Ultima modificare Duminică, 09 Ianuarie 2022 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.