Ucraineni și ruși, frați la Galați

Ucraineni și ruși, frați la Galați
Sport, nu război!
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Echipa gălățeană de hochei pe gheaţă are în componență jucători din Ucraina și Rusia care se înțeleg ca frații, oferind o lecție de viață prin sport.

Trăim vremuri pe care le vedeam doar în filme și putem să ne rezumăm la premisa din clasicul "12 Angry Men" - "Putem presupune orice". Când e vreme de război, la câteva sute de kilometri de noi, nimeni nu poate să se simtă în siguranță. Dar când avem sub ochii noștri cetățeni ai țărilor implicate în conflictul armat care se înțeleg de parcă ar fi de aceeași mamă, nu doar de aceeași cetățenie, parcă totul devine și mai aiuritor în privința cauzelor războiului.

Echipa de hochei CSM Galați are în lot trei ucraineni, Kiricenko, Emelianenko și Limanski, plus cinci ruși: Nazarov, Neznamov, Kulikov, Makarov și Chemerilov. Putem să spunem că toți au dus, duminică seară, la Galați, o "luptă" eroică în sfera hocheiului, că rusul Makarov a "lansat" o "rachetă" fix în vinclul porții adverse, moment ce a dus în prelungiri meciul cu Fenestela, dar cel mai important lucru de subliniat este că reprezentanți ai celor două țări aflate în război se înțeleg ca frații și se consideră a fi o familie, aici, la Galați, în echipa de hochei.

Am arătat că suntem echipă, ca o familie, la orice momente, la înfrângeri sau la victorii, a spus Emelianenko.

CSM Galați - Fenestela, dublă în Campionatul Național de seniori

Echipa Galațiului, aflată în luptă directă cu adversarul din weekend pentru ocuparea locului patru (ultima poziție de play-off), a reușit să câștige meciul de sâmbătă, scor 3-1, printr-o mobilizare demnă de toată lauda pentru o echipă restrânsă serios numeric.

Meciul de duminică seară, al doilea al seriei, a fost o lecție de viață, o rază de speranță. Echipa defavorizată numeric, atacată agresiv din start de adversarul său în "lupta pentru putere", a avut nevoie să se autodepășească la maximum pentru a obține izbânda. Fenestela s-a desprins la 4-0 și 5-1 pe tabelă, ca urmare a avantajului numeric din lot, ceea ce asigură prospețime în plus pe teren. Dar ucrainenii și rușii Galațiului au luptat ca frații, laolaltă. Kiricenko şi Emelianenko, cu gândul la familiile lor de acasă din Ucraina, au dat totul pe teren și au înfiripat revenirea, prin reușitele lor.

Din pauzele lungi dintre reprizele de la hochei, în care spectatorii prezenți mai verificau pe internet ce se întâmplă pe frontul din Ucraina, până la speranța victoriei a fost parcă o fracțiune de secundă. Succesul dorit de cei prezenți la patinoar părea un exercițiu de imaginație ca speranța într-o victorie cât mai curând obținută împotriva invadatorului de pe realul câmp de luptă.

CSM Galați a egalat pe final, la 5, prin rusul Makarov și a dus meciul în prelungiri. Jucând în inferioritate numerică mare parte din timpul suplimentar, victoria a rămas în cele din urmă la Galați, 6-5, după reușita lui Hildebrand de la linia albastră. Bucuria victoriei s-a manifestat în Patinoar pentru câteva clipe, până când gândul războiului și-a reluat locul în conștiința tuturor celor prezenți.

Din păcate, soția este acolo (în Ucraina - n.r.), situația este nasoală, dar facem treabă. Multă sănătate și victorie! (pentru Ucraina- n.r.), din partea lui Emelianenko.

Despre meci, a fost foarte greu. Nu avem o bancă lungă, dar am luptat de la primul minut. A fost un scor defavorabil pentru noi, dar am început să muncim, să ne pregătim ofensiva și să reușim acest rezultat. Despre ce se întâmplă în Ucraina... (Pauză pentru a-și găsi cuvintele). Familia mea e acolo... (Pauză. Cu vocea tremurată și ochii înlăcrimați continuă). Stop war! Please... stop war! - Kiricenko.

CSM Galați a pus o distanță de cinci puncte față de Fenestela în clasament, dar dincolo de rezultatul sportiv ne-a oferit momente de inspirație. Sport, nu război!

Citit 2584 ori Ultima modificare Luni, 28 Februarie 2022 23:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.