Excelentă performanță a voleiului nostru. România a promovat în „Golden League”

Excelentă performanță a voleiului nostru. România a promovat în „Golden League”
Sursa foto: Sportul Ilustrat
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Turneul final al celui de-al doilea eșalon continental de volei, "Liga de Argint", s-a desfășurat la cea mai înaltă tensiune.

În Sala Sporturilor din Budapesta s-au întrecut, timp de două zile, patru selecționate, calificate după jocurile din grupe, Ungaria, Finlanda, Macedonia de Nord și România.

Dispute aprige în semifinale...

Primul meci a arătat o echipă, cea a Finlandei, pe care bookmakerii o dădeau favorită. Așa a și fost, nordicii întrecându-i pe macedoneni cu scorul de 3-1. Mai disproporționat a fost jocul vedetă al semifinalelor, în care România n-a lăsat nicio șansă echipei gazdă, ai noști impunându-se la zero (pe seturi, la 20, 19, 20). A fost un meci în care cei patru gălățeni de la Arcada au pus umărul la victoria foarte clară.

...dar și mai și în finale

Odată trecute semifinalele, ne-am îndreptat toată atenția spre finalele turneului. Au fost două confruntări de câte cinci seturi, fapt ce a demonstrat echilibrul turneului, dar și mult dramatism. În finala mică, locurile 3-4, Ungaria a crezut că poate trece de Macedonia. A luptat pentru acest lucru, dar până la urmă echipa fostului jucător de la Galați, Filip Despotovski, s-a impus cu 3-2.

Cel mai important meci a opus echipele cel mai bine cotate: Finlanda și România. Și, după primele schimburi de mingi, s-a adeverit acest lucru. Nordicii au câștigat primul set, ai noștri au egalat la 1, chiar dacă la un moment dat au fost conduși cu 8-3. Se întrevedea un 2-0 la seturi, dar n-a fost așa, însă imediat s-a făcut 2-1 la seturi pentru adversarii noștri.

Cursă de urmărire

De aici a început o adevărată cursă de urmărire, dusă de toți cei 14 jucători români trecuți pe foaia de arbitraj. Primul "sextet": Cristi Bartha, Călin, Rață, Peța, Butnaru, Aciobăniței - Kantor. Pe parcursul încrâncenatului joc, presărat cu multe momente tensionate, selecționerul Sergiu Stancu i-a trimis în teren și pe ceilalți șapte componenți ai lotului: Bala, Vologa, Dumitru, Bella Bartha, Bălean, Iftime și Diaconescu. S-a luptat aprig pentru egalarea la 2, în condițiile în care finlandezii s-au aflat mai tot timpul în avantaj, până aproape de final: 8-7, 16-13 și 21-20. Dar setul ne-a revenit.

Tie-breakul a fost la fel de echilibrat, iar fluierul final i-a găsit pe jucătorii noștri în avantaj: scor final 3-2 (17-25, 25-21, 20-25, 25-23, 15-13). După aceste dispute fierbinți, tricolorii noștri și-au asigurat calificarea în prima grupă valorică, "Golden League".

Un succes imens, subliniat și de selecționerul Sergiu Stancu, care ne-a declarat la final: "Am întâlnit un adversar foarte puternic, cu un volei de tradiție, o echipă valoroasă și cu foarte bune rezultate în competițiile continentale și mondiale. După o confruntare cu de toate, jucătorii noștri au demonstrat multă încredere, iar acest succes a fost o încununare a tuturor eforturilor depuse în această perioadă, la capătul unui sezon competițional extrem de solicitant. Vom juca la un nivel mai înalt, iar asta ne bucură".

Citit 755 ori Ultima modificare Marți, 21 Iunie 2022 04:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.