Fotbalul juvenil gălățean se mută în comunele din județ

Fotbalul juvenil gălățean se mută în comunele din județ
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Bazele sportive necorespunzătoare îngreunează activitatea


Cluburile de fotbal juvenil din Galați au de suferit serios când vine vorba de suprafețe de joc pentru desfășurarea antrenamentelor și a meciurilor.

În fotbalul gălățean au apărut, în special în ultimii cinci ani, foarte multe cluburi de fotbal destinate activităților juvenile. Din păcate, viața de zi cu zi a unei astfel de grupări are probleme serioase în organizarea antrenamentelor într-un cadru adecvat ori în organizarea de meciuri sau competiții. Astfel, nu e de mirare că unele cluburi au ales calea localităților din împrejurimile orașului Galați, fie că e vorba de Șendreni, Smârdan sau Vânători.

Problema bazelor sportive a fost semnalată și de către Liviu Ciubotariu, președintele Asociației Județene de Fotbal (AJF) Galați. "Din păcate, situația la nivelul de copii și juniori este jalnică în Galați. În primul rând, nu există niciun club care să fie clasificat de către federație în rândul academiilor și, din păcate, nici nu se întrevede vreo îmbunătăţire. Unele cluburi au ales deja să își desfășoare activitatea în localitățile din afara orașului. Și noi, la AJF, ne confruntăm cu această problemă, la organizarea competiției pentru Under 11. În Galați nu sunt prea multe soluții, așa că variante mai bune ar fi la Ghidigeni, Liești sau alte localități care îndeplinesc condițiile necesare pentru organizarea unor astfel de competiții", ne-a spus Liviu Ciubotariu.

Asociația Județeană de Fotbal este responsabilă de organizarea turneelor pentru competiții Under 11, în timp ce la celelalte categorii de vârstă fiecare club în parte își organizează meciurile considerate pe teren propriu.

La nivelul municipiului Galați, doar Stadionul "Oțelul" corespunde standardelor decente de a organiza antrenamente și competiții pentru copii, fiind refăcut și gazonul de pe terenul al doilea. O altă bază sportivă care s-ar încadra ar fi Baza Sportivă "Zoltan David" (fostă "Ancora"), dar un litigiu existent de câţiva ani împiedică folosirea întregii suprafețe de joc. În rest, Stadionul "Municipal" (de lângă fabrica "Prutul") e "casa rugbyului", "Portu Roșu" arată din ce în ce mai rău, iar pe "Dunărea" și "Siderurgistul" condițiile sunt atât de proaste încât există riscuri foarte mari de accidentări grave - cum s-a și întâmplat de altfel în cazul copilului ucis la o competiție de fotbal în 2021 pe terenul "Dunărea II".

Competiții fără scor

"Competițiile pentru categoriile de vârstă de la U7 la U13 se organizează de câțiva ani după modelul occidental, în care nu primează rezultatele, astfel că nu se ține scorul în mod oficial. Acest lucru duce la concentrarea asupra evoluției copiilor, nu asupra rezultatelor de moment, care oricum nu contează. Este un lucru benefic pentru copii, în primul rând. Chiar dacă mai sunt antrenori care postează pe Facebook că au câștigat și că au făcut nu știu câte puncte, pentru că ei țin cont de rezultate, acestea nu sunt contabilizate în mod oficial", a spus Liviu Ciubotariu, președintele AJF.

Ședința cu privire la începutul competițiilor de copii și juniori va avea loc vineri, de la ora 14:00, la sediul AJF Galați, unde sunt invitați să participe toți reprezentanții cluburilor afiliate.

Citit 2263 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 09:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.