Cum învinge performanţa sportivă războiul

Cum învinge performanţa sportivă războiul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Există mai multe structuri sportive din Galați care au venit în sprijinul copiilor ucraineni practicanți de sport, fiindu-le puse la dispoziție condiții pentru a putea să-și urmeze visul de a ajunge sportivi de performanță.

Cluburile sportive din Galați, cu aportul tuturor părinților localnici și ai copiilor deja înscriși în activități sportive, au acționat ca o îmbrățișare caldă pentru copiii ucraineni practicanți de sport, plecați cu familiile din calea conflictului armat din propria țară. Unii sunt foarte talentați și cu mari șanse de a ajunge sportivi de performanță, alții sunt începători, dar dornici să se bucure de beneficiile sportului.

De exemplu, la echipa de baschet a Academiei Phoenix, la categoria Under 16, s-a încercat integrarea unui baschetbalist ucrainean (născut în 2007) cu certe calități sportive.

”Arată foarte bine fizic, înalt de 1,94-1,95 m, foarte mobil, cu bună tehnică elementară, dribling și șut de calitate. Înțelege foarte bine principiile de joc, este cooperativ și bun pe dueluri de unul la unul în joc. Pentru vârsta lui este bine pregătit din toate punctele de vedere, tehnic, tactic și fizic. După părerea mea, are șanse mari să ajungă un sportiv bun la nivel de seniori”, ne-a fost descris tânărul sportiv ucrainean de către Dalibor Destanovici, antrenorul sârb de la Phoenix, ce activează deja de aproape șapte ani în Galați.

”Nu am vorbit foarte mult despre situația din țara lui, am încercat să-l protejez, dar am observat că este îngrijorat pentru familia și prietenii lui. E dornic să se oprească războiul și să se poată întoarce acasă în condiții de normalitate. La noi s-a integrat foarte bine, după câteva antrenamente deja s-a simțit ca și cum face parte din familia Phoenix”, a adăugat Destanovici. Sportivul ucrainean n-a rămas momentan la echipă, dar se află în contact permanent cu reprezentanții clubului pentru a reveni și a putea evolua în campionat.

”Noi încercăm să punem la dispoziția tuturor copiilor posibilitatea să facă baschet, fie că e vorba de plăcere ca sport de masă, fie că vorbim de sport de performanță – unde am și demonstrat că am avut rezultate bune și foarte bune. Așa că orice copil sportiv din Ucraina și nu numai este primit cu brațele deschise la noi”, ne-a spus Florin Nini, președintele Academiei de Baschet Phoenix.

Program de integrare desfășurat de CSM Dunărea

La Clubul Sportiv Municipal Dunărea din Galați există zeci de copii sportivi ucraineni care se pregătesc cot la cot cu cei români. De altfel, clubul gălățean a implementat un program de integrare a copiilor ucraineni la cât mai multe ramuri sportive, de la cele mai mici vârste – 6 ani, până la categorii de juniori cu vârste de 16 ani. Predomină cei între 9 și 12 ani momentan, dar clubul își dorește să atragă cât mai mulți astfel de copii pasionați de sport pentru a-i integra în echipele sale. De exemplu, la hochei sunt 26 de copii ucraineni care sunt deja legitimați la CSM Dunărea și sunt angrenați în competiții.

I-am considerat ai noștri din start, au efectuat vizita medicală, iar o parte dintre ei sunt cazați la Liceul «Paul Dimo», cu sprijinul doamnei director Anca Ușer. Copiii sunt legitimați la noi la club și pot participa la competiții. Joacă cu noi în Transilvania Hochei League, iar în Campionatul Național au voie doar 5 jucători din Ucraina, conform regulamentului”, ne-a spus Cristi Munteanu, directorul de la CSM Dunărea.

Referitor la integrarea copiilor ucraineni, acesta ne-a precizat că s-au bucurat de aportul antrenorilor și jucătorilor din Ucraina care activează în hochei la Galați.

”Avem un mare avantaj pentru că avem și antrenori din Ucraina, iar la echipa de seniori de la CSM Galați există sportivi ucraineni cu cetățenie română. Printre cei care ne sprijină în acest demers se numără și Donika, fost câștigător de campionat la hochei cu Galațiul, care acum are contract de voluntariat ca antrenor la club. Ne vine mult mai ușor în aceste condiții”, a adăugat Munteanu.

Copiii ucraineni nu doar că fac parte din echipele gălățene de hochei, dar unii dintre ei sunt ca niște locomotive pentru ceilalți, în sensul în care valoric îi motivează și pe ceilalți să crească nivelul sportiv. Conexiunile gălățenilor cu Ucraina la hochei sunt de mai mult timp înfiripate, în trecut au existat stagii de pregătire în schimb de experiență și s-au întâlnit și la Carpathian League.

”Încercăm să facem un proiect comun cu CSM Galați, cu domnul director Claudiu Stoian, în care să reușim să cuprindem tot mai mulți copii sportivi din Ucraina la cât mai multe ramuri sportive. Sperăm să decurgă totul așa cum trebuie și să reușim să-i integrăm și în sistemul educațional românesc, pentru că nu se prevede că situația din Ucraina se va încheia prea curând”, a mai precizat directorul de la Dunărea.

Pe lângă cei 26 de mici hocheiști ucraineni practicanți la Galați, se mai regăsesc 15 la înot, 10 la șah, 5 la volei, 4 la box și kickboxing.

Oțelul, cu trei juniori ucraineni legitimați

Cel mai galonat club de fotbal din oraș, unul dintre cluburile renumite și din România, Oțelul Galați nu face excepție de la sprijinul către copiii sportivi ucraineni. De altfel, pe lângă atacantul Bokashvili, legitimat la echipa de seniori, clubul se mândrește cu faptul că are și trei juniori ucraineni. Cel mai mare dintre ei are 13 ani, plus alți doi de 8 și 9 ani. Cei trei fac parte din primul val de ucraineni plecați din calea războiului, venind la clubul gălățean la scurt timp de la startul conflictului. De atunci și până astăzi au fost integrați perfect în grupul de copii de la Oțelul, iar bariera de limbă a fost trecută de faptul că la echipă există și copii din Republica Moldova, cunoscători de limbă rusă, care au putut traduce mesajul antrenorilor.

”Nu se simte nicio diferență între copiii veniți din Ucraina și cei români pe care îi avem. Suntem cu toții ca o familie și încercăm să ne desfășurăm activitatea cât mai bine. Antrenamentele se fac pe teren cu iarbă naturală, copiii au primit echipament din partea clubului, iar părinții celorlalți copii români au sărit imediat în sprijinul ucrainenilor cu ghete de fotbal și condiții foarte bune de cazare”, ne-a spus Vali Ioviță, antrenorul Oțelului.

Așadar, sportul demonstrează încă o dată că poate fi o cale extrem de eficientă de a-i sprijini pe copii, indiferent de contextul politic, social sau economic din care provin. Iar prin integrarea copiilor ucraineni în comunitatea gălățeană și, totodată, în structurile sportive, există câștigul moral pentru că satisfacția de după antrenamente și competiții pe care o trăiesc cei implicați nu poate fi măsurată. Prin punerea la dispoziție a tot ceea ce este necesar în vederea efectuării activităților obișnuite pe care le făceau înainte de startul războiului, comunitatea din țara noastră poate să-și aducă cel mai concret aport în sprijinul nedreptățitului popor ucrainean.

Material realizat cu o bursă din programul „Consolidarea rezilienței democrațiilor vestice ca reacție la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia la nivel european și mondial”, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a celor două organizații.

Citit 1289 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2022 15:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.