Cum a progresat fotbalul gălățean de seniori în ultimul an

Cum a progresat fotbalul gălățean de seniori în ultimul an
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Oțelul, Unirea Braniștea și Sporting Liești sunt reprezentantele fotbalului din județul Galați în ligile naționale. Toate cele trei echipe prezintă la acest moment situații bune în clasament și perspective pe măsură.

Fotbalul gălățean la nivel de seniori s-a aflat în mare suferință ani de-a rândul. Au dispărut, unul după altul, cluburile de tradiție, Dunărea și Oțelul, iar în spatele lor nu rămăsese nimic. Suporterii Oțelului au pus la cale, din dorința de a avea în continuare ce să susțină, un proiect care avea să crească încet, dar sigur. În peisajul fotbalului gălățean a apărut și Sporting Liești, cu promovare în Liga a III-a și stabilitate la acest nivel, iar în ultimul an încă un nume s-a înscris în același decor: Unirea Braniștea. Au mai fost pasagere experiențele Metalosport și Avântul Valea Mărului în al treilea eșalon, ambele nereușite.

Oțelul, din nou în prim-plan

Primul merit pentru revirimentul fotbalului gălățean la nivel de seniori îl au fanii Oțelului, care au crezut, cu o încăpățânare de neclintit, în proiectul lor. Apoi intervine meritul lui Dorinel Munteanu, care a transformat în ultimul an și jumătate un club din stadiul de proiect în practica propriu-zisă. Oțelul a reușit să promoveze în Liga a II-a, să se stabilizeze în foarte scurt timp ca un club care luptă la promovare și s-a calificat în grupele "Cupei României". Mai mult, poate cel mai important aspect, povestea clubului roș-alb-albastru este susținută puternic de mii și mii de gălățeni care vin la stadion. Totul se petrece momentan, practic, pe banii gălățenilor, întrucât finanțarea clubului este asigurată în proporție aproape de maximum de către Consiliul Local. Numele Oțelului este din nou în prim-planul fotbalului românesc și, dacă va continua pe acest drum, va fi doar o chestiune de timp până va ajunge în Superligă.

Braniștea și Liești, solide în Liga a III-a

Creșterea nivelului fotbalului de seniori din Galați presupune și echipe de eșalon inferior, de plan secundar, așa cum sunt Unirea Braniștea și Sporting Liești. Două formații la care se regăsesc, în mare parte, cei care încheie perioada de juniorat în Galați și își pot continua activitatea la nivel de seniori. Unirea Braniștea, ca o nou-promovată, se descurcă de minune și a ajuns pe loc de play-off în Liga a III-a, chiar dacă nu se pune problema forțării unei noi promovări la capătul acestui sezon.

De asemenea, Sporting Liești continuă să fie un club bine ancorat la nivelul celui de-al treilea eşalon. În ediția precedentă de campionat a încheiat pe locul cinci (primul din play-out), iar acum se află cam în aceeași zonă.

Sectorul juvenil, marea problemă

Dacă la nivel de seniori există rezultate îmbucurătoare și chiar perspective pentru următorii ani, din păcate, nu se poate spune același lucru despre situația din sectorul juvenil de fotbal. Galațiul este aproape inexistent la acest nivel de ani buni. Fără infrastructura potrivită, fără interes din partea Oțelului - clubul fanion - până în prezent pentru această componentă și fără nicio perspectivă.

Citit 1138 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2022 16:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.