Irlanda a făcut Marele Şlem în 2023

Irlanda a făcut  Marele Şlem în 2023
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ediţia din acest an a celebrului Turneu al celor Șase Naţiuni, cea mai importantă competiţie de rugby din emisfera nordică, având o tradiţie de 129 de ani, a fost dominată clar de reprezentativa Irlandei. Trebuie spus că „verzii” nu doar că au obţinut al cincisprezecelea lor titlu din istoria competiţiei, dar au făcut-o în stil de mare echipă, cu cinci victorii din cinci, realizând și Marele Șlem.

Poate cel mai interesant și important meci al turneului a fost cel din etapa a doua, atunci când reprezentanţii trifoiului au primit la Dublin campioana din 2022, selecţionata Franţei, în faţa a 51.700 de spectatori. În 11 februarie, „cocoșii” au fost jumuliţi de pene în prima jumătate de oră a partidei, timp în care Irlanda a marcat trei eseuri, prin Keenan, neo-zeelandezul naturalizat Lowe, dar și pilierul Porter. Franţa a replicat prin încercarea lui Penaud, transformată de Ramos, însă zarurile erau deja aruncate, în urma debutului furtunos de meci. Până la final, irlandezii au marcat al patrulea eseu, prin centrul Ringrose, obţinând și punctul bonus ofensiv, iar jocul, arbitrat de veteranul englez Wayne Barnes, a luat sfârșit cu 32-19 în favoarea gazdelor.

Franţa a încheiat pe locul al doilea, după ce a câștigat celelalte partide din turneu, inclusiv un neverosimil 53-10 cu marea rivală, Anglia, chiar pe Twickenham din Londra, în etapa a patra a competiţiei, sâmbătă, 11 martie. A fost cea mai mare diferenţă înregistrată „ever” între cele două selecţionate, meci în care francezii și-au spulberat adversarii, înscriindu-le nu mai puţin de șapte eseuri, în faţa a 82.000 de fani, în marea lor majoritate șocaţi de rezultat. De altfel, putem spune că Anglia a fost marea dezamăgire a Six Nations din acest an, după ce a terminat competiţia doar pe locul al patrulea. Reprezentanţii trandafirului au pierdut, tot pe teren propriu, și disputa cu rivalii scoţieni - ce contează și pentru Calcutta Cup - și au încheiat turneul sub vecinii din nordul insulei. Cea de-a patra selecţionată britanică, cea din Ţara Galilor, în vizibilă pierdere de turaţie, posibil chiar într-un schimb de generaţii, a ocupat penultimul loc, cu un singur succes, obţinut în faţa reprezentativei Italiei. Aceasta este abonata obișnuită a „Lingurii de Lemn”, ce se acordă anual echipei clasate pe ultima poziţie.

Toate aceste puternice selecţionate europene se vor revedea la toamnă, mai devreme decât de obicei, în partide oficiale, atunci când va avea loc Cupa Mondială din Franţa, în intervalul 8 septembrie - 28 octombrie. La competiţie va participa și selecţionata României, însă, de această dată, forţele se vor măsura și cu giganţii din emisfera sudică: Noua Zeelandă și campioana en-titre, Africa de Sud.

Citit 976 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 09:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.