Primoz Roglic a câștigat Il Giro la doar 14 secunde

Primoz Roglic a câștigat Il Giro la doar 14 secunde
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După pățania lui Remco Evenepoel, finalul Turului Ciclist al Italiei din acest an a fost demn de scenariile hollywoodiene. Rămași în luptă directă pentru tricoul roz, Primoz Roglic (Jumbo Visma) și Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) au fost ”însoțiți” pe ultimii kilometri din Giro și de portughezul Joao Almeida (Team Emirates).

Etapa de vineri, 26 mai, a fost una absolut crâncenă. Organizatorii au programat o ”tură” montană de 183 de kilometri cu nu mai puțin de cinci cățărări, două sprinturi intermediare și un finiș la altitudinea de 2.304 metri în Tre Cime di Lavaredo. În aceste condiții, în plutonul fruntașilor nu s-a întâmplat mare lucru până spre final, favoriții părând preocupați să-și conserve energia pe primele patru cățărări ale zilei. Totuși, pe ultimii kilometri, Roglic a atacat și a părut că se poate desprinde, dar Thomas și Almeida l-au ajuns. Galezul a forțat ulterior, dar numai Almeida a putut fi desprins. Roglic s-a ținut bine și pe ultimii zeci de metri a fost mai puternic și i-a luat trei secunde lui Thomas și 20 lui Almeida. Etapa a revenit columbianului Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) în aproape cinci ore și jumătate.

Și a fost doar prologul. Sâmbătă, contratimpul montan a dus tensiunea la cote maxime. Roglic a plecat penultimul, cu un ecart de 26 de secunde față de liderul galez de la Ineos, a avut probleme tehnice undeva la jumătatea cursei și se părea că zarurile au fost aruncate. În încurajările frenetice ale compatrioților veniți în număr uriaș pe Monte Lussari, la granița cu Slovenia, fostul săritor cu schiurile a avut un finiș senzațional. Nu numai că a recuperat întârzierea din clasament, pe cea cauzată de problemele cu bicicleta, dar l-a întrecut pe Thomas cu 40 de secunde. Duminică, a urmat plimbarea finală până la Roma și slovenul a savurat victoria în Giro, după cele trei succese anterioare din Vuelta. A fost probabil cea mai mică diferență consemnată vreodată între primii doi clasați din istoria Turului Italiei, de doar 14 secunde. Pe locul trei a terminat Joao Almeida, la doar 1’15’’ de câștigător.

Citit 577 ori Ultima modificare Duminică, 04 Iunie 2023 09:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.