Americanii caută al șaselea titlu mondial sub panou

Americanii caută al șaselea titlu mondial sub panou
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În acest an, 32 de selecționate participă, în Asia, la o nouă ediție, a 19-a, a Campionatului Mondial de baschet masculin, evident fără nicio mediatizare în țara noastră. Jocurile sunt organizate în Filipine, Indonezia și Japonia, iar prima fază a grupelor a consemnat deja o mare surpriză, odată cu eliminarea, după doar două etape, a selecționatei Franței. ”Cocoșii” nu s-au simțit deloc bine la Jakarta și, după ce au fost depășiți la scor de Canada (95-65), au pierdut și partida cu Letonia: 88-86 și vor juca pentru locurile 17-32. Contraperformanța lor vine după două bronzuri la ultimele ediții ale Mondialelor și după argintul de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din urmă cu doi ani.

Bineînțeles, marea favorită a competiției rămâne selecționata Statelor Unite ale Americii, echipă compusă exclusiv din jucători din NBA. Americanii au fost repartizați, în primă fază, într-o grupă cu Grecia, Iordania și Noua Zeelandă și nu par a întâmpina niciun fel de dificultăți, deocamdată.

Printre echipele care le-ar putea ridica unele probleme, în opinia bookmakerilor, se numără Canada (selecționată ce a beneficiat mult de pe urma francizei Toronto Raptors, campioană în NBA în 2019), Australia (învinsă, totuși, de Germania în Grupa E: 85-82), Spania, Serbia sau Slovenia.

Cu Luka Doncic prezent la apel, slovenii fac parte din Grupa F, alături de Georgia, Venezuela și Capul Verde, iar ibericii defilează în Grupa G, după ce au depășit clar Brazilia: 96-78, dar și selecționata Coastei de Fildeș. La rândul lor, nici sârbii, în lot cu vedetele Bogdan Bogdanovic și Nikola Jovic, nu întâmpină rezistență în Grupa B, unde au trecut deja de Puerto Rico și de China.

Cele 16 echipe calificate din prima fază a grupelor vor fi repartizate în alte patru grupe (I-L), iar, apoi, în intervalul 5-10 septembrie, jocurile eliminatorii vor avea loc, în totalitate în Mall of Asia Arena din Pasay (Filipine), o arenă cu o capacitate de peste 20.000 de locuri.

Mai trebuie amintit, totuși, că americanii nu au fost foarte interesați de ultima ediție a competiției, organizată în urmă cu patru ani, în China. Selecționata SUA a pierdut atunci în sferturile de finală, chiar în fața Franței: 79-89, după 58 de victorii consecutive. Campioană în 2019 a fost Spania, după o finală fără istoric cu Argentina: 95-75 și cu un Ricky Rubio în mare vervă. Totuși, americanii s-au impus în 2014 la Madrid, după un meci spectacol în fața Serbiei: 129-92, sub bagheta lui Kyrie Irving.

Citit 573 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 22:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.