Reîntâlnire peste decenii a marilor atleţi gălățeni

Reîntâlnire peste decenii a marilor atleţi gălățeni
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Numeroşi foști practicanți ai sportului sporturilor, cum mai este numit atletismul, și-au dat întâlnire la Galați, în această perioadă plină de semnificații

Inițiativa a fost a unui practicant al atletismului, prof. Gheorghe Buruiană. Reuniunea a fost găzduită de Complexul "Sport", fiind o întâlnire plină de emoții, de depănare a amintirilor, de multă voie bună. La apel au răspuns aproape 40 de foști atleți, dintre cei care și-au pus serios amprenta pe istoria acestei îndrăgite, complexe și foarte solicitante discipline sportive. Sunt o parte din acei oameni care au renunțat la multe satisfacții, pentru a ajunge să li se cânte imnul României pe podium, iar steagul țării să fie ridicat pe cel mai înalt catarg. Au venit la întâlnire foști atleți aparținând mai multor generații respectate, care au învățat din experiența altora. Mulți dintre ei, cu performanțe remarcabile, au devenit la rândul lor antrenori, autentici sfătuitori pentru generațiile ce au urmat.

Această întrunire prietenească ne oferă și nouă un fericit prilej de a readuce în actualitate o parte din multiplele lor realizări, succese de prestigiu, înfăptuite pe toate meridianele globului de cei ce și-au dedicat întreaga viață pasiunii pentru atletism.

Fără pretenția de a ne considera o enciclopedie, vom încerca să aducem în lumina tiparului câteva izbânzi memorabile, pe care să le facem cunoscute și generațiilor mai tinere.

Istoria, în zeci de ani

Vom începe cu una dintre cele mai importante atlete ale Galațiului, Fița Rafira Lovin. Născută în comuna Braniștea, din apropierea municipiului Galați, Fița - cum îi spun cei apropiați - a fost iute de picior încă din copilărie. Calitățile ei au fost cultivate, ajutând-o să culeagă laurii victoriilor în numeroase concursuri, în cariera ei de peste două decenii. A fost multiplă campioană națională, europeană și mondială, apogeul petrecându-se la Jocurile Olimpice din 1984 (Los Angeles), unde a făcut o cursă remarcabilă, încheind parcursul celor 800 de metri (proba ei preferată) pe locul al treilea și cu medalia de bronz la gât. Experiența a ajutat-o și în cariera de antrenor. ”Vârful” avea să-l atingă atingă cu atleta gălățeană Georgeta Petrea, dublă campioană mondială de juniori la Seul (1992) - la 400 metri garduri și ștafeta 4x400 metri.

Remarcabilă a fost și cariera Alinei Tecuță Gherasim, dublu medaliată cu bronz la Jocurile Mondiale Universitare (JMU) din SUA (1993) și doi ani mai târziu în Japonia, la Fukuoka, în proba ei preferată - 10.000 metri. Alte evidențieri de excepție: campioană europeană și mondială la cros pe echipe și, evident, multiplă campioană națională.

Daniela Antipov s-a făcut cunoscută lumii sportive prin medalia de bronz obținută la Universiada din SUA, în proba de 800 metri, preferata sa. De asemenea, a cucerit medalii dintre cele mai prețioase la ”Naționale” și Jocurile Balcanice, la juniori, tineret și seniori.

Continuăm aprecierile noastre cu inițiatorul acestei întruniri, Gheorghe Buruiană. Este câştigătorul medaliei de bronz la JMU de la București (1981). A avut ca preferințe cursele de maraton, cros și 10.000 metri, în care a devenit multiplu campion al României, și Jocurile Balcanice.

Dumitru Văduvoiu este o figură aparte a atletismului autohton. S-a făcut cunoscut în special prin activitatea desfășurată în calitate de antrenor federal, coordonator al loturilor naționale de probe combinate. Principala mare performanță a sa, obținută cu Tiberiu Agoston - campion național la săritura cu prăjina, unde deține recordul național, care de peste 20 de ani n-a fost depășit. Atletul este și deținător al medaliei de bronz la Universiada din Coreea de Sud, 2003 (principala sa performanță internațională). Antrenorul Văduvoiu se poate mândri cu titlurile de antrenor emerit și de Cetățean de Onoare al Galațiului, distincție la care ține foarte mult.

Slujbă de pomenire

Participanții la întâlnire au organizat și o slujbă de pomenire a celor dispăruți dintre ei. Practicanți și oameni de sport care nu trebuie uitați: Ștefania Constantin, Ionel Mușat, Dumitru (Puiu Zarif), Gheorghe Plesnilă, Ionel Măceacă, Ionel Tămășanu.

Manifestarea s-a încheiat cu promisiunea de a avea loc cât mai des astfel de acțiuni. Acești eroi ai atletismului nu trebuie uitați!

Citit 4544 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2024 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.