Povestea lui Ionuț Constantinescu, un tânăr fotbalist devenit arbitru

Povestea lui Ionuț Constantinescu, un tânăr fotbalist devenit arbitru
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Drumul parcurs de un fotbalist talentat al Galațiului până la statutul de arbitru n-a fost deloc simplu. Dar nici prea dificil, de vreme ce a reuşit să-l realizeze şi să urce în cariera de ”cavaler al fluierului” păstrându-şi în paralel statutul de jucător.

Ionuț Cătălin Constantinescu este unul dintre jucătorii de fotbal care au făcut pasul spre arbitraj, după ce mai bine de zece ani a avut doar statut de fotbalist.

Cariera de fotbalist

Primii pași în fotbal i-a făcut când avea doar opt ani. Primul său antrenor a fost Sorin Balaban, fost mijlocaș de calitate al fotbalului gălățean. Odată cu trecerea anilor, Ionuț Constantinescu și-a dezvoltat abilitățile fotbalistice şi cu alți tehnicieni gălățeni, precum Ion Morohai, Mitică Ragea, Vivi Stamate sau Doru Balmuș. A ajuns, astfel, la vârsta junioratului.

Accesul într-o echipă de seniori l-a făcut când a depășit vârsta de 16 ani. A jucat în Liga a III-a, apoi în eşalonul secund, sub culorile Clubului Oțelul. În același timp cu maturizarea fotbalistică, s-a transferat la Sporting Liești, unde a evoluat timp de patru sezoane. L-am mai întâlnit apoi la Metalosport sau Oțelul II.

Ajuns la vârsta de 25 ani, a luat o scurtă pauză, însă n-a putut rămâne departe de jocul cu balonul rotund. A revenit în Liga a IV-a a Campionatului Județean, la echipa Covurluiul Tg. Bujor, în calitate de căpitan, atacant și golgheter. La Tg. Bujor își petrece și acum o parte a timpului liber. Tot din dorința de a se menține aproape de gazon, a activat în echipa de minifotbal Ajax Galați, campioană națională și medaliată cu argint în Champions League.

Pasul spre arbitraj

Cu zece ani în urmă, la vârsta de 20 de ani, a hotărât să urmeze cursul de arbitri organizat de Asociația Județeană de Fotbal (AJF). L-a parcurs cu multă încredere și în scurt timp a venit și prima delegare. Mai întâi, la meciuri de copii și juniori, apoi la jocuri din ligile inferioare, a cincea și a patra. La 22 de ani, a fost promovat la Liga a III-a. A urmat o perioadă în care a strâns peste 100 de meciuri de campionat și în ”Cupa României”.

Momentul unui nou debut

La începutul acestei luni, Ionuț Constantinescu a ajuns să trăiască emoțiile promovării în Liga a II-a. Cu câteva zile în urmă, a fost delegat la meciul CS Mioveni - FC Bihor 2-1, pe care l-a condus cu siguranța unui ”cavaler al fluierului” cu experiență. Prestația sa a fost unanim apreciată, iar primul pas spre fotbalul înalt a fost făcut cu brio. De-acum, totul depinde de el, de prestațiile pe care le va avea. Se va afla, cu siguranţă, în atenția și monitorizarea Comisiei Centrale a Arbitrilor şi va putea fi promovat la meciurile de prima ligă. Dacă verdictul va fi pozitiv, Ionuț va avea posibilitatea să ajungă în Superligă şi, de ce nu, la meciuri internaţionale.

O familie de fotbalişti

Ionuț nu s-a ocupat numai de fotbal. Este inginer cu master și şi-a întemeiat o familie alături de… o fotbalistă cu peste zece ani de activitate în primele două ligi, Alexandra Ivan. Soția sa este și arbitru, a absolvit același curs ca Ionuț, dar este și ingineră.

Ionuț Constantinescu este la ora actuală un arbitru de perspectivă, iar şansele sale de a deveni un ”cavaler al fluierului” de top sunt apreciabile. Chiar dacă în următorii câţiva ani va fluiera la meciurile din eșalonul al doilea, gândul său rămâne la… Superligă.

Citit 3929 ori Ultima modificare Marți, 19 Noiembrie 2024 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.