Suporterii Oţelului, protest în stradă

Suporterii Oţelului, protest în stradă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE - Marius Stan consideră inoportun mitingul fanilor


Sub sloganul “Daţi-ne Oţelul înapoi!”, fanii au organizat un marş care va porni din centrul oraşului, la ora 18.00, până pe platoul de la Păpădie


Suporterii ies în stradă mâine pentru un marş de protest la adresa acţionarilor FC Oţelul SA, pe un traseu care va porni de pe platoul din faţa hotelului Dunărea, până la „Păpădie”. Iniţiatorii acţiunii au precizat că totul se organizează transparent, pe banii suporterilor, fără nicio implicare din partea celor de la club.

„Toţi suporterii adevăraţi sunt datori să iasă în stradă, să ia atitudine faţă de situaţia actuală de la club. Nu putem suporta batjocura la care este supusă echipa noastră favorită de cele cinci persoane care nu au nicio legătură cu tot ceea ce înseamnă Oţelul, simbolul tuturor gălăţenilor”, a spus Leonard, unul dintre cei patru care au depus cererea pentru protest.

Ideea acestui miting există de mai multă vreme, dar s-a evitat perioada de campanie electorală, pentru a nu genera conotaţii politice, iar apoi s-au întâmpinat probleme în obţinerea autorizaţiei de protest. Documentele au fost depuse la Primărie pentru a doua oară, după ce iniţial cererea de protest a fost făcută dispărută, fără a se acorda un răspuns, deşi legal ar fi trebuit să se ia o decizie după maximum două zile lucrătoare. Şicanele au continuat şi după obţinerea documentelor necesare, doi dintre suporterii fiind amendaţi cu câte 500 de lei fiecare pentru lipirea de afişe anunţătoare ale protestului.

„Scopul principal: îndepărtarea acţionarilor!”

Suporterii spun că vor protesta cu scopul clar de îndepărtare a acţionarilor. „Ieşim să protestăm pentru toată situaţia incertă în care a se află clubul, nu putem sta cu mâinile în sân în timp ce se năruie un simbol al oraşului. Din cauza acţionarilor clubul are datorii de luni de zile, jucători cu memorii depuse, puncte luate ca sancţiune. Vrem să stopăm distrugerea clubului!”, a declarat Sebastian Constantinescu, unul dintre iniţiatori.

„Considerăm că e cea mai bună soluţie pentru a demonstra dezaprobarea noastră faţă de acţiunile mârşave săvârşite de cei cinci care s-au trezit peste noapte acţionari”, a adăugat Leonard.

Suporterii „oţelari” nu sunt la prima acţiune de acest gen. În februarie 2009 au ieşit în stradă aproximativ 1500 de persoane pentru a protesta cu privire la neimplicarea autorităţilor locale în sportul gălăţean.

Activitatea clubului este blocată

Acţiunea de protest este generată de situaţia critică în care a fost adus clubul în urma divergenţelor dintre cei din conducerea executivă şi cei cinci acţionari persoane fizice care formează Consiliul de Administraţie.

Conflictul datează de peste nouă luni de zile şi s-a acutizat odată cu trecerea timpului, ajungându-se ca activitatea clubului să fie paralizată aproape complet în acest moment.

Cel mai important aspect care a afectat viaţa echipei a fost neaprobarea de către acţionari a efectuării anumitor plăţi importante. Printre acestea se află neacordarea bonusurilor financiare prevăzute în contractele unora dintre jucători, ceea ce a dus ca fotbaliştii să protesteze la adresa acţionarilor jucând cu banderole albe la partida de pe teren propriu cu Voinţa Sibiu, din returul ultimului sezon. Protestul lor nu a avut nici un efect, astfel că s-a ajuns ca patru fotbalişti importanţi să depună memorii la LPF pentru a fi declaraţi liberi de contract. Este vorba de Antal (transferat între timp la FC Vaslui pentru 500.000 de euro), Sârghi, Iorga şi Didi, cazurile lor fiind deja judecate şi „in pronunţare”, senţinţa prin care Oţelul îi poate pierde gratis fiind posibil să apară în orice moment.

Gaură financiară provocată de acţionari

Un alt contract important pentru care Oţelul nu a efectuat decât o treime din plată este cel cu firma arădeană Spiel Sport, cea care a efectuat lucrările de schimbare a gazonului sintetic de la stadionul Siderurgistul. Aceasta a dat în judecată FC Oţelul SA şi a câştigat procesul fără probleme.

Pe lângă obligarea la plata sumei restantă, în valoare de 539.400 de lei, Tribunalul Arad a decis pe 23 mai că FC Oţelul trebuie să plătească penalizări foarte mari, cam cu 50 la sută peste suma cu care era datoare: 771.342 de lei. Plus 1 la sută penalităţi pentru fiecare zi de întârziere din momentul pronunţării sentinţei. Practic, doar pentru că acţionarii n-au fost de acord să se facă plata la timp, în condiţiile în care bani în contul clubului erau, FC Oţelul a suferit o pierdere de aproape 200.000 de euro.

Se aşteaptă schimbarea acţionarilor

Marius Stan, ales ca primar al Galaţiului, a spus că până în momentul când va fi obligat să renunţe la funcţia de director general al clubului – zece zile din momentul investirii oficiale ca primar, eveniment programat sâmbătă – este foarte posibil ca actualii acţionari să fie determinaţi să cedeze FC Otelul unor investitori. „Problemele se vor rezolva, vor veni investitorii mult aşteptaţi. Sunt investitori reali, care vor prelua clubul, iar Oţelul va intra într-o nouă eră”, a declarat Marius Stan.

 

Ei sunt acţionarii de la Oţelul!

Potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comerţului, pe lângă Ionel Borş (gălăţean, 56 de ani), care l-a şi adus la Galaţi în august 2005 pe Marius Stan, pe lista asociaţilor deţinători de acţiuni mai figurează Nicu Radu (născut la Brăila, 60 de ani, a fost director în Combinat, în prezent pensionar), Ioan Ungureanu (băcăuan la origini, 60 de ani, pensionar), Mirela Gătin (născută în judeţul Iaşi, 52 de ani, jurist la ArcelorMittal), Aurelian Mocanu (din Mărăşeşti - Vrancea, 53 de ani, activează în continuare în colosul siderurgic) şi Asociaţia Clubul de Fotbal Oţelul Galaţi. Borş, Radu, Ungureanu, Gătin şi Mocanu deţin câte 19,2 la sută din acţiuni, iar Asociaţia 4 procente.

 

Marian Căpăţînă, Marian Săvăstru

Citit 2345 ori Ultima modificare Joi, 21 Iunie 2012 11:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.