Handbalul gălăţean, între prima ligă şi divizia secundă: HC Danubius, construit pe ruinele Oţelului
Foto: Preşedintele FRH, Cristian Gaţu, speră ca Galaţiul să rămână cu echipă în Liga Naţională

Handbalul gălăţean, între prima ligă şi divizia secundă: HC Danubius, construit pe ruinele Oţelului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Soluţia găsită de autorităţi pentru salavarea echipei de handbal feminin este renunţarea la actualul club, plin de datorii, locul său în prima ligă urmând să fie cedat unei noi grupări gălăţene


Într-o perioadă în care toate echipele din Liga Naţională feminină de handbal se află în febra pregătirilor pentru noul sezon, la Galaţi lucrurile se scaldă în ape extrem de tulburi.

Ce ştim cu siguranţă este că HC Oţelul Galaţi - grupare cu 20 de ani neîntrerupţi în primul eşalon - nu va mai exista pe harta handbalului din România.

Dacă până la acest punct situaţia este clară, problemele devin stringente în ceea ce priveşte viitorul. În acest moment, nu se ştie dacă oraşul nostru va fi prezent pe prima scenă a handbalului românesc sau în eşalonul secund.

Mingea este în semicercul defunctei Oţelul

Spre deosebire de voleiul feminin, care nu a avut nicio şansă atunci când CSU Metal Galaţi s-a desfiinţat, handbalul gălăţean urmează să supravieţuiască prin transferul locului în Liga Naţională de la HC Oţelul la o nouă grupare, intitulată HC Danubius. Această soluţie este impusă de datoriile imense ale actualului club, cele către Finanţe împiedicând municipalitatea să-l poată susţine financiar.

HC Danubius va funcţiona în cadrul unei fundaţii cu acelaşi nume, deja existentă, preşedintele grupării fiind jurnalistul sportiv Dan Pantea. Noua echipă va fi finanţată de către Primărie.

Marea problemă o reprezintă impasul existent în tratativele pentru preluarea locului de Ligă Naţională de la defuncta HC Oţelul Galaţi. Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, ne-a declarat că primordială este plata datoriilor pe care HC Oţelul (preşedinte Anton Coman) le are faţă de jucătoare. „Am primit o sesizare din partea jucătoarelor pe care am trimis-o mai departe, chiar şi la Primăria Galaţi. Fostul club (n.r. - HC Oţelul) are datorii către aceste fete şi implicit are în prezent interdicţie la transferuri. Soluţia este ca cei de la Oţelul să ajungă la o înţelegere cu handbalistele care şi-au depus memorii”, a declarat pentru „Viaţa liberă” şeful handbalului românesc.

Dacă problemele nu se vor rezolva şi FRF nu va permite ca Danubius să ia locul Oţelului în Liga Naţională, noua echipă o va lua de la zero şi se va înscrie în eşalonul secund.

Alexandrina Soare, la HC Danubius

Dacă problemele de ordin financiar din triunghiul HC Oţelul - FRH - jucătoare vor fi rezolvate, atunci HC Danubius va concura din această toamnă în Liga Naţională şi chiar în Cupa Cupelor, asta după ce a preluat activul patrimonial de la clubul patronat pe toată durata existenţei sale de combinatul siderurgic.

În speranţa că tot acest amalgan de probleme se va soluţiona favorabil, antrenoarea de la HC Oţelul, Alexandrina Soare, s-a apucat de treabă cu puţinele jucătoare pe care le mai are la dispoziţie şi încearcă să-şi încropească un lot competitiv pentru viitorul sezon, sub noua titulatură, HC Danubius. Fie că el va fi în Liga Naţională sau în eşalonul secund.

Jucătoarele care cu siguranţă nu vor mai evolua din toamnă la Galaţi sunt: Diana Druţu, Nicoleta Tudor şi Iulia Artean (toate plecate la Corona Braşov); Manuela Manda Rădulescu (CSM Ploieşti); Paula Pavăl (HCM Roman); Roxana Bodîrlău (retrasă din activitate).

La pregătiri sunt prezente handbalistele Loredana Nica, Cristina Bobeică, Ramona Bocăneală Ciontu, Maricica Trandafir, Cătălina Cioaric, Carmen Gheorghe, Delia Mărginean şi Daciana Curtean.

Terom Iaşi s-a retras din campionat

Dacă prezenţa unei formaţii din Galaţi în viitorul campionat al Ligii Naţionale feminine de handbal este încă neclară, patronul unei alte grupări a anunţat că a depus cerere la Federaţie pentru retragerea din campionat. În cauză este vorba despre nou-promovata Terom Iaşi. Lipsa banilor şi neimplicarea autorităţilor locale sunt motivele invocate de omul de afaceri ieşean Florin Zamfir.

 

 

Citit 2358 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.