Povestea gălăţeanului Ionel Stan, ultimul maestru de oină

Povestea gălăţeanului Ionel Stan, ultimul maestru de oină
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Profesorul Ionel Stan din comuna Griviţa, judeţul Galaţi este unul dintre antrenorii care au făcut istorie în zonă la un sport dispărut de ceva vreme, oina, cândva considerat sport naţional


Astăzi, la cei 75 de ani ai săi, Ionel Stan îşi povesteşte amintirile de pe terenul de sport, de unde dascălul a fost nelipsit până în 1998, când a avut un accident cerebral şi a fost nevoit să renunţe. „De profesorul Ionel Stan mă leagă primele mele ieşiri, ca elev al şcolii din Griviţa, la mare şi la munte, unde am participat la campionatele naţionale de oină, de fotbal şi de şah”, ne introduce în temă primarul Niţă Chebac.

Soluţii originale

Altădată, oina era un fel de carte de vizită a gălăţenilor din Griviţa, preocupare la concurenţă cu agricultura. Pe atunci, în comună era un teren de sport amenajat de profesorul Ionel Stan. Şi nu era gospodar care să nu iasă „cu băţul şi mingea de cârpă, plină cu rumeguş” ca să se antreneze pe teren sau direct pe uliţă... „Oina se practica îndeosebi la Griviţa şi la Independenţa. Nu erau posibilităţi financiare mari, dar cu mijloace ce le aveam pe atunci la îndemână am amenajat un teren de sport", zice profesorul.

Şi dacă nisipul nu era o problemă, în loc de greutăţi pentru antrenament, profesorul a găsit o soluţie practică, folosind fel de fel de recipiente, bidoane sau găleţi umplute cu nisip. „Oina sau hoina, cum i se mai zicea, este un joc care se practică de peste şase secole la noi în ţară. Oina a fost introdusă în programa şcolară de ministrul Spiru Haret, încă din 1899. Acest sport dezvoltă armonios copilul din punct de vedere fizic dar şi la multe abilităţi: îndemnare, precizie, atenţie distributivă, viteză de deplasare. Am participat la multe competiţii, numai la Mangalia am fost la 13 etape şi e mare păcat că s-a întrerupt această tradiţie”, spune Ionel Stan.

Medalii şi trofee

În casa profesorului din Griviţa mai multe medalii demonstrează calitatea de campioană a echipelor de oină (dar şi de fotbal) de la Şcoala din Griviţa, cu multe titluri obţinute între anii 1975 şi 1998. Fostul dascăl şi antrenor spune că cele mai importante sunt cele de la competiţii naţionale disputate la Mediaş şi la Mangalia, de unde a revenit acasă cu trofee de campion. Astăzi, în vitrina bibliotecii personale şi pe pereţii casei stau mărturie o parte dintre diplomele şi trofeele care amintesc de perioadele când oina era la mare căutare.

Pentru a nu fi date uitării, în amintirea vremurilor bune, profesorul Ionel Stan a redactat câteva caiete cu portretele concetăţenilor săi de "samă", frânturi de fapte şi de viaţă de la Griviţa, sperând că va prinde ziua când vor fi tipărite.

Citit 12760 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2013 09:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.