Sportul minţii - pasiunea unei vieţi: Cătălin Lucian Cârmaciu este un veşnic îndrăgostit de şah

Sportul minţii - pasiunea unei vieţi: Cătălin Lucian Cârmaciu este un veşnic îndrăgostit de şah
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cătălin Lucian Cârmaciu are o biografie comună multor tineri pasionaţi de activităţi sportive. Fie că este vorba despre sporturile de echipă sau cele individuale. Şi totuşi, Cătălin are o pasiune  aparte, care l-a subjugat, pur şi simplu: este un jucător împătimit de şah.

Primele contacte cu şahul le-a avut pe vremea când nu împlinise încă şase ani. Mentor i-a fost propriul său tată, el însuşi mare amator al sportului minţii. A progresat an de an, până când a intrat în atenţia selecţionerilor. Timp de şapte ani a fost component al lotului naţional de juniori, reuşind chiar calificarea în finalele „Naţionalelor” de seniori. La 26 de ani, a devenit maestru internaţional, după ce cu doi ani mai devreme obţinuse titlul de maestru FIDE. De-a lungul îndelungatei sale cariere a participat la numeroase mari turnee, plus multe alte competiţii obişnuite, în cinci dintre acestea din urmă clasându-se pe locul întâi (la Bucureşti, Cluj, Călimăneşti, Galaţi şi Slănic Moldova).

Rezultate notabile au fost obţinute la turneul de la Varna (Bulgaria), cu participarea a 222 de mari jucători, 52 dintre ei fiind mari maeştri internaţionali. Cătălin s-a clasat pe un loc mai mult decât onorabil, lăsând în urma sa 20 de MMI. În turneul de la Condom (Franţa) a remizat cu rusul Karpatcher, cu belgianul Dgebnadze, finalmente ocupând locul al 12-lea într-o competiţie cu o sută de şahişti.

În momentul de faţă, eroul acestor rânduri se clasează între primii treizeci de şahişti ai ţării şi, alături de Marius Manolache (legitimat la Medicina Timişoara), duce mai departe frumoasele tradiţii ale şahului gălăţean, începute de tecuceanul Monel Tratatovici, Costin Cozianu, Gordan sau Marcel Andreescu.

Le împărtăşeşte tinerilor din experienţa sa

Cătălin Cârmaciu este şi antrenor, după ce a urmat, timp de doi ani, cursurile Şcolii Naţionale de Antrenori, patronată de Federaţia Română de Şah. Evident, din dorinţa de a îndruma în tainele acestei frumoase discipline sportive zeci şi zeci de tineri. Instruieşte viitori şahişti din Bucureşti (Clubul Juventus - mai multe şcoli şi grădiniţe) şi de la Şah Club Galaţi, unde este legitimat. Ţine cu tot dinadinsul să lanseze în arena marii performanţe câţiva şahişti foarte talentaţi!

Cătălin este jucător profesionist, locuieşte în Capitală, alături de soţia sa. S-a născut cu 33 de ani în urmă (îi va aniversa pe 20 mai). A absolvit ASE şi este de formaţie economist finanţe bănci, dar nu profesează, fiind preocupat de acumularea a cât mai multor cunoştinţe în domeniul căruia i-a dăruit totul - şahul!

 

Citit 4173 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2013 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.