INTERVIU cu handbalista Daciana Curtean, disponibilizată de la HC Danubius după 9 ani petrecuţi la Galaţi
Foto: Daciana Curtean, "centrul" echipei gălăţene timp de 9 ani, şi-a făcut bagajul şi priveşte spre alte zări / Foto: Vasile Caburgan

INTERVIU cu handbalista Daciana Curtean, disponibilizată de la HC Danubius după 9 ani petrecuţi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu ce nemulţumiri a plecat sportiva de la Galaţi, ce reproşuri aduce conducerii clubului şi multe altele despre situaţia care a generat retrogradarea HC Danubius


Avea doar 20 de ani când a sosit la HC Oţelul - fosta echipă de handbal a Galaţiului, transformată în prezent în HC Danubius - şi s-a impus de la primele meciuri. În faţa spectatorilor din Sala „Siderurgistul” a apărut prima dată într-un meci cu Femina Piatra Neamţ, golurile sale din acţiuni personale impresionând. Au urmat sezoane cu participări în cupele europene, după rezultate excelente obţinute în campionat, mereu cu Daciana în rolul omului responsabil cu pasele de gol. Ajunsă în vara anului 2013, sportiva născută la Sibiu a fost disponibilizată de către actuala conducere a clubului Danubius, la finalul unui sezon în care echipa gălăţeană a retrogradat din prima ligă. Preavizul i-a expirat, şi-a făcut bagajele şi a plecat. Toţi anii petrecuţi la Galaţi, toate eforturile depuse pentru handbalul feminin gălăţean nu au contat. Pe lângă faptul că nu i-au fost plătite toate salariile pentru sezonul recent încheiat, regretă că nu a primit nici măcar o strângere de mână.

- De ce pleci de la Galaţi după 9 ani?
- Mi-a fost reziliat contractul de către conducere, printr-un preaviz de concediere. Mai aveam contract până în vara anului 2014. Bineînţeles că mi-aş fi dorit să rămân, dar, din anumite motive, conducerea nu a mai dorit. Chiar şi în vara anului trecut am venit cu inima deschisă la noua echipa. Ştiam deja situaţia aici, cunoşteam pe toată lumea, inclusiv pe actualul preşedinte şi aveam încredere că va fi bine. A contat şi faptul că viitorul meu soţ este din Galaţi.
- Clubul Danubius are restanţe financiare faţă de tine?
- Salariile pe patru luni. Am depus memoriu, vineri, la Federaţia Română de Handbal. Urmează să se judece marţi, din ce am discutat cu domnul Mihail Marinescu (n.r - preşedintele Comisiei de soluţionare a memoriilor).
- Ai evoluat şi pentru Oţelul, şi pentru Danubius, sub două conduceri diferite. Când a fost mai bine?
- Dacă aş compara situaţia de acum, care este una aproape identică cu cea de anul trecut, zic eu că în ultimul sezon al Oţelului a fost mai bine. Am plecat atunci în vacanţă cu restanţe de doar trei luni. Au fost şi alte lucruri. Domnul Dan Pantea (n.r. - preşedinte HC Danubius) şi domnul Anton Coman (preşedinte la HC Oţelul) sunt doi oameni diferiţi. Probabil că s-a văzut lipsa de experienţă a preşedintelui actual. Chiar dacă domnul Coman nu avea experienţă în handbal, avea experienţă managerială.
- Ce i-a lipsit Danubiusului în acest sezon, încheiat cu o retrogradare?
- Aş fi rea să spun că numai preşedintele e de vină. Am greşit şi noi, ca jucătoare. Deşi, părerea mea este că mai aveam nevoie de alte colege. Asta se ştia de la începutul sezonului. Eu, când am semnat contractul vara trecută, am acceptat un salariu mai mic, primind asigurări din partea conducerii că vor exista şi prime. De atunci eram conştientă că nu vor veni primele de victorie pentru că nu aveam un lot puternic. Iar în iarnă mi-au spus că vor face tot posibilul să mai aducă câteva jucătoare. Nu s-a întâmplat acest lucru.
- După 9 ani petrecuţi la Galaţi, cum vezi această retrogradare după 20 de ani de prezenţă continuă în Liga Naţională?
- Chiar dacă nu sunt gălăţeancă, mi-am petrecut mai bine de jumătate din cariera sportivă aici. E ceva foarte urât pentru mine, chiar îmi pare rău că am luat parte. Regret că am continuat la Galaţi. Măcar în ultimul sezon al Oţelului am terminat onorabil şi nu mă gândeam că se va ajunge aici.
- Cea mai frumoasă amintire din anii petrecuţi la Galaţi?
- Am multe amintiri frumoase, dar numai din primii opt ani. Ultimul sezon aş vrea să dispară din gândurile mele. Medalia de bronz din 2008, cu domnul Bădulescu antrenor, apoi un loc cinci. Am avut echipă bună, nu cu nume mari, dar am ştiut să fim unite. Se vedea pe teren că suntem o echipă, iar asta ne-a lipsit la Danubius.
- Regrete?
- Regret perioadele în care m-am accidentat, acestea au fost cele mai grele momente. Regret despărţirea de colegele pe care le-am avut la Galaţi. Toate fetele care acum sunt prin ţară spun că la Oţelul a fost cea mai frumoasă atmosferă unde au jucat. Anul acesta nu s-a mai putut. Probabil a fost diferenţa dintre România şi Ucraina (n.r - ţara celor trei handbaliste transferate astă-vară). Să nu se înţeleagă că ele sau noi suntem de vină. A fost o barieră între noi. Româncele erau undeva, iar conducerea era cu "lotul Ucraina". Au fost privilegiate. Asta nu e în regulă într-o echipă.
- Care va fi viitorul tău handbalistic?
- Nu am luat nicio decizie, am mai multe oferte. Regret că m-a obligat clubul să rămân încă o lună, ne-am petrecut perioada vacanţei la Galaţi. Fiind în preaviz, ne-am respectat programul, am semnat condica. Ne-am strâns toate fetele, am stat împreună câteva ore, ne-am spus problemele. Aşa a vrut domnul preşedinte. Altă chestie, noi fiind în preaviz, a trebut să fim la program din 15 mai, pe când ucrainencele au plecat din Galaţi din ziua următoare. Yulia Zaremba am înţeles, de la preşedintele clubului, că a fost la echipa B a Naţionalei Ucrainei, dar ştim că echipa aceasta nu există. Mai regret că am terminat şi preavizul, am depus şi memoriu la Federaţie, dar nimeni din conducerea tehnică sau administrativă nu a venit să ne luăm la revedere. Asta e, ne judecăm pe cale legală, dar puteam să ne strângem mâna. De exemplu, mă întâlnesc şi acum cu domnul Anton Coman (n.r. - fostul preşedinte de la HC Oţelul Galaţi), ne pupăm, ne salutăm, chiar dacă au fost probleme financiare şi multe greutăţi în perioada respectivă. Chiar a făcut eforturi să ne ţină cu salarii mai mari decât am avut acum. La fel, am rămas în relaţii bune şi cu antrenorii care au pregătit Oţelul, domnii Bădulescu şi Paraschiv, Gabi Artene. Foarte urât s-a purtat actuala conducere cu mine, dar chiar şi cu Cătălina Cioaric, care este gălăţeancă. Nu au fost în stare să ne spună „pa, la revedere”. Asta mi s-a părut cel mai urât!

- În cazul în care Oltchim nu se înscrie în campionat, atunci Danubius ar putea rămâne în prima ligă.
- Nu ştiu ce să zic. Eu ca Federaţie când aş vedea atâtea memorii şi procese... pentru ce să te las în Liga Naţională Nu ţi-ai plătit jucătoarele. Părerea mea, că la lotul actual şi la condiţiile salariale pe care le oferă, în liga a doua e prea bine. Dacă reuşesc, mult succes în prima ligă. Asta doar dacă se întâmplă o minune. În prezent, la echipă mai sunt câteva jucătoare şi în liga secundă va fi greu. Mă repet, mă deranjează ei ca atitudine. În vară toate au fost roz. Mă sunau să nu semnez cu alte echipe, că îmi vor da banii. Că vom face echipă. Şi am stat pe scările de la sală o lună, iar atunci când mi-au pus contractul în faţă văd o sumă la jumătate. Mi-au motivat că nu se poate mai mult. Eram deja în 18 august. Mi-au promis că din ianuarie va fi mai bine, dar am şi acum de primit salariul din decembrie 2012. Plec acum fără niciun regret după tot ce s-a întâmplat. Anul trecut eram tristă când mă gândeam că Oţelul se desfiinţează şi trebuie să plec în altă parte. Acum şi dacă ar veni să îmi dea cel mai mare salariu din ţară nu aş rămâne!

Citit 5334 ori Ultima modificare Duminică, 16 Iunie 2013 23:37

19 comentarii

 • postat de Daciana Curtean
  Miercuri, 19 Iunie 2013 18:03
  Draga inteleptule...suna frumos o propunere de genul dar sincer inca nu a venit momentu sa renunt la statul pe care il am acum adica acela de jucatoare si doar atat.poate peste ani asta va suna tentant dar acum este cineva care pregateste f bine echipa....eu imi continui activitatea de jucator dar cu siguranta cand peste putini ani as vedea pe telefonul meu un nr cu prefix:0236 nu as ezita sa raspund.pana atunci...doresc sportului galatean tot binele si sper ca problemele sa se rezolve cat mai repede.va salut cu respect
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un intelept
  Marți, 18 Iunie 2013 23:10
  Daciana,daca inteleptul Marius Stan ,elimina actuala echipa de conducere(in genere niste nulitati),si ti se va face propunerea de a participa la formarea unei noi echipe,atat ca jucatoare si de ce nu ca un reprezentant de baza in conducerea clubului,ca merit pentru devotamentul si ardoarea cu care ai jucat la echipa galateana noua ani de zile,te-as ruga sa te gandesti bine,pentru ca ar fi o rasplata si pentru tine si pentru publicul galatean,care te-a respectat si aplaudat,pentru ce ai facut la Galati. Esti o ardeleanca veritabila,si daca nu va fi asa ,mutumim mult ,pentru ce ai facut la Galati,mult RESPECT,si iti dorim numai bine.Adevarul, este, ca poate nu te-am meritat.Si cum ti-a mai spus cineva ,nu privi inapoi cu manie.Desi din tribuna,te-am privit,numai ca jucatoare,constat ca esti si o fata foarte frumoasa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nicos
  Marți, 18 Iunie 2013 17:40
  Jucatoare ”mediocra” caracterizata de ”pantea” . DACIANA cea mai buna handbalista a ultimilor 10 ani la Galati . Oare cum arata dupa parerea lui pantea o jucatoare nemediocra. Pe el oare cum se vede si oare cum se simte cand lumea handbalului Galatean ii vede ”calitatile”. Oare cum e sa fii in pielea lui ? DOAMNE FERESTE
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ana
  Marți, 18 Iunie 2013 15:41
  Daciana, mult succes! Ai fost sufletul echipei, ai facut meciuri deosebite in care dadeai tot ce aveai mai bun, inclusiv sufletul tau! Imi pare rau pentru tine si pentru colegele tale.Poate iti amintesti ca acum citiva ani in urma , va daruiam o floare in semn de respect pentru voi. Sa auzim numai de bine!
  0
  1
  Raportează
 • postat de mihai
  Marți, 18 Iunie 2013 10:26
  am citit m-am interesat si acuma comentez,cum e posibil sa se poarte asa de urat cu Daciana dupa 9 ani de stat la echiapa?,care din-tre sportive au mai stat atita?.a fost capitana echipei ea a fost cea care a tras dupa ea echipa,asa se intampla cand la conducere vin oameni care nu au nicio legatura cu sportul de performanta,ci doar au fost prin campanii electorale si au prin si ei un post,treziti-va ca asa se duce totul in Romania(vezi oltchimul),poate zilele viitoare am sa postez mai multe ce se intampla la echipa,cum erau tratate romancele si cum erau ucrainiencele,si inca ceva inclusiv d-na Soare nu cunoaste termenul de fair-play(nu a fost cu fetele ,sa le indrume sa le explice ce sa faca,ea s-a bucurat ca a ramas acasa),sincer imi pare rau dc se intampla la echipa si cum sant tratate fetele,sa stai la Galati sa-ti pierzi vacanta (cand toate echipele au luat vacanta din 18 mai)ca unul si altul nu-si fac timp,RUSINE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Luni, 17 Iunie 2013 23:27
  Multumim pentru tot ceea ce ai facut pentru Galati.Pleaca si nu te uita in urma ta.Nu te meritam nici pe tine si nici sutele de jucatori si jucatoare care au facut btreaba pentru Galati.Se pare ca praful se va alege de noi.
  Multumim primarului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Daciana
  Luni, 17 Iunie 2013 22:05
  Va multumesc mult tuturor si sincer m-ati emotionat cu totii.stiu ca tot ce ati spus e sincer si pt asta va multumesc.probabil cei ce ma cunosc stiu ca ce am spus e adevarat.cu siguranta zilele urmatoare vor aparea multe alte lucruri.orice se va spune eu merg inainte si cam asta este.multumesc galatenilor si tuturor care au luat parte la aventura mea galateana.multa sanatate si sper sa ne revedem cu bine!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de durul
  Luni, 17 Iunie 2013 15:22
  fratii pantea ,GROPARII HANDBALULUI GALATEAN ! daca nu stiati ,dan pantea (nu merita litere mari) mai are un frate care este antrenor la baieti , mihai! alta poama! doi gretosi, doi aroganti ,care au ajuns unde sunt acum prin puparea ochiului maro la cei care trebuia ! rusine ca sunteti galateni!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Daci Cata
  Luni, 17 Iunie 2013 13:39
  Draga Daciana,

  Recunostinta este floare rara! In Romania in general, in Galati in particular iar in handbalul romanesc cu atat mai mult …
  Imi pare rau pentru modul in care te-ai despartit de handbalul galatean. Nici tu si nici el nu meritati acest lucru. Te-am urmarit mereu si ma intrebam daca anul urmator vei mai fi la echipa noastra datorita stilului spectaculos pe care il ai si a daruirii din teren. Pentru un privitor de handbal era o placere sa te vedem (exceptand unele momente in care mai erai poate suparat pe prestatiile unor coechipiere din teren … se vedea destul de urat din tribuna, dar sunt convins ca motivatia ta era cea a obtinerii victoriei).
  Insa dupa atatia ani petrecuti la echipa, fiind de multe ori capitanul si catalizatorul ei, este inadmisibil sa nu ti se multumeasca de catre conducerea actuala pentru toata perioada petrecuta la Galati. Cu atat mai mult este pacat, cu cat presedintele clubului este fost handbalist si jurnalist sportiv si macar se presupune ca stie care este practica in lume civilizata a handbalului – partile se despart amiabil chiar si in cazurile in care jucatoarea isi exprima intentia de a continua la un alt club – si ma refer la handbalul nordic. La noi, in locul unei cresteri sanatoase prin formarea unei ”pepiniere” proprii, s-a preferat aducerea unor jucatoare din alte parti, din Romania sau Ucraina, care de multe ori au fost ”straniere” atat fata de oras dar mai ales de handbal. Deh!...aveam bani, buget, trecut si prezent... viitor ce ne mai trebuia!
  Mare pacat si pentru Catalina!
  Jucatoare talentata, muncitoare si cu experienta, capitan si ea in vremuri mai bune sau mai rele, nu ar fi meritat ”tratamentul” actual ... (Nu vreau sa fiu rautacios, dar cel putin in cazul ei ”sunt foarte linistit” in privinta celei ce va avea in sfarsit ocazia sa joace si sa-si rotunjeasca cele 2,8 - doua virgula opt - meciuri in care a jucat pana la 28 de ani.)
  Dar de ce ne miram? ... de asta au avut parte mai toate jucatoarele care au trecut la pe la noi si au jucat la Otelul sau Danubius ... sau chiar numai pentru aceste cluburi. Ati vazut la Galati un meci aniversar cu foste glorii ale handbalului galatean, asa cum se intampla in alte orase de traditie in handbal? Nici nu o sa vedeti ...din pacate!
  Asa ca ... draga Daciana si draga Catalina ... capul sus pentru voi, sanatate si multa bafta in continuare iar din partea noastra, a iubitorilor handbalului de calitate, RESPECT !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de hehe
  Luni, 17 Iunie 2013 12:55
  Asa, si cu restul echipei ce se mai intampla?
  0
  0
  Raportează
 • postat de jiji
  Luni, 17 Iunie 2013 12:51
  daca e jucatoare de buna calitate si fara pretentii materiale exagerate, cu siguranta isi va gasi echipa in prima Liga...acum bataia mare e pe jucatoarele Oltchimului...
  0
  0
  Raportează
 • postat de caddy
  Luni, 17 Iunie 2013 12:11
  cum drq a ajuns pantea presedinte? vai de capu lui.. in afara sa stea la fileu nu mai stie nimic
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eminem
  Luni, 17 Iunie 2013 09:48
  Pupatorii de hemoroizi ai lui Stan au venit sa faca praf o echipa platita exclusiv din banii contribuabililor galateni. Pantea ochi format a negociat anul trecut pt Zaremba, impresarul i-a zis ca poate cumpara doar la pachet ucrainience. Asa s-a trezit cu Glibko in echipa, de care nu stia nik, dar apoi se falea ce transfer a facut el! Acum le-a pus pe liber pe doua jucatoare care au cochetat cu nationala, dar care stiau prea multe si au devenit incomode. Bueyyy Stane pt ce cheltui banu public aiurea, numa la sifonat lovele ti-e gandul? Nu te-ai saturat de bani trucati? Chiar nu vrei sa faci nik pt galateni? Furi si te inconjuri de ziaristii pe care-i ungi asa incat sa tina gura inchisa, iti promovezi rudele si prietenii incapabili pe functii din care doar sa ia un salariu bun(vezi cumnatul Bocaneala la plaja, cum a venit cum s-a innecat un om fiindca nu stie ca la bazin ii trebuie si salvamari adevarati), il promovezi city-manager pe partenerul tau de afaceri dubioase din Bucuresti, ai ajuns acum sa te folosesti de sport sa mai sugi niste lovele. Baaa Stane, sportul te-a facut cine esti, dar tot el iti va pune capac!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gabi
  Luni, 17 Iunie 2013 09:30
  Incredibil, toate astea s/au intamplat pe bani publici. Primarul ar trebui sa vada ce se intampla si sa ia masuri
  0
  0
  Raportează
 • postat de Valentina
  Luni, 17 Iunie 2013 08:49
  Daciana, sper sa te vedem la un club valoros...acolo unde sa joci din placere si sa faci ceea ce stii mai bine.... Publicul galatean apreciaza valoarea ta !!! Te iubim !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Luni, 17 Iunie 2013 08:41
  Mult succes pe viitor Daci. Nu ai pierdut nimic. Pantea va desfiinta echipa asta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de simplu
  Luni, 17 Iunie 2013 08:25
  Ca si unul care a privit handbalul de la televizor , zic ca s-a facut o imensa greseala .. Daciana trebuia sa ramana . Onor persoana , s-au persoanele avizate de acest demers au dat dovada de lipsa de profesionalism . Si cu Daciana in lot trebuia sa inceapa reconstructia echipei handbal fete Danubius Galati . Poate gresesc . Multumim Daciana , BAFTA MULTA si nu privi inapoi cu manie..!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de dacciana
  Luni, 17 Iunie 2013 07:18
  Va multumesc mult pentru cuvintele dumneavostra si multumesc tuturor galatenilor ce iubesc handbalul aici in galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un observator obiectiv
  Luni, 17 Iunie 2013 05:37
  Daciana,iti multumim pentru tot ce ai facut la Galati,pentru devotamentul si corectitudinea cu care ai jucat pentru echipa galateana si eu cred ca este bine ca ai plecat,si mai bine era daca plecai anul trecut.asta pentru binele tau.Sunt convins ca iti vei gasi echipa chiar daca handbalul romanesc feminin trece printr-o mare criza,ma refer la desfiintarea Oltchimului.Cat despre conducere ce sa spun, ca Pantea este o nulitate,care chiar daca a pierdut o perioada de timp pe terenul de handbal,nu pricepe fenomenul handbalistic si la capitolul manageriat este zero barat.Eu si suporterii acestei echipe ,speram ca primarul Marius Stan,sa zboare toata echipa de conducere,una de trantori,si sa aduca pe cineva care nu numai sa pape banii publici,ci sa inceapa sa construiasca ceva la Galati,asemenea cluburilor din Baia Mare ,Zalau,Braila.Multumim inca odata si la valoarea ta ,stiu ca o sa ai succes.Capul sus,pentru ca in handbalul feminin romanesc esti cineva.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.