INTERVIU / Dan Pantea, preşedintele echipei de handbal Danubius, reacţionează la acuzaţiile Dacianei Curtean

INTERVIU / Dan Pantea, preşedintele echipei de handbal Danubius, reacţionează la acuzaţiile Dacianei Curtean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Daciana Curtean v-a adus câteva acuzaţii după despărţirea ei de echipă, cum comentaţi?

- Acum două săptămâni, după ce ne-am hotărât ce facem, am vorbit cu fiecare jucătoare în parte, alături de antrenoarea Sanda Soare. Daciana Curtean a spus că nu poate să rămână pe banii pe care i-am propus, motivându-mi că a renunţat deja în vara trecută la o parte din bani. I-am făcut o ofertă la mai puţin de jumătate decât a avut în sezonul recent încheiat. În condiţiile în care antrenoarea a venit cu o analiză a felului cum au evoluat jucătoarele, printre care şi Daciana Curtean, nu puteam să-i ofer aceeaşi sumă. Nu i-a spus nimeni pleacă, chiar i-am mulţumit pentru ce a făcut. Daciana Curtean a fost aici plătită pentru handbal. Din declaraţiile ei văd că se ocupă de can-can-uri.

- S-a aplicat o reducere salarială şi pentru cele trei ucrainence?

- Nu! La cele trei sportive din Ucraina nu am prevăzut nicio diminuare salarială, pentru că legislaţia îmi impune să am contract de muncă. Uneia dintre ele aş fi vrut să-i diminuez salariul, dar nu pot legal. Însă vreau să le mai ţin la echipă, în condiţiile în care m-au ajutat foarte mult, în special Glibko şi Burlachenko, dar şi Zaremba în unele momente. Per total, am hotărât cu Alexandrina Soare să mergem pe viitor cu jucătoare tinere. Nu mai sunt bani la Galaţi. Avem aceeaşi bani de anul trecut pe tot anul acesta, plătim foarte multe impozite şi taxe la stat. Lumea nu ştie, dar noi dăm 4 miliarde de lei vechi la stat.

- Regretaţi că în vara anului trecut s-au semnat contracte de muncă în schimbul unor convenţii civile?

- Contractele individuale de muncă nu le-a negociat Dan Pantea. Să fie clară treaba asta! Le-a negociat domnul Mihai Istrate, la directiva venită dinspre Primăria Galaţi. Mihai Istrate este consilierul primarului Marius Stan, este legătura dintre club şi Primărie.

- Care este situaţia restanţelor financiare faţă de jucătoare?

- Este fals că avem restanţe de patru luni. Anul trecut, până în luna decembrie toate jucătoarele au primit banii în avans. La Daciana Curtean avem trei salarii restante, dintre care o jumătate din luna decembrie. Nu am achitat luna decembrie pentru că nu putem să dăm bani din urmă, fiind finanţaţi de Primărie.

- Care e situaţia restanţelor financiare faţă de ucrainence şi antrenoarea Alexandrina Soare?

- Către cele trei ucrainence sunt două luni de restanţe. Pentru aceste trei fete, spre ştiinţa Dacianei Curtean, au venit bani şi din altă parte. Nu pot să spun public de unde, din Europa. Dacă vor să se intereseze, pot afla. La Sanda Soare restanţele financiare sunt de două luni. La toată lumea sunt restanţe financiare.

- De ce nu s-au dat salariile cu banii primiţi în 2012 şi pe decembrie?

- În luna decembrie am achitat taxele şi impozitele la stat, chiar şi aşa avem restanţe şi acolo. În plus, trebuia să respect calendarul competiţional.

- Conducerea clubului a făcut diferenţe între româncele din lot şi sportivele străine?

- Total fals! Dan Pantea nu a venit niciodată la antrenamentele echipei, în vestiar sau în autocarul echipei ca să spună tot felul de chestii. Totul a rămas la aprecierea antrenorului. Ce pot să spun este că am ajutat aceste fete din Ucraina. La început le-am angajat un profesor de limba rusă. Antrenoarea a constatat apoi o răceală din partea celorlalte fete pentru că şi-au dat seama că, probabil, unele dintre ucrainence vor deveni foarte bune. Ceea ce s-a şi întâmplat, Glibko a devenit golgetera campionatului. Cu siguranţa a fost o frustare din partea Dacianei Curtean că nu mai era ea vioara întâi. Nu este problema ei unde au plecat acum ucrainencele, la ce lot naţional. Ea avea preaviz. Glibko şi Burlachenko au fost convocate la echipa întâi a Ucrainei, iar Zaremba a primit convocarea pe email la domnul Mihai Istrate, pentru echipa a doua. Marea ei problemă a fost că au interesat-o ucraincenele şi nu a mai fost ea vioara întâi.

- Iryna Glibko nu avea cum să obţină singură titlul de golgeteră…

- Nu a zis nimeni aşa ceva. Glibko a ieşit golgetera campionatului cu ajutorul tuturor, dar cu sprijinul foarte puţin al Dacianei Curtean. Eu mă aşteptam la mai mult de la ea. Am făcut o analiză cu antrenoarea asupra evoluţiilor jucătoarelor care au venit anul trecut la Galaţi şi cele care au rămas de la HC Oţelul. Ramona Ciontu, Cristina Bobeică – este nemultumit antrenorul de evoluţiile lor. Cătălina Cioaric – nemultumită toată lumea de ea, Daciana Curtean – multumit eu de ea doar în proporţie de 40-45 la sută. Delia Mărginean, pe acolo. Acum să vedem jucătoarele care au venit: Irina Lazarin – sunt mulţumit de ea în proporţie de 65 la sută, Mihaela Pătuleanu – nemulţumit, Iulia Artean – mulţumit 75 la sută. Despre ucrainence, sunt foarte mulţumit de Glibko şi Burlacheno. În proporţie de 60-65 la sută sunt mulţumit de Yulia Zaremba. Dacă facem o balanţă, o să vedem că jucătoarele care au venit sunt peste cele rămase de la Oţelul. Aici vorbim despre o analiză făcută de antrenor.

- Se renunţă la jucătoarele considerate neperformante, dar ce faceţi dacă clubul va primi interzis la transferuri din cauza datoriilor faţă de sportive? Cum aduceţi alte jucătoare?

- În prezent avem opt jucătoare sub contract cu noi. Cu Delia Mărginean am vorbit şi probabil va rămâne, iar cu alte două am vorbit astăzi (n.r. - ieri). La banii pe care îi are HC Danubius, în prezent acesta este lotul. Mai avem încă trei luni până începe campionatul, mai este mult timp. Vom încerca să ne achităm şi datoriile. Dar dacă în acest an primii bani ne-au venit abia pe 13 mai, cum poţi să plateşti salarii?! În primele două-trei luni ale anului am avut cheltuieli de acoperit din alte surse. Poate vom ajunge la o înţelegere cu jucătoarele ca să putem face şi noi transferuri, banii şi-i vor primi. Suntem în tratative cu câteva handbaliste, dar dacă nu sunt bani deocamdată nu avem ce face.

- Jucătoarele care erau în preaviz de concediere s-au plâns că le-aţi obligat să rămână la club până la expirarea lor?

- Preavizul este preaviz. L-am dat pentru a schimba contractele. Federaţia acceptă să schimbăm contractele pe persoană fizică autorizată. În timpul preavizului nu poţi pleca în concediu de odihnă sau medical, nu îţi dă voie legea. Am convenit cu antrenorul că pot pleca în principiu, dar practic nu aveam cum să le lăsăm, dacă păţeau vreun accident ar fi fost vina noastră. Ucrainencele au plecat pentru că nu au fost concediate.

- Spre finalul sezonului au existat mai multe greve ale jucătoarelor, nu s-au antrenat bune perioade de timp, iar la partida de la Baia Mare au evoluat cu banderole albe, cum comentaţi?

- Despre purtatul banderolei la Baia Mare chiar eu le-am sfătuit, mi se părea normal având în vedere situaţia financiară. Însă, nu înţeleg de ce au refuzat să se antreneze. Este jucător profesionist putea să depună memoriu. Nu le-am sancţionat pentru acele greve pentru că am zis să fiu om, cum au fost ele că au stat atâta timp fără bani. Dar n-am văzut să precizeze deloc Daciana Curtean despre situaţia echipei, despre motivele pentru care s-a retrogradat. Ea nu este vinovată deloc? Eu recunosc că nu am experienţă ca manager, dar am caracter. Ce s-a întâmplat aici dă dovadă de lipsă de caracter.

- La începutul sezonului declaraţi că la HC Danubius nu se va mai repeta istoria de la HC Otelul. Cum de s-a ajuns totuşi în aceeaşi situaţie, cu salarii neplătite?

- Nu credeam că se va întâmpla asta! Din cauza faptului că nu am avut bani şi nu avem bani nici acum. Dacă Primăria ne-ar fi dat banii în luna februarie sau martie atunci ar fi fost totul în regulă.

- Cu banii de la Primărie nu se vor mai putea achita salariile restante. Cum se va rezolva situaţia?

- Trebuie să găsim o altă soluţie, o altă sursă de finanţare.

„Şanse de 80% să rămânem în Liga Naţională”

- Care va fi viitorul Danubiusului?

- În proporţie de 80 la sută vom rămâne în Liga Naţională. Sunt două echipe care au mari probleme, printre care Oltchimul cu o situaţie catastrofală. Domnul preşedinte al federaţiei Cristian Gaţu mi-a spus să strâng bani şi jucătoare pentru Liga Naţională.

- Va fi pregătită echipa Danubius pentru Liga Naţională?

- S-ar putea să aveţi o surpriză mare, nu vreau să spun mai mult. Probabil că denumirea echipei se va schimba. Facem acum o colaborare cu o firmă şi 40 la sută din buget va fi din altă parte.

- Vă consideraţi vinovat pentru această retrogradare?

- Am jucat handbal, când toate lucrurile sunt bune mulţumim lui x, y, z şi antrenorului. Când lucrurile merg prost, e vinovat Pantea sau Istrate. Sunt vinovat si eu, la fel de mult ca ele, dar mai mult jucătoarele.

- De ce nu s-au făcut transferuri în iarnă, pentru a se putea evita retrogradarea?

- Am vrut să aduc în decembrie doua olandeze. Dar dacă nu am avut bani, cum le-aş fi putut aduce? Este foarte greu. Nici nu îmi vine să cred la ce m-am înhămat. Cred că sportul trebuie sprijinit. Avem multe taxe şi impozite de plătit deşi nu suntem societate care să obţină profit.

- Ce notă v-aţi da pentru cum aţi manageriat clubul sezonul acesta?

- Pentru ce am făcut anul acesta şi pentru cât m-am agitat mi-aş da nota 7. Aş vrea să stiu ce nota si-ar da Daciana Curtean şi ce notă ar primi de la antrenor. Această echipă nu era dacă noi nu am fi venit şi am fi mers în Primărie. Bugetul a fost 85 la sută de la Primărie şi 15 la sută din altă parte.

Citit 4452 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iunie 2013 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.