Incredibila poveste a Loredanei Nica / Din portar de handbal, golgeter la fotbal

Incredibila poveste a Loredanei Nica / Din portar de handbal, golgeter la fotbal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Jucătoarea echipei feminine a FC Oţelul a devenit o componentă a lotului naţional în foarte scurt timp de când a schimbat macazul, trecând de la semicerc la careul de 16 metri


De schimbarea postului dintr-o echipă s-a tot auzit în aproape orice disciplină sportivă, dar să te reprofilezi cu succes de la un sport de performanţă la altul este o raritate. Loredana Nica (22 de ani) a fost portarul echipei de handbal Oţelul, pentru care a evoluat la cel mai înalt nivel pe plan intern, în Liga Naţională. În vară s-a apucat de fotbal profesionist, odată cu înfiinţarea echipei de fete a FC Oţelul şi încă de la primul meci a impresionat prin uşurinţa şi ritmicitatea crescută cu care marchează.

„Sportul de performanţă l-am început în handbal, la vârsta de 15 ani. Antrenoarea Gabriela Artene m-a luat la câteva antrenamente, am făcut junioratul la echipa de handbal a Oţelului, iar apoi, tot prin intermediul dânsei, am ajuns la echipa mare”, ne-a spus Loredana Nica.

Apoi, a plecat din Galaţi pentru o perioadă de un an, ca portar al echipei de handbal Unirea Slobozia, iar în vară a decis să-şi încerce norocul în fotbal, fiind cooptată de Ion Morohai în lotul echipei de fotbal de la Galaţi. Totuşi, fotbalul nu-i era tocmai străin, spunând că juca alături de băieţi pe maidan încă de pe la vârsta de şapte ani, dar, pentru că n-avea unde să-l practice într-un cadru organizat, s-a apucat de handbal.

„Practic, eu joc fotbal de la vârsta de şapte ani, dar nu-mi găseam echipă de fotbal. După ce m-am apucat de handbal, am fost plecată un an la Slobozia, apoi m-am întors acasă şi am vrut să continui. Însă, din cauza situaţiei financiare precare din handbal, m-am apucat de fotbal. Trecerea de la un sport la celălalt a fost plăcută, deşi s-a produs după mulţi ani de handbal”, s-a confesat Loredana.

Eficientă ca Mitroglou

Şi mai spectaculoasă devine trecerea de la portar de handbal la atacant de fotbal, mai ales că Loredana Nica e cea mai bună marcatoare a echipei din liga secundă, cu 14 goluri în opt partide. Cam acelaşi bilanţ pe care îl avea şi atacantul grecilor Kostas Mitroglou la echipa sa de club înaintea barajului României contra reprezentativei elene. Evoluţiile excelente şi golurile pe bandă rulantă reuşite de Loredana Nica au propulsat-o pe gălăţeancă în vizorul echipei naţionale de fotbal feminin, pentru care a bifat deja două selecţii.

„Sunt jucătoare profesioniste la lot, de la care chiar am ce învăţa. E o experienţă foarte plăcută să reprezint echipa naţională”, a spus gălăţeanca.

Handbalul, ca variantă de rezervă

Deşi a trecut de la handbal la fotbal, Loredana nu exclude o revenire în sportul la care a debutat, în cazul în care nu şi-ar mai găsi echipă de fotbal. „Depinde de cum vor evolua lucrurile în fotbalul românesc. Momentan mă axez pe fotbal, dar pot să revin şi la handbal, dacă va fi cazul”, ne-a declarat Loredana.

Chiar dacă a fost portar la handbal, Loredana Nica nu vrea să încerce acelaşi post şi la fotbal. „La fotbal îmi place să joc, nu să stau în poartă. La handbal, când eram junioară, nici bine n-am ajuns la antrenamente că în două-trei zile m-au băgat în poartă pentru că acolo sunt puşi cei puţin mai nebuni”, a povestit amuzată sportiva gălăţeancă.

Referitor la viitor, Loredana se gândeşte la promovarea în prima ligă cu Oţelul în cât mai scurt timp. Sportiva îşi doreşte să evolueze cât mai bine la fotbal, iar pentru asta dovedeşte profesionalism dus la extrem. „Cel mai important pentru mine e să mă antrenez bine şi să mă odihnesc. Nu prea ies în oraş, decât rar la câte o plimbare sau la un suc”.

În doar jumătate de an, devenită jucătoare de fotbal din portar de handbal, Loredana Nica a reuşit să marcheze pentru echipa de fete a Oţelului 14 goluri ceea ce înseamnă peste 50 la sută din totalul golurilor înscrise de echipa de băieţi în turul actualului sezon.

Citit 2243 ori Ultima modificare Duminică, 05 Ianuarie 2014 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.