Aşa tată, aşa fiică! Performanţa în baschet, moştenire de familie
Foto: Montaj foto: Dan Caburgan

Aşa tată, aşa fiică! Performanţa în baschet, moştenire de familie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Gălăţenii Florin şi Bianca Nini au avut un an formidabil, cu rezultate impresionante, primul în calitate de antrenor, iar a doua ca tânără jucătoare


Oraşul Galaţi are din acest sezon echipă de primă ligă la baschet feminin – Phoenix, club manageriat de Florin Nini. Baschetul gălăţean e reprezentat la cel mai înalt nivel de familia Nini. Florin, capul familiei, este de anul trecut şi selecţionerul naţionalei feminine de baschet, antrenor la Energia Rovinari (baschet masculin) şi singurul tehnician care a pregătit o echipă în Euroligă, cea mai importantă competiţie europeană (pe CS Târgovişte, în 2013).

Fiica sa, Bianca Gabriela, în vârstă de doar 15 ani, a debutat deja în Liga Naţională de Baschet, pentru Phoenix, la o vârstă extrem de fragedă. Din postura de junioare, Bianca Nini a bifat trei prezenţe în turul de campionat, reuşind şapte puncte şi patru pase decisive, în mai puţin de 20 de minute de timp efectiv de joc. Ba mai mult, a fost convocată recent la echipa naţională Under 16.

„Din păcate, planul profesional îl ocupă de multe ori pe cel familial, dar am înţelegerea celor dragi şi le mulţumesc pentru asta. Bianca a îmbrăţişat această meserie de una singură. Încerc să nu-mi imprim mai mult decât trebuie rolul de tată în cariera ei. A înţeles că doar prin ceea ce reuşeşte cu forţele proprii poate ajunge acolo unde îşi doreşte, indiferent de meseria tatălui său”, a spus Florin Nini.

Tabloul familiei Nini e întregit de Cristina, soţia lui Florin şi mama Biancăi, care e antrenoare la grupa de babybaschet şi la echipa de Under 14 feminin, la Phoenix. Cristina Nini este o fostă voleibalistă de performanţă. Din familie mai face parte şi micuţa Beatrice, în vârstă de 6 ani.

„Îi sunt alături, dar nu arunc la coş în locul ei”

Bianca Nini a fost influenţată de pasiunea tatălui pentru baschet, dar în mod involuntar. „M-am apucat de baschet poate şi pentru că mergeam la antrenamentele tatălui meu şi a fost primul sport pe care l-am descoperit cu adevărat. Mi-a plăcut foarte mult ce vedeam la antrenamente. Sunt o fire competitivă, îmi place să mă întrec cu adversarul, atât în apărare, cât şi în atac. Sunt faze spectaculoase în baschet, iar lumea te aplaudă când le reuşeşti”, a spus Bianca.

Florin, tatăl Biancăi, nu doreşte să-şi depăşească atribuţiunile de tată în evoluţia carierei ce pare mai mult decât promiţătoare.

„Bianca e o persoană în care cred foarte mult, are caracter puternic şi sigur că depinde doar de ea ce va reuşi în sport. Ştie că îi sunt alături, dar că n-o să-i fac eu temele, ci trebuie să şi le facă singură. La fel, n-o să arunc eu la coş pentru ea. M-aş bucura foarte mult să fie o jucătoare de valoare, care să fie convocată la echipa naţională”, a adăugat Florin Nini.

2013, un an de referinţă

Florin Nini s-a declarat foarte mulţumit de modul cum a încheiat anul 2013, cu precizarea că-şi propune de a obţine mai mult în viitor.

„2013 pentru mine a fost un an de referinţă. Am reuşit cu Târgovişte să câştig Cupa României şi am devenit primul antrenor român care a antrenat în Euroligă. A fost o experienţă unică, din care am avut enorm de învăţat. Am ales apoi să revin la baschetul masculin. Acum pregătesc Energia Rovinari, un club cu ambiţii mari, pe măsura celor pe care le am. Ne-am calificat deja în final four şi suntem pe drumul cel bun. De asemenea, n-am cum să uit de Phoenix, finalizarea unei piramide, deocamdată la feminin. Rezultatele sunt deja peste aşteptări pentru primul sezon”, a spus Florin Nini.

Altfel, Phoenix va reveni la jocurile oficiale mâine, odată cu deplasarea de la Bucureşti, când va juca în compania Rapidului.

 

Citit 9973 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2014 16:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.