La Galaţi se practică atletismul cu lopata/ Sportivii se pregătesc afară pentru că sala arată jalnic (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

La Galaţi se practică atletismul cu lopata/ Sportivii se pregătesc afară pentru că sala arată jalnic (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Juniorii gălăţeni fac antrenamente printre munţi de zăpadă, refuzând să intre în încăperea considerată de părinţi un focar de infecţie


Există performanţă în atletism la Galaţi, în ciuda condiţiilor mizerabile pe care sportivii le au la dispoziţie. Pe timpul iernii, mai ales la temperaturi cu minus zece grade şi viscol, atleţii ar fi trebui să-şi mute şedinţele de pregătire în sală, care de altfel există, dar este într-o stare deplorabilă. Sala de atletism de lângă bazinul olimpic a ajuns să arate în ultimul hal. Te cuprinde groaza de la prima privire din exterior. Odată intrat înăuntru, nu-ţi doreşti decât să alergi spre ieşire. Locul în care copii de zece ani ar trebui să-şi facă antrenamentele arată ca o hală abandonată, nu ca o sală de sport.

În anul 1985, la Bucureşti, pista de la stadionul „Lia Manoliu” (actualul „Naţional Arena) a fost schimbată. Suprafaţa de coretan înlăturată la momentul respectiv a fost adusă la Galaţi, fiind amplasată în interiorul Sălii de Atletism a oraşului. Acea suprafaţă, schimbată de bucureşteni în urmă cu 29 de ani pentru că era depăşită, există şi astăzi în interiorul incintei în care sportivii gălăţeni sunt nevoiţi să facă antrenamente pe timp de iarnă.

Campion naţional, antrenat la înlăturat zăpada

Doar foarte puţini sportivi se încumetă să facă antrenamente în sală şi doar pe propria semnătură, clădirea plină de microbi este şubredă şi poate oricând să se întâmple o nenorocire. Majoritatea preferă să se pregătească afară. Antrenamentele nu pot fi amânate pentru că „Naţionalele” sunt programate în aproximativ o lună. Un exemplu este Marcel Necula, legitimat la Clubul Sportiv Şcolar, care e campion naţional la proba de marş, iar pentru a-şi apăra titlul în luna martie, îndepărtează acum singur zăpada cu lopata pentru a putea efectua antrenamente. După viscolul care s-a năpustit asupra Galaţiului, aşa au procedat toţi antrenorii şi elevii lor. „Copiii noştri merită mai mult. Nu-i putem lăsa să se antreneze în sală pentru că-i focar de infecţie”, ni s-a plâns unul dintre părinţi, care îşi însoţeşte copilul în vârstă de zece ani la antrenamente.

Modernizarea sălii, la stadiul de proiect din 2009

Antrenori, sportivi, părinţi ai juniorilor, toţi ridică din umeri când vine vorba de responsabili pentru această situaţie. Sala de atletism aparţine Direcţiei Judeţene pentru tineret şi sport. Anamaria Vasiliu, director la DJTS, cea care oferă sprijin atleţilor atât cât poate, ne-a spus că există un proiect de modernizare a sălii, încă din 2009, care se ridică la aproape 26 miliarde, dar banii n-au venit nici până în prezent. „Sunt discuţii de modernizare. Există proiect făcut, studiu de fezabilitate, încă din 2009. E nevoie de aproximativ 26 de miliarde. Noi facem demersuri în fiecare an pentru modernizarea sălii. Nu suntem eligibili pentru fonduri europene, aşa că subvenţiile de la stat sunt singura posibilitate”, ne-a declarat Anamaria Vasiliu.

Conform acesteia, o altă posibilă variantă de modernizare ar fi prin o asociere a DJTS cu Primăria Galaţi pentru a putea accesa fonduri europene. Momentan, practicanţii atletismului la Galaţi se pregătesc în condiţii groaznice, pe aceleaşi suprafeţe rămase de pe vremea comunismului.

Citit 4511 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2014 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.