La mulţi ani, Alexandrina Soare!

La mulţi ani, Alexandrina Soare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Una dintre cele mai marcante personalităţi din istoria handbalului feminin gălăţean, Alexandrina Soare, care acum este antrenor principal la Dunărea Brăila, îşi aniversează astăzi ziua de naştere, ocazie cu care Viaţa Liberă îi transmite, în numele suporterilor săi din Galaţi, urări de noi succese profesionale şi personale: La mulţi ani!

La handbal, sub ameninţarea corigenţei

Alexandrina Soare are un palmares impresionat, atât în teren, ca sportivă, cât şi ca antrenor. La 15 ani practica atletismul şi s-a apucat de handbal în condiţii ciudate, de teama corigenţei. „Profesoara mi-a spus că mă lasă corijentă dacă nu vin măcar la un antrenament la handbal. Şi aşa am ajuns să fac performanţă în acest sport”, a povestit Alexandrina Soare.

A câştigat trei titluri de campioană naţională la junioare cu echipa CSŞ Galaţi, iar la 18 ani juca în lotul naţional de tineret, cu care a câştigat în 1987 medalia de aur la Balcaniada de la Ankara (Turcia). Dorită atunci de trei echipe din prima ligă, a preferat să rămână în Galaţi, transferându-se la Oţelul, într-o echipă de senioare formată din... junioare. Erau campioane la junioare, iar cinci dintre ele activau şi în Divizia B, întrucât regulamentul federaţiei permitea acest lucru. S-a promovat cu Oţelul în „A”, toate jucătoarele aveau 18 ani, dar cea mai tânără echipă a campionatului a retrogradat. S-a revenit în 1992 în prima ligă, iar de atunci nu s-a mai retrogradat până în 2013, la un an după ce Oţelul devenea Danubius. Alexandrina a făcut parte din echipa Oţelului, care s-a calificat pentru prima oară în Cupa EHF în 1995, însă în acelaşi an se producea prima accidentare care avea să îi pună capăt carierei atât de promiţătoare. În timpul unui meci la Baia Mare a suferit o ruptură de tendon achilian şi a stat un an de zile în recuperare. În 1996 a reînceput să joace, dar a avut ghinionul de a suferi o accidentare similară, la celălalt picior.

Prima femeie antrenor din prima ligă

În acea perioadă şi-a început cariera de tehnician, doi ani ca secund al lui Cornel Bădulescu, iar în octombrie 1998, după ce acestuia i-a expirat contractul, a fost instalată ca antrenor principal la Oţelul. La 30 de ani, devenea prima femeie-antrenor din prima ligă!

La finalul acelei ediţii de campionat s-a obţinut accesul în Cupa EHF, unde Oţelul a ajuns până în semifinale.

În sezonul 1999-2000, a condus Oţelul până în semifinalele Cupei Cupelor, ratând la limită accesul în ultimul act în faţa uneia dintre marile echipe din Europa în acel moment, Ikast (Danemarca). S-a câştigat meciul tur la două goluri diferenţă, dar s-a pierdut în deplasare la trei goluri.

A mai antrenat pe Remin Deva, Dunărea Brăila – echipa pe care a luat-o din liga secundă şi a dus-o până în cupele europene şi HCM Roman. A revenit la Galaţi, unde relativ recent a trăit dezamăgirea carierei cu HC Danubius. Cu un lot redus valoric, a retrogradat din prima ligă anul trecut, apoi a încercat să readucă echipa imediat în primul eşalon. Însă, echipa a pierdut multe jucătoare, transferurile ce i-au fost promise nu s-au efectuat şi, cu o echipă fără perspective de performanţă, în cele din urmă a renunţat, iar din ianuarie a preluat din nou pe Dunărea Brăila, formaţie din Liga Naţională.

Cea mai frumoasă amintire din handbal

Alexandrina Soare a mărturisit că cea mai mare bucurie din lumea handbalului a trăit-o exact în urmă cu 14 ani, pe 7 martie 2000: „De ziua mea, Oţelul a câştigat la Galati returul cu Vasas Budapesta şi s-a calificat în semifinalele Cupei EHF. O sală întreaga mi-a cântat atunci «Mulţi ani traiască», a fost foarte emoţionant şi acel moment nu-l voi uita”.

Citit 2975 ori Ultima modificare Vineri, 07 Martie 2014 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.