Gălăţeanul Tiberiu Pintilie porneşte spre Everest

Gălăţeanul Tiberiu Pintilie porneşte spre Everest
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dotat de către „Viaţa liberă” cu aparatură de comunicaţie prin satelit, „Gerilă” speră să ne trimită imagini cu emblema Galaţiului din cel mai înalt loc al planetei


Un nou proiect extrem de ambiţios iniţiat de temerarul Tiberiu Pintilie (30 de ani) a prins contur şi joi, 3 aprilie, cunoscutul alpinist gălăţean va porni la drum în a doua expediţie integral românească din istorie spre cucerirea Everestului, cel mai înalt vârf de pe planetă, aflat la o altitudine de 8.848 de metri. Gerilă, numele de alint al lui Tibi Pintilie în lumea alpiniştilor, însoţit de iubita sa Oana-Maria Harabagiu, la fel de pasionată de munte ca el, şi vechiul său camarad din multe alte ascensiuni, Adrian Fako, vor încerca alături de echipa lor de şerpaşi să ducă din nou drapelul României pe cel mai înalt vârf din lume, la 11 ani distanţă de la prima expediţie integral românească şi totodată ultima ascensiune românească pe Everest.

Pentru prima dată, drapelul României a fost dus pe „acoperişul lumii” în 1995 de Ticu Lăcătuşu, care a făcut parte dintr-o expediţie internaţională.

Din echipă ar fi trebuit să facă parte încă un alpinist experimentat, Stelian Păvălache, care a renunţat în ultimul moment, printre altele din cauza bugetului redus care s-a strâns pentru această expediţie. „S-a sacrificat pentru noi”, a explicat Tibi. În schimb, s-a alăturat băimăreanul Gabriel Motica, care să-i susţină până în tabăra de bază avansată (6.400 m.) sau în următoarea (peste 7.000 m.).

Printre obiective, ei vor să fie primii din lume care să filmeze 3D pe vârf.

„Atitudinea învinge altitudinea”

Iniţial, expediţia ar fi trebuit să se deruleze anul trecut, dar a fost amânată pentru că nu au avut finanţare suficientă, în condiţiile în care costurile totale sunt estimate în jurul sumei de 250.000 de euro. "Am dorit să sărbătorim zece ani de la prima expediţie integral românească şi să mergem pe urmele ei, dar am fost nevoiţi să mai alergăm un an pentru a aduna fonduri suficiente. Gândurile de susţinere de acasă, ale gălăţenilor mei, îmi vor da energia necesară pentru a reuşi. Atitudinea va învinge altitudinea", a spus Tiberiu Pintilie. Prins în Bucureşti cu ultimele pregătiri, alpinistul gălăţean a avut timp doar câteva ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, să dea o fugă acasă pentru a-şi vedea părinţii, primind tot atunci şi binecuvântarea Arhiepiscopiei „Dunărea de Jos”.

L-au convins să reducă din riscuri

Tibi Pintilie ar fi vrut să încerce o ascensiune mai ieşită din comun, fără tuburi de oxigen, dar riscurile sunt uriaşe şi a renunţat, la insistenţele apropiaţilor. Everestul se mai escaladează şi fără oxigen suplimentar, dar cu riscuri mult mai mari, aerul fiind rarefiat încă din tabăra de bază (5.500 m). Oamenii nu mai gândesc clar dacă nu au oxigen suficient, iar combinaţia de condiţii meteo dificile, temperaturi scăzute şi pante abrupte necesită capacitatea de a lua rapid decizii corecte. „M-am gândit şi să încerc ultima parte a ascensiunii fără şerpaşi, dar mi s-a spus că riscurile sunt atât de mari încât ar fi o sinucidere”, a mai spus alpinistul gălăţean.

Tiberiu Pintilie a trecut graniţa celor 8.000 de metri în urmă cu trei ani, când a urcat pe Himalaya, spre vârful Cho Oyu (foto). În 2012, în masivul Pamir, a ajuns alături de Lucian Roşu pe vârfurile Lenin (7.125 m), Korjenevskaya (7.105 m) şi Kommunismus (7.495 m), cei doi devenind primii alpinişti români care au urcat în acelaşi sezon trei vârfuri de peste 7.000 de metri.

Finanţare şi de la municipalitatea gălăţeană

Prin votul consilierilor locali, municipiul Galaţi şi Asociaţia “Adventure Diplomacy” şi-au dat mâna în vederea susţinerii proiectului “Care este Everestul tău?”, din care face parte şi această expediţie, fiind alocaţi 10.000 de euro de la bugetul local pentru acoperirea unei părţi din costurile uriaşe ale unei astfel de acţiuni. Pe lângă expediţie, este vorba şi de un proiect educaţional care are drept scop orientarea şi susţinerea tinerilor în demersul de explorare şi identificare a resurselor şi abilităţilor necesare pentru îndeplinirea obiectivului propriu de viaţă. Membrii echipei lui Tiberiu Pintilie au planificate la întoarcerea din Himalaya întâlniri cu cât mai mulţi tineri gălăţeni, „într-o călătorie spre autocunoaştere şi dezvoltare personală”.

Anca Melinte

 

Citit 2368 ori Ultima modificare Luni, 31 Martie 2014 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.