Antrenorul de la Phoenix i-a impresionat pe confraţii eleni

Antrenorul de la Phoenix i-a impresionat pe confraţii eleni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Sakis” Paralikas a provocat laudele Asociaţiei Antrenorilor de Baschet din Grecia, pentru reuşitele din primul său sezon ca „principal” la o echipă din străinătate


Instalat vara trecută la conducerea tehnică a echipei de baschet feminin Phoenix Galaţi, grecul Theodosios Paralikas a demonstrat că se poate face performanţă şi cu o echipă abia intrată pe „parchetul” Ligii Naţionale, iar acest lucru nu a rămas neremarcat în ţara natală, acolo unde nivelul baschetului este foarte ridicat şi pretenţiile sunt pe măsură, mai ales în lumea specialiştilor din acest sport.

Asociaţia Antrenorilor de Baschet din Grecia a publicat pe site-ul propriu (www.sepk.gr) un articol dedicat lui Paralikas, în care acesta este lăudat pentru sezonul avut la Galaţi. „Primul sezon ca principal al unei echipe din străinătate a fost un mare succes, Sakis Paralikas terminând campionatul românesc foarte bine, pe locul 9. A fost aproape de a depăşi obiectivul, la doar un punct de intrarea în play-off. Recent promovată la prima categorie (n.r. Liga Naţională), Phoenix Galaţi a crezut în potenţialul lui Paralikas, iar el le-a răsplătit încrederea, cu multă muncă şi perseverenţă”, se spune, printre altele, pe site-ul menţionat.

Până să vină la Phoenix, Paralikas nu fusese antrenor principal la nivel de primă ligă, performanţele de până anul trecut fiind bifate ca secund la echipa naţională a Greciei şi la CSM Târgovişte, formaţie cu care în 2013, alături de Florin Nini - principal, a câştigat Cupa României şi a fost vicecampion.

Cu o echipă construită de la zero

Vara trecută a acceptat provocarea de a rămâne în campionatul feminin românesc şi de a veni ca antrenor principal la o formaţie construită practic de la zero. Cu o echipă tânără, cu media de vârstă 22 de ani, ar fi putut chiar să depăşească aşteptările şi să ducă echipa în play-off, dar l-a costat că a avut lotul integral la antrenamente doar cu două săptămâni înaintea startului în Liga Naţională. Astfel, s-au pierdut unele meciuri care în mod normal ar fi avut alt deznodământ, elocvente fiind duelurile cu Rapid, în faţa căreia s-a cedat în etapa de debut pe teren propriu, dar s-a câştigat în retur, după ce s-a rezolvat problema omogenităţii.

Cresc „copilele”

A fost şi mult ghinion în ultima parte a returului, când s-au accidentat trei dintre cele mai valoroase şapte jucătoare ale echipei, dar Paralikas a subliniat partea plină a paharului, că astfel au jucat mai mult junioarele din lot, lucru care le-a ajutat să crească valoric foarte mult. „Creşti şi din punct de vedere psihic când ai 16, 17 sau 19 ani şi joci alături de cele experimentate. De la începutul sezonului până acum, potenţialul lor s-a înbunătăţit foarte mult şi, dacă vor continua să lucreze în acelaşi ritm, anul viitor vor juca şi mai mult. Per total, în procente, creşterea lor a fost de sută la sută”, a declarat „Sakis”.

Pe lângă accidentări, se mai poate invoca şi ghinionul din meciul decisiv pentru intrarea în play-off, cu BCM Timişoara, pierdut printr-un coş de trei puncte reuşit de adversare în ultima secundă.

Cei din conducerea clubului gălăţean au confirmat, ieri, că s-a bătut palma pentru a se continua şi în campionatul viitor cu Paralikas, tehnicianul care astăzi împlineşte 40 de ani. La mulţi ani, Sakis!

Citit 1382 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Aprilie 2014 10:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.