Problemele lui Adamescu amplifică zdravăn incertitudinile la Oţelul

Problemele lui Adamescu amplifică zdravăn incertitudinile la Oţelul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Termenul de activare a opţiunii de cumpărare pentru Cooper a trecut, se apropie şi cele de prelungire a contractelor lui Goicoechea şi Henrique


Jucătorii Oţelului au intrat în vacanţă fără să ştie ce le poate aduce ziua de mâine, dacă pe 16 iunie vor fi prezenţi la reunire la Galaţi sau în altă parte, când şi dacă îşi vor primii salariile restante şi multe alte semne de întrebare. O stare de nesiguranţă amplificată de problemele cu justiţia ale patronului Dan Adamescu, căruia DNA i-a comunicat ieri că este urmărit penal pentru dare de mită.

După ultimul meci de campionat, cel de marţi cu Steaua (scor 2-2), conducerea sportivă şi jucătorii au vorbit despre viitorul imediat, stabilind împreună să se mai aştepte măcar o săptămână înainte de luarea unei decizii de fiecare în parte, sperându-se la o hotărâre la vârf care să le permită să continue împreună, la Oţelul. Însă, acum toţi sunt în „beznă”.

Victor Astafei, care mai are contract cu Oţelul până în 2016, a spus pe o reţea de socializare, într-un dialog cu suporterii, că singurul lucru sigur este intrarea în vacanţă. „Am plecat cu un sentiment de nesiguranţă. Nu se ştie absolut nimic”, a spus Astafei.

În această situaţie, s-a pierdut primul jucător important, Armando Cooper, în cazul căruia a trecut termenul în care Oţelul trebuia să facă plata pentru activarea opţiunii de cumpărare. Pentru portarul Mauro Goicoechea şi atacantul Henrique Bernardo, mai este timp pentru opţiunea de prelungire a contractelor, dar termenul limită este aproape şi în aceste cazuri, finalul acestei luni. De asemenea, căpitanul echipei, Gabriel Giurgiu, care devine liber de contract după 30 mai, nu mai poate aştepta mult o ofertă concretă şi rezonabilă de prelungire, în condiţiile în care are oferte de la alte echipe. La fel stau lucrurile şi la nivelul conducerii, directorul sportiv Gabriel Viglianti fiind fizic în Galaţi, dar cu un picior pe scara avionului pentru o întoarcere în ţara natală, Argentina.

Sigură mai este o altă plecare, pe lângă cea a lui Cooper. Aflat la final de contract, după o a doua parte a campionatului în care n-a fost folosit decât în ultimul meci, Sergiu Costin a plecat ieri din Galaţi, după opt ani şi jumătate trăiţi pentru Oţelul. Jucătorul care a venit la Galaţi în ianuarie 2006, când echipa era pe ultimul loc la finalul turului, şi a dus Oţelul, din postura de căpitan, până la câştigarea campionatului şi a Supercupei în 2011, a plecat după o întâlnire emoţionantă, ieri, cu primarul Marius Stan, cel care l-a adus la Oţelul, primind o diplomă de excelenţă din partea municipalităţii pentru performanţele oferite oraşului.

Adamescu, urmărit penal pentru dare de mită

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, ieri, într-un comunicat de presă, că omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmărit penal pentru două infracţiuni de dare de mită. Potrivit procurorilor, Dan Grigore Adamescu le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar.

"În cauză, există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Dan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca, în schimb, magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era suspectul Adamescu Grigore Dan", se arată în comunicatul DNA.

Dan Adamescu a fost, ieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a-i fi aduse la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile, a precizat DNA.

Insolvenţa Oţelului, ilegală

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a Civilă, acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Potrivit documentelor obţinute de Mediafax, magistratul Mircea Moldovan, cel care a a deschis procedura de insolvenţă în cazul FC Oţelul, a făcut ilegal acest demers, în contextul în care ştia despre clubul controlat de omul de afaceri Dan Adamescu că se află pe profit. Anchetatorii anticorupţie susţin că judecătorul era conştient de acţiunile sale nelegale şi că, după ce a deschis procedura insolvenţei în acest caz, nu a mai lăsat dosarul la arhiva instanţei, fiindu-i teamă să nu fie studiat de reprezentanţi ai presei, care ar fi descoperit că magistratul a băgat firma în insolvenţă deşi aceasta era pe profit.

Clubul Oţelul Galaţi a fost preluat în septembrie 2012 de The Nova Group, companie controlată de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu.

Oţelul a pierdut parţial procesul cu Finanţele

Miercuri, chiar în ziua în care procurorii DNA percheziţionau una din locuinţele şi firmele lui Dan Grigore Adamescu, patronul Oţelului, Curtea de Apel Bucureşti judeca dosarul în care societatea Fotbal Club Oţelul SA reclama Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, pe cea Regională Galaţi şi pe cea Generală de Soluţionare a Contestaţiilor (DGSC) din cadrul ANAF. Miza o reprezintă suma de aproximativ 5 milioane de euro, pe care Finanţele, în urma unui control finalizat în vara anului trecut, o revendică de la Oţelul pentru neplata de către club - în perioada 2005-2008 - a taxelor către bugetul de stat şi către bugetul asigurărilor sociale, aferente drepturilor salariale obţinute de către angajaţi, inclusiv penalităţi de întârziere.

Verdictul Curţii de Apel a fost parţial nefavorabil FC Oţelul: „Respinge ca inadmisibile capetele principale din cerere, având ca obiect anulare decizii şi exonerare de la plată”. În schimb, a fost admisă o cerere a FC Oţelul SA: „Obligă pârâta ANAF - DGSC la soluţionarea contestaţiei administrative în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”. Sentinţa nu este finală, părţile având dreptul de la recurs.

Vezi şi:

Viitorul Oţelului, la mâna procurorilor DNA! S-au făcut PERCHEZIȚII la casa patronului Adamescu

Citit 3642 ori Ultima modificare Joi, 22 Mai 2014 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.