Oţelul a intrat ILEGAL în INSOLVENŢĂ, conform anchetatorilor DNA

Oţelul a intrat ILEGAL în INSOLVENŢĂ, conform anchetatorilor DNA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii DNA au făcut miercuri percheziţii la una din locuinţele omului de afaceri Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta, în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti sunt acuzaţi că ar fi luat mită pentru intervenţii în dosare de insolvenţă.

Insolvenţa firmelor FC Oţelul, Piaţa de Gros, Rosegur şi Argirom International se numără printre dosarele în care judecătorii Mircea Moldovan şi Elena Rovenţa au intervenit, selectând şi desemnând în mod discreţionar lichidatorii judiciari, în schimbul unor favoruri, arată DNA.

În documente obţinute de Mediafax, procurorii anticorupţie relatează în detaliu modul în care judecătorul sindic Mircea Moldovan de la Tribunal Bucureşti selecta lichidatorii judiciari în cazul dosarelor în care dispunea deschiderea procedurii insolvenţei. Potrivit documentelor citate, magistratul Mircea Moldovan, cel care a a deschis procedura de insolvenţă în cazul Oţelului Galaţi, a făcut ilegal acest demers, în contextul în care ştia despre clubul controlat de omul de afaceri Dan Adamescu că se află pe profit.

Mircea Moldovan, susţine DNA, a desemnat-o preferenţial pe Monica Borza, în 10 iulie 2013, în calitate de administrator judiciar în dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolvenţa FC Oţelul Galaţi - controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.

Anchetatorii anticorupţie susţin că judecătorul era conştient de acţiunile sale nelegale şi că, după ce a deschis procedura insolvenţei în acest caz, nu a mai lăsat dosarul la arhiva instanţei, fiindu-i teamă să nu fie studiat de reprezentanţi ai presei care ar fi descoperit că magistratul a băgat firma în faliment, deşi aceasta era pe profit.

Potrivit procurorilor, în 10 iulie 2013, judecătorul Mircea Moldovan i-a spus Monicăi Borza că în dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolvenţa FC Oţelul Galaţi a amânat un termen de judecare pentru 4 decembrie 2013, "precizând că va soluţiona «opoziţiile şi problemele» ce vor apărea conform intereselor acesteia, reprezentantul Activ Lichidator reproşându-i judecătorului sindic că «se plânge» de singurul dosar pe care i l-a repartizat".

"În scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolvenţă a societăţii FC Oţelul, în dosarul nr. 23900/3/2013, în data de 2 septembrie 2013 judecătorul Moldovan Mircea i-a comunicat numitei Borza Monica Angela că nu a lăsat la arhiva instanţei dosarul menţionat mai sus întrucât din documente ar rezulta că societatea a înregistrat în cursul anul 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, ceea ce ar putea declanşa un scandal de presă cu privire la faptul că a admis deschiderea procedurii falimentului la o societate aflată pe profit. Ca atare, judecătorul Moldovan Mircea i-a solicitat practicianului în insolvenţă să depună la dosar «concluzii scrise, nu datate, ca şi cum ar fi fost la termen» care să conţină aspecte de natură a susţine decizia de intrare în insolvenţă a societăţii menţionate", au mai notat anchetatorii, conform Mediafax.

CITIŢI ŞI: Viitorul Oţelului, la mâna procurorilor DNA! S-au făcut PERCHEZIȚII la casa patronului Adamescu

 

Citit 2743 ori Ultima modificare Joi, 22 Mai 2014 12:18

3 comentarii

 • postat de Alin
  Joi, 22 Mai 2014 23:29
  82.137.12.***
  Acestia sunt jucatorii Otelului care au depus memorii pentru a devenii liberi de contract.Sarghi,Astafei,Popescu,Marquinhos si Punga.Sa le fie rusine lui Sarghi si Popescu...marii galateni.Sper sa se rezolve odata cu problemele Otelului.
  6
  4
  Raportează
 • postat de Kasanova
  Joi, 22 Mai 2014 22:41
  5.13.212.***
  Cron.ica unei desfiintari anuntate,asa ar putea fi numita epopeea acestui club dupa castigarea titlului de campioana.Se pare ca galatenii au fost ajunsi de blestemul lui Adrian Porumboiu, care a acuzat atunci ca galatenii s-au folosit de jocuri de culise, Banii, enorm de multi pt un club obisnuit sa stea intr-un echilibru economic fragil,castigati dupa participarea in Champions League, au intunecat mintile celor din conducere. Stan si fostul CA s-au certat de la bani,dar pana la urma toti si-au atins telul:Stan a ajuns primar pe baza castigarii campionatului, Bors si compania s-au umplut de bani dupa vanzarea clubului lui Adamescu, iar cel din urma a tras banii lichizi din conturi pentru a-si finanta celelalte afaceri.Singurii pacaliti in aceasta ecuatie raman galatenii de rand care s-au bucurat initial, care au votat,au platit bilet si au sustinut o echipa care se dezintrega de la un meci la altul dupa ce noul patron a vandut toti jucatorii valorosi, a concediat tot personalul vechi si a mutat chiar sediul clubului la Bucuresti pt a scapa de eventuale imixtiuni ale edililor locali.Si cand vedeai cum s-au bulucit galatenii pe stadion la meciul in care Otelul s-a salvat de la retrogradare...
  1
  10
  Raportează
 • postat de crystal
  Joi, 22 Mai 2014 15:13
  95.77.107.***
  Chiar daca primarul a pompat bani in otelul , otelul e in coma ca si economia locala.Otelul Galati a mai avut "impasuri financiare" (evaziuni fiscale) sau stari de faliment si in trecut.
  In 2005 , otelul galati acumulase datorii de 105 miliarde lei vechi, (inainte de aderarea la UE a romaniei), si finantele pusese sechestru pe tabela de marcaj ..

  "Scandalul evaziunii fiscale din fotbalul romanesc a izbucnit la Galati in urma cu doi ani, Otelul fiind printre primele cluburi la care a fost descoperita evaziunea fiscala. Controlul efectuat in noiembrie 2003 de Administratia Fiscala la Clubul de Fotbal Otelul Galati a descoperit o evaziune fiscala de 15,66 miliarde de lei vechi, din care 13,44 miliarde erau datorate statului pentru impozite la veniturile din salarii.

  Datoria totala a ajuns la 105 miliarde de lei. Raportul de control a fost trimis la Inspectoratul Judetean de Politie pentru cercetarea aspectelor penale ale acestei tarasenii, dar cercetarile au trenat iar evaziunea a continuat. Acum, dupa ce "modelul Becali" a fost pus in practica si la Galati, administratia fiscala incearca sa recupereze datoriile, dar este o problema: patron al noului FC Otelul nu este Mittal Steel, ci o mana de directori din combinat.

  Salvat de PSD

  In decembrie 2003 DGFPCFS Galati s-a constituit ca parte civila, transmitand o prima somatie de plata pentru recuperarea sumei de 17,83 miliarde de lei si a demarat executarea silita prin blocarea conturilor clubului. Conducerea Otelului a incheiat cu Finantele Publice un angajament de plata esalonata pe care, evident, nu l-a respectat, sumele datorate statului crescand constant, concomitent cu vraful de somatii si amenintari transmise clubului de Finantele Publice. In mai 2004 DGFPCFS Galati anunta continuarea masurilor de executare silita, dar pentru ca Otelul devenise o piesa de baza in campania PSD pentru alegerile locale bineinteles ca a fost vorba de o "executare de catifea". Intre timp presedintia Otelului fusese preluata de Niculae Boghici, finul liderului PSD Galati, Dan Nica, iar in campania electo-rala unul dintre mesajele PSD a fost salvarea Otelului.

  Datorii totale: aproape 3 milioane de euro

  Pe data de 30 iunie datoriile totale ale clubului de fotbal Otelul Galati catre bugetul general consolidat al statului erau in valoare de 105,67 miliarde de lei, adica aproximativ 3 milioane de euro. La bugetul de stat Otelul datoreaza 57,7 miliarde, din care 4,4 miliarde nevirate la impozitul pe profit, 4,8 miliarde TVA, 39 de miliarde impozit pe venituri din salarii, 1,2 miliarde pentru alte impozite nevirate iar 12,6 miliarde cu titlul de penalitati si majorari de intarziere. La bugetul asigurarilor sociale de stat CF Otelul datoreaza in total 23,9 miliarde, din care 13,5 miliarde contributia angajatorului, 3,2 miliarde contributii ale angajatilor, 0,5 miliarde alte contributii ale angajatorului pentru accidente si boli profesionale iar 6,6 miliarde dobanzi si penalitati. La bugetul asigurarilor de somaj Otelul datoreaza 5,9 miliarde, din care 4 miliarde sunt contributii ale angajatorului iar 0,9 miliarde contributii ale angajatilor, nevirate. La bugetul asigurarilor de sanatate CF Otelul datoreaza 14,5 miliarde, din care 6,1 miliarde contributii ale angajatorului, 5,3 miliarde contributii ale angajatilor iar 3,07 miliarde pentru dobanzi si penalitati.

  Vinovatii: Meme, Parvu & Boghici

  Actuala conducere a clubului considera ca vinovatii pentru inglodarea clubului in datorii sunt cei trei presedinti pe care i-a avut Otelul in ultimii ani pana la preluarea sa de catre Mittal. Adica Mihai Stoica, Igor Parvu si Niculae Boghici. Cel mai vinovat dintre acestia este Boghici, sub conducerea caruia datoriile Otelului au crescut cel mai mult. In problema vinovatiilor este si un aspect ceva mai "sensibil": din totalul de 105,7 miliarde 12,7 miliarde reprezinta contributii oprite angajatilor pe statul de plata si nevirate la bugetul statului iar cei care se fac vinovati de o asemenea plata se vor alege cu dosar penal.

  Primul pas: tabela de marcaj, la licitatie!

  Ar urma ca finantistii sa declare insolvabilitatea clubului datornic, ceea ce presupune vanzarea prin scoatere la licitatie a tabelei de marcaj. Acest pas a fost facut deja: "In cursul saptamanii trecute s-a pus sechestru pe tabela de marcaj a CF Otelul. Se va stabili un evaluator care va evalua tabela de marcaj, urmand ca aceasta sa fie scoasa la licitatie", a declarat Maricica Badea, adjuncta a sefului administratiei fiscale. Daca se va gasi un cumparator pentru tabela, DGFPCFS Galati va putea declara insolvabilitatea vechiului club de fotbal. Ulterior finantistii urmeaza sa gaseasca in prevederile Codului de Procedura Fiscala baza legala prin care sa oblige noul club de fotbal, respectiv FC Otelul Galati SA, sa achite datoriile de 107 miliarde ale vechiului club, CF Otelul.

  Mittal Steel se spala pe maini

  Aici lucrurile se complica pentru ca intervine un joc de glezne al trustului Mittal Steel, despre care se spunea ca este noul patron al clubului de pe data de 14 ianuarie 2005, cand asociatia Clubul de Fotbal Otelul a fost dizolvata, echipa de fotbal fiind inscrisa si evoluand in Liga Profesionista de Fotbal ca FC Otelul, o noua societate, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului pe data de 30 martie 2005. Numai ca trustul magnatului indiano-britanic Lakshmi Mittal este patron al combinatului numai pe vorbe, hartiile spun altceva. Administratia Fiscala de la Galati a solicitat conducerii noului club de fotbal Otelul sa prezinte documentele societatii, statutul de infiintare si de organizare al societatii pe actiuni si au decoperit cateva ciudatenii. In acte actionar nu este proprietarul de facto al echipei, trustul Mittal Steel, ci cateva "persoane fizice" cu functii de directori in combinat: senior managerul Ionel Bors plus directorii Radu Nicu, Aurelian Mocanu, Mirela Gatin si Mihai Ungureanu, care au, fiecare, cate 19,2% din actiuni, defunctul CF Otelul detinand 4% din actiuni. "Miscarea" celor de la Mittal seamana cu cea a lui Gigi Becali. Presedintele FC Otelul, Marius Stan, a declarat recent ca noul club nu va achita cele 105,7 miliarde de lei decat daca Mittal Steel ii va da acesti bani."

  http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/fiscul-are-de-recuperat-105-miliarde-de-lei-de-la-otelul-galati--24010
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.