UPDATE Alpiniştii români din Himalaya s-au oprit la 8.650 de metri, la timp pentru a salva viaţa unuia din şerpaşi

UPDATE Alpiniştii români din Himalaya s-au oprit la 8.650 de metri, la timp pentru a salva viaţa unuia din şerpaşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE: Vremea s-a mai liniştit pe parcursul zilei de ieri, iar asta le-a permis lui Tiberiu Pintilie şi Adrian Fako să coboare din Tabăra de Bază Avansată (6.400 m.) în Tabăra de Bază Chineză (5.400 m.), unde îi aşteptau ceilalţi doi membri ai echipei Everest România, Oana-Maria Harabagiu şi Gabriel Motica. Acum se pregătesc să plece cu toţii spre Kathmandu, capitala Nepalului.


 

Gălăţeanul Tiberiu Pintilie şi prietenul său Adrian Fako şi-au oprit ascensiunea la doar 200 de metri de vârful Everest, la timp pentru a nu-şi risca viaţa şi a o salva pe cea a unuia dintre cei doi şerpaşi care-i însoţeau.

Timp de patru zile, în timpul ascensiunii spre Everest, cel mai înalt loc din lume (8.848 metri), cei doi membri ai expediţiei "Everest România", care începuseră ascensiunea spre vârf, nu au mai putut comunica de când erau la 7.900 metri şi nimeni nu a ştiut dacă au atins vârful şi mai ales dacă sunt sau nu teferi. Marţi spre seară, chinuitoarea aşteptare pentru susţinătorii lor a luat sfârşit, s-a primit cea mai aşteptată şi mai importantă veste: gălăţeanul Tiberiu Pintilie şi prietenul său Adrian Fako, împreuna cu cei doi serpaşi, sunt teferi, în siguranţă, în Tabăra de bază avansată (6.400 m).

La 8.650 de metri, la doar 200 de metri faţă de vârf, două dintre măştile de oxigen au cedat, iar în condiţii de viscol, cu viteze de peste 100 km/h, şi cantităţi mari de zăpadă, au luat cea mai înţeleaptă decizie, să se întoarcă. Iarna continuă să fie năprasnică, o avalanşă a măturat corzile de susţinere, iar Tibi, Adi şi cei doi şerpaşi, la fel ca membrii altor echipe, blocaţi chiar mai sus, în Taberele superioare T1 şi T2, aşteaptă un moment prielnic pentu a coborî în Tabăra de bază chineză (5.200 m), unde îi aşteaptă ceilalţi doi membri ai echipei, Oana Harabagiu şi Gabriel Motica.

Imposibil, fără oxigen suplimentar

În condiţiile în care din aparatura de comunicaţii nu le-a mai rămas funcţional decât telefonul prin satelit oferit de "Viaţa liberă" şi încearcă să-i folosească cât mai judicios bateria, detaliile din ultimele zile ne-au fost transmise printr-un comunicat, pe care îl redăm aproape integral.

“Luni, 26 mai 2014, Adrian Fako şi Tiberiu Pintilie împreună cu cei doi şerpaşi au ajuns în siguranţă în Tabăra de bază avansată (6.400m). Iarnă lungă şi dificilă, vântul puternic cu viteze de peste 100 km/h şi cantităţile mari de zăpadă au făcut că sezonul de ascensiune pe Everest să fie unul foarte scurt anul acesta, cu o fereastră de vârf de numai trei zile.

Alpiniştii care şi-au propus să urce pe vârf fără oxigen suplimentar au fost nevoiţi să abandoneze ascensiunea, astfel că singurii care au reuşit să atingă vârful anul acesta au fost cei care au folosit tuburi de oxigen. Expediţia celor doi tineri români s-a desfăşurat în condiţii normale până la altitudinea de 7.900 m - pregătirea psihică şi fizică i-a ajutat să parcurgă traseul şi vremea dificile. Momentul crucial a fost după depăşirea altitudinii de 7.900m, când folosirea oxigenului suplimentar era indispensabilă pentru viaţă celor patru oameni. Pe 24 mai, Adi, Tibi şi cei doi şerpaşi care îi însoţeau spre vârf au constatat că măştile de oxigen scapă aer şi nu funcţionează cum trebuie, deşi agenţia Sherpa Adventure i-a asigurat în nenumărate rânduri că se pot baza pe echipamentul primit.

În astfel de situaţii, vinovaţii sunt irelevanţi. Important era că băieţii să reuşească să-şi atingă obiectivul şi mai ales să se întoarcă sănătoşi acasă. Prin urmare, au improvizat un burduf care să nu permită oxigenului să se risipească în aer şi au pornit încrezători spre vârf. Masca de oxigen a lui Tiberiu Pintilie a fost prima care a cedat complet. Unul dintre cei doi şerpaşi i-a oferit masca sa de oxigen lui Tiberiu, renunţând la ascensiunea spre vârf în favoarea celorlalţi trei. Viscol, temperaturi de -25/-35 °C, extenuare fizică şi o mare de alb în faţă ochilor. La scurt timp după acest moment, a cedat şi cea de-a doua mască de oxigen. Ajunşi la 8.650 de metri, alegerea a fost cruntă: la doar 200 de metri de vârful Everest, Adrian Fako, Tiberiu Pintilie şi şerpaşul care îi însoţea au decis să coboare. Iar asta le-a salvat viaţă, lor şi şerpaşului rămas în urmă. La câteva sute de metri în jos, cei trei l-au găsit pe şerpaşul care-şi cedase masca de oxigen leşinat în zăpadă şi au reuşit să îl readucă pe picioare.

Astăzi, Adrian Fako şi Tiberiu Pintilie împreună cu cei doi şerpaşi sunt în viaţă. Dintre cei aproximativ 75 oameni care au plecat anul acesta spre vârful Everest, estimăm că doar în jur de 15 au reuşit să-l atingă.

Altitudinea atinsă de echipa Everest România pe 25 mai este de 8.650m, ceea ce înseamnă depăşirea Pasului 2 de pe ruta nordică a muntelui. Această secţiune este cea mai dificilă parte a traseului spre vârf, din cauza înclinaţiei sale, ultimii cinci metri ai Pasului fiind aproape verticali. 8.650 m înseamnă depăşirea celui de-al doilea vârf al planetei, care este situat la 8.611 m altitudine (muntele K2, de la graniţa dintre China şi Pakistan). Acesta e un moment bun în care să ne amintim că a fi în viaţă reprezintă Everestul suprem”.

CITEŞTE ŞI A fi în viaţă este EVERESTUL SUPREM! Alpiniştii români au coborât de la 8.650 de metri

Citit 3579 ori Ultima modificare Joi, 29 Mai 2014 12:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.