Gălăţenii, un aur şi alte cinci medalii la Campionatul Mondial de Navomodelism Machete (FOTO)

Gălăţenii, un aur şi alte cinci medalii la Campionatul Mondial de Navomodelism Machete (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Daniel Ciosu a devenit campion al lumii, iar coechipierul său de la CSU Galaţi, Marian Harţan, a obţinut argintul


Într-o competiţie grea, cu 218 modele în concurs, venite din 14 ţări, reprezentanţii României au câştigat la Campionatul Mondial de Navomodele Machete, desfăşurat la Stara Zagora (Bulgaria), 35 de medalii: 4 de aur, 15 de argint şi 16 de bronz.

Şase medalii pentru gălăţeni

Dintre cei 12 sportivii care au reprezentat România, trei au fost gălăţeni de la CS Universitatea, Daniel Ciosu, Marian Harţan şi Adrian Burlacu.

Liderul secţiei de la CSU, Daniel Ciosu, a câştigat titlul mondial şi medalia de aur cu macheta „Dreadnought” (navă militară), trei de argint (una din lucrările medaliate fiiind celebra sa dioramă „În port”) şi o alta de bronz. Marian Harţan, cu macheta „Royal Caroline”, a obţinut o medalie de argint. Debutant la o astfel de competiţie, Adrian Burlacu n-a fost printre medaliaţi, dar a acumulat experienţa necesară pentru a puncta la ediţiile viitoare, în opinia lui Daniel Ciosu. "Pentru Adrian Burlacu, prezenţa la un campionat mondial a fost benefică, iar pentru o prima experienţă s-a prezentat bine. A văzut care sunt standardele unei competiţii de o asemenea anvergură şi cum îşi poate îmbunătăţi stilul şi lucrările", ne-a declarat campionul şi totodată selecţionerul echipei României, Daniel Ciosu.

Bilanţul gălăţenilor la acest Campionat Mondial a fost superior celui de la ediţia precedentă (Croaţia, 2012), plusul fiind medalia de aur şi una de argint.

Modele noi pentru viitor

Marian Harţan a fost prezent anul acesta, la mondiale, cu o singură machetă, „Royal Caroline” - lucrare ce a obţinut şi titlul naţional în competiţia de luna trecută desfăşurată la Galaţi. Harţan a spus că îşi doreşte pentru ediţia următoare a Campionatului Mondial să participe şi cu o nouă machetă, „Le Requin”, ce se află încă în lucru şi cu care anul acesta a obţinut a obţinut medalie de argint la naţionale, la categoria machete în curs de finalizare.

Vor Mondial la Galaţi

La Galaţi va exista continuitate competiţională, deoarece şi anul viitor aici va avea loc, a treia oară consecutiv, Campionatul Naţional, iar ambiţiile celor de la CSU sunt de a găzdui chiar competiţia mondială. "Sunt discuţii avansate cu cei din conducerea forului internaţional de specialitate ca ediţia Campionatul Mondial de peste doi ani să aibă loc în România şi cel mai probabil chiar în Galaţi. Pentru acest lucru este nevoie şi de susţinerea autorităţilor locale, căci un eveniment de o asemenea amploare are nevoie de resurse financiare", a declarat  Ciosu.

Muncă migăloasă pentru o lucrare

Cu o medie de vârstă a practicanţilor de aproximativ 60 de ani, schimbul dintre generaţii s-a cam oprit, în opinia campionului mondial gălăţean. Tinerii şi copiii nu mai au unde să înveţe, deoarece singurul loc în care în trecut puteau să prindă gustul muncii migăloase pe care o reprezintă navomodelismul, Palatul Copiilor, are secţia închisă, din lipsă de personal calificat. "Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) este cel ce poate debloca posturile, pentru că din punctul de vedere al ISJ nu există persoane calificat. Navomodelismul este un sport cu migală şi multe ore de lucru în spate, care, deşi aduce mari satisfacţii şi multe medali, nu este apreciat la adevărata lui valoare", a mai spus Ciosu, care este şi instructor sportiv de modelism, recunoscut în Europa.

 

Citiţi şi:  Doi gălăţeni, pe podiumul Campionatului Mondial de Navomodelism-machete

De la hârtie şi aracet, la MACHETĂ SCULPTATĂ dintr-o pasiune rară, MODELISMUL (FOTO)

CSU Galaţi este campioană naţională la navomodelism

VASUL „Libertatea” a REVENIT la Galaţi (VIDEO)

Citit 2118 ori Ultima modificare Joi, 10 Iulie 2014 10:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.