Abia întors de pe EVEREST, alpinistul Tiberiu Pintilie a pornit spre vârfurile din Pamir
Foto: Tiberiu Pintilie (în mijloc) pe Vf. Lenin, în 2012

Abia întors de pe EVEREST, alpinistul Tiberiu Pintilie a pornit spre vârfurile din Pamir
Tiberiu Pintilie (în mijloc) pe Vf. Lenin, în 2012
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţeanul are ca ţintă ultimele două vârfuri de peste 7.000 de metri care îi lipsesc din palmares, din totalul de cinci ale masivului Pamir


Temerarul alpinist gălăţean Tiberiu Pintilie (30 de ani) n-are astâmpăr, pornind într-o nouă expediţie deosebit de dificilă, la numai o lună distanţă de momentul întoarcerii din munţii Himalaya, când a ajuns la doar 200 de metri de vârful Everest.

Noua provocare o reprezintă două din cele cinci vârfuri aflate la o altitudine de peste 7.000 metri din masivul Pamir: Vf. Pobeda (7.439 m) şi Vf. Khan Tengri (7.010 m). Pe celelalte trei le-a urcat în 2012: Ismail Somoni, vârful de 7.495 metri cunoscut mai ales sub vechea sa denumire, Kommunismus, Vf. Lenin (7.134 metri) şi Korjenevskaya (7.105 metri), un „şapte miar” pe care-l mai făcuse cu doi ani înainte.

Dacă va reuşi, Pintilie ar deveni primul roman care primeşte distincţia „Leopardul Zăpezii”, râvnită de alpiniştii din întreaga lume şi acordată celor care urca pe toate cele cinci vârfuri din categoria “şaptemiari” din masivul Pamir.

Cu o expediţie internaţională

Tibi Pintilie s-a hotârât oarecum în ultimul moment să plece în această expediţie, la finalul săptămânii trecute. În weekend, “Viaţa liberă” i-a trimis la Bucureşti aparatura de comunicaţii prin satelit cu care-l sprijină în fiecare ascensiune din 2011 încoace, iar luni era deja în avion. În urmă cu doi ani, plecase spre aceeaşi zonă alături de alţi cinci români, iar de data aceasta va urca în cadrul unei expediţii internaţionale, fără niciun alt compatriot alături, dar împreună cu alpinişti cu care a urcat şi în ascensiunile din „Pamir 2012”. Prima ţintă este Vf. Lenin, pe care a ajuns şi acum doi ani, ca antrenament şi mai ales pentru aclimatizarea organismului la mare altitudine. Apoi, urmează Vf. Pobeda, despre a cărui ascensiune Pintilie ne-a spus că este mult mai dificilă chiar şi decât a Everestului, atât din cauza durităţii traseului cât şi a condiţiilor climaterice mult mai vitrege. "Apoi, dacă va mai fi timp şi vremea ne va permite, vom încerca şi Khan Tengri", ne-a declarat alpinistul gălăţean.

În 2012, dintre cei şase români plecaţi în Pamir, doar Tiberiu Pintilie şi Lucian Roşu au reuşit să ajungă pe trei vârfuri, devenind în acel moment primii români care şi-au trecut în palmares trei „şaptemiari” în cadrul aceluiaşi sezon. Interesant a fost că unul dintre cele trei vârfuri nu era planificat şi a fost urcat din „plictiseală”. Reveniseră de pe Lenin şi în drum spre Kommunismus au ajuns în tabăra de bază de pe gheţarul Moskvina (4.200 m), iar cum ruta spre Kommunismus nu era încă deschisă şi erau nevoiţi să aştepte, au refuzat să stea pasivi şi au decis să facă ascensiunea pe Korjenevskaya (7.105 metri).

Citit 3602 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Iulie 2014 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.