TENIS/ Gălăţencele, ASCENSIUNE impresionantă spre piscurile WTA
Foto: Patricia Ţig, alături de Mihai Humă şi Marius Ţig

TENIS/ Gălăţencele, ASCENSIUNE impresionantă spre piscurile WTA
Patricia Ţig, alături de Mihai Humă şi Marius Ţig
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

UPDATE: Formă senzațională a Patriciei Țig. Gălățeanca s-a calificat în semifinalele turneului de la Monterrey. Țig a câștigat în fața jucătoarei Mariana Duque-Marino, Columbia, locul 153 WTA, scor 7-5, 7-6. În semifinale, Patrica Țig o va întâlni pe Lourdes Domingues Lino, Spania, locul 121 și favorita a doua a turneului mexican.

* Patricia Ţig a reuşit a doua victorie din carieră asupra unei jucătoare din Top 200 WTA şi s-a calificat în sferturile de finală la Monterrey, în Mexic * Gabriela Talabă a devenit campioana României şi a urcat peste 400 de locuri în ierarhia mondială


Cele două jucătoare de tenis din Galaţi aflate în clasamentul mondial WTA, Patricia Ţig (20 de ani) şi Gabriela Talabă (19 ani), sunt într-o ascensiune remarcabilă în ierarhia tenisului profesionist, ambele înregistrând în ultima perioadă cele mai bune rezultate din carieră.

Patricia Ţig, care a început anul de pe locul 808 WTA, şi-a început ascensiunea din 2014 acumulând puncte în turnee Futures de 10.000 de dolari, baza lansării pentru orice jucătoare de tenis. Cu şase turnee de acest tip câştigate în acest an (11 în total), gălăţeanca a urcat în primele 300 de locuri, zona care i-a permis să facă trecerea la un nivel superior, poziţia actuală (281) permiţându-i să aibă acces în calificările unui turneu de categorie Challenger, cu premii totale de 50.000 de dolari, la Monterrey, în Mexic.

În al doilea meci din calificări, cel decisiv pentru intrarea pe tabloul principal, Ţig a obţinut o victorie care i-a dat multă încredere, în faţa unei jucătoare care a fost la un moment dat a 29-a din lume, Kateryna Bondarenko. Apoi, pe tabloul principal, a continuat să câştige de o manieră impresionantă. În primul tur a trecut cu 6-0, 6-2 de Catalina Pella (Argentina), jucătoare ce se afla cu doar trei poziţii mai jos decât Ţig în topul WTA.

În turul secund, ieri dimineaţă, a avut în faţă o altă adversară redutabilă, Arantxa Rus (Olanda), aflată pe locul 182 şi a cărei cea mai bună clasare în ierarhia mondială a fost locul 61. Gălăţeanca a jucat din nou impresionant şi s-a impus la fel de clar ca în primul tur: 6-1, 6-3. Astfel, s-a calificat în sferturile de finală ale unui turneu cu 20 de jucătoare mai bine clasate decât Ţig.

Totodată, aceasta a fost a doua victorie a Patriciei în faţa unei adversare din Top 200 WTA, prima fiind obţinută acum trei săptămâni, la un turneu de 25,000 de dolari din Bulgaria, în faţa Katerynei Kozlova (Ucraina), locul 147 WTA.

Noapte albă pentru sponsor

În lumea tenisului profesionist, pentru progres este nevoie de bani mulţi, cheltuielile fiind foarte mari pentru a putea juca cât mai multe turnee, plus cele pentru staff-ul tehnic, teren de antrenament şi echipament.

Patricia Ţig, fiica fostului jucător şi actual antrenor de volei Marius Ţig, a avut şansa să fie susţinută financiar de oameni de afaceri pasionaţi de sport, care nu au rămas doar la stadiul de spectatori. Este vorba Mihai Humă şi Spiru Mantu, acţionarii de la Arcada, firmă care susţine şi echipa masculină de volei cu acelaşi nume şi care sprijină activitatea Patriciei de mulţi ani. Nu doar financiar, ci şi ca suporteri pătimaşi, trăind la intensitate maximă parcusul sportivei, după cum ne-a povestit unul dintre aceştia, Mihai Humă.

„Sunt pasionat de acest sport şi am văzut că are mari calităţi, de când era mică, şi perspective frumoase, astfel că am decis să-i fim alături. Noaptea trecută nici n-am mai dormit, am stat să urmăresc live (n.r. – de la ora 5 dimineaţă) meciul cu Arantxa Rus. Este în mare formă, ne dă motive să sperăm la cel puţin încă o victorie la acest turneu”, ne-a spus Mihai Humă.

Pentru accesul în sferturi la acest turneu, Ţig are garantat[ o recompensă de 20 de puncte WTA, cea mai mare primită de ea în carieră la un turneu şi care îi garantează un plus de trei poziţii, până pe 278. Pentru accesul în semifinale va juca cu Mariana Duque-Marino (Colmbia), aflată pe locul 153 WTA. Dacă reuşeşte să câştige şi acest meci, gălăţeanca ar urca 26 de poziţii, până pe locul 255.

Talabă, salt de 443 de locuri

Şi cealaltă gălăţeancă din circuitul profesionist, Gabriela Talabă (Clubul Dacia), are un an excelent, cu o ascensiune remarcabilă. A început 2014 de pe poziţia 1005 şi până acum a urcat 443 de locuri, până pe 562. În ultimele două săptămâni nu a jucat în circuitul ITF Pro, ea evoluând în această perioadă în ţară, la Campionatul Naţional, unde a reuşit o performanţă răsunătoare: câştigarea titlului de campioană a României la senioare.

Citit 2860 ori Ultima modificare Duminică, 12 Octombrie 2014 14:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.