Începuturile fotbalului la Galaţi

Începuturile fotbalului la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fotbalul gălăţean are o îndelungată şi bogată istorie. Dacă în ţară, sportul cu balonul rotund a apărut în oraşele Arad şi Bucureşti cu puţin înainte de 1900, la Galaţi a ajuns aproximativ 10 ani mai târziu. Acest lucru a fost posibil datorită prezenţei în oraşul nostru a unor firme şi reprezentanţe comerciale  străine.

Primele jocuri au avut loc acum circa o sută de ani (1908), când o echipă înfiinţată de ofiţerul Vladovici a întâlnit grupări alcătuite  din marinarii vaselor de război engleze staţionate în port! Militarul  de carieră, care studiase în Franţa, a adus la Galaţi primul regulament al jocului de fotbal, o minge şi o pereche  de ghete!

Un an mai târziu Regimentul de cavalerie din Galaţi a înfiinţat o a doua echipă din oraş (prima echipă fusese tot una militară - cea a Regimentului 3 artilerie grea). Acest lucru a favorizat organizarea a mai multor meciuri de fotbal la Galaţi.

Presa vremii a evidenţiat şi faptul că propagarea sportului rege a fost posibilă şi datorită prezenţei, în Portul Galaţi, a unor escadre navale engleze, ştiut fiind că Anglia este patria fotbalului.

Elevii Liceului „Vasile Alecsandri” au hotărât să-şi facă şi ei echipă, în 1919. Un an mai târziu, emigranţii veniţi din Turcia, Grecia sau Armenia au înfiinţat (sprijiniţi şi de marea burghezie) echipele Olimpia şi Niki.

De notat că în aceste noi grupări evoluau jucători care veneau din Italia, Grecia sau Turcia  - ţări în care fotbalul era mult mai bine cunoscut.

Un meci de referinţă a avut loc pe 7 mari 1921, când Triumf Bucureşti - aflată într-un turneu de popularizare ("propagandă sportivă") - a învins "Internaţionala" Galaţi cu scorul de 2-1. În acelaşi an, echipa vasului englez H.M.S. Ladybir a dispus de aceeaşi "Internaţională" (alcătuită din jucători străini, stabiliţi, vremelnic, în Galaţi), cu scorul de 6-2.

Deşi nu se putea vorbi de competiţii organizate, pentru că existau prea puţine echipe, s-au intensificat meciurile inter-oraşe: Galaţi - Brăila, Galaţi - Tulcea, Galaţi - Reni (Reni fiind oraşul în care s-a născut marele ziarist şi scriitor sportiv Ioan Chirilă).

De asemenea, s-au organizat tot mai multe  întâlniri ale echipelor locale: Internaţional, Niki, Olimpia, Şoimii Dacia, Atlas, LVA, precum şi cele militare existente în oraş.

- va urma -

Foto: blog.mysport.ro

Citit 1010 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.