PATRICIA ȚIG, cea mai bună clasare din carieră, la final de sezon

PATRICIA ȚIG, cea mai bună clasare din carieră, la final de sezon
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Gălăţeanca Patricia Ţig încheie anul competiţional cu participarea la două turnee în Asia, la Tokyo şi Shenzen * Vârful sezonului în care a intrat în premieră în Top 100 WTA a fost ajungerea în sferturile de finală la turneul Premier Mandatory de la Madrid


Patricia Ţig, cea mai performantă gălăţeancă din istorie în tenisul profesionist, se află în Japonia, la Tokyo, unde astăzi o va întâlni pe reprezentanta ţării gazdă, Nara Kurumi (24 de ani, locul 78 WTA), în primul tur al unui turneu ITF dotat cu premii totale de 100.000 de dolari. Kurumi este a doua favorită, cap de serie nr. 1 fiind Shuai Zeng (locul 27 WTA). Acesta este penultimul turneu din acest an pentru Ţig, care apoi se va deplasa în China, pentru un turneu similar la Shenzhen, înainte de a intra în vacanţă competiţională.

Cel mai bun an din carieră

Rezultatele de la cele două turnee asiatice sunt luate în considerare pentru următorul sezon, cel din 2016 din circuitul WTA fiind considerat încheiat de la sfârşitul săptămânii trecute.

Astfel, Patricia Ţig are cea mai bună clasare din carieră la final de sezon, locul 112 în ierarhia mondială. Rezultatele bune din 2015 i-au adus gălăţencei urcarea într-o zonă a clasamentului care i-a permis în acest an să facă trecerea de la turnee ITF la calificările celor WTA. În sezonul 2016, Ţig a reuşit să aibă primele intrări pe tablourile principale ale turneelor din categoria „Premier 700” (St. Petersburg şi Charleston).

Vârful evoluţiilor sale a fost în prima săptămână a lunii mai, când a trecut de calificări la Madrid, iar la primele sale meciuri pe tabloul principal la un „Premier Mandatory” (turnee imediat după cele de Mare Şlam, ca nivel valoric şi al premiilor) a reuşit evoluţii şi victorii de senzaţie în faţa unor adversare aflate atunci în primele 35 de locuri WTA: Madison Keys (locul 25 atunci, final de sezon pe 8), Sloane Stephens şi Daria Kasatkina. A ajuns până în sferturile de finală, parcurs care i-a adus pătrunderea în Top 100 WTA, pe 22 mai (locul 99). 

Această ascensiune i-a permis şi primele intrări direct pe tablourile principale la turnee de Grand Slam, Wimbledon şi apoi US Open. La ambele a pierdut în primul tur, după meciuri echilibrate, în faţa unor adversare redutabile: Sara Errani, respectiv, Laura Siegemund.

Din păcate, înainte de US Open, a fost obligată de o accidentare la cotul mâinii drepte să absenteze din circuit o lună şi jumătate, pauză care i-a generat o coborâre în clasamentul WTA, până în zona locului 135. După revenire, a avut evoluţii fluctuante, cu rezultate dezamăgitoare, dar şi un nou moment la nivel înalt, reuşind în luna septembrie să ajungă până în semifinalele turneului WTA de la Seul (de categorie „Internaţional”), ceea ce a reprezentat a treia cea mai mare performanţă a carierei.

Şi la dublu, Ţig a avut un sezon bun, încheiat de asemenea pe cel mai bun loc din carieră (164). Performanţele de vârf au fost o semifinală la Shenzhen în prima parte a anului, alături de Andreea Mitu, plus recenta finală de la Luxemburg (alături de Monica Niculescu), pierdută dramatic.

Citit 2404 ori Ultima modificare Marți, 08 Noiembrie 2016 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.