De mâine, se scumpesc gazele pentru populaţie

De mâine, se scumpesc gazele pentru populaţie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, ieri, creşterea cu peste opt la sută a preţurilor finale la gaze pentru consumatorii casnici, începand cu data de 10 ianuarie 2018, la cererea furnizorilor, informează Hotnews.

Astfel, în urma deciziei de luni, ANRE recunoaşte costuri de achiziţie a gazelor naturale pentru furnizori de 88,28 lei/MWh, faţă de 81,48 lei/Mwh, cât era până acum. Este important de menţionat că ANRE stabilise o valoare a costurilor de achiziţie de 81,48 lei/MWh pentru perioada 1 aprilie 2017 - 31 martie 2018, însă autoritatea a majorat preţurile înainte să expire această perioadă. "Modificarea valorii CUG generează o creştere a preţurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale preţurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018", se arată în comunicatul ANRE. Impactul unitar în preţurile practicate de furnizorii clienţilor casnici reglementaţi este de 0,68 bani/Kwh.

În acest moment, preţul gazelor din producţia internă este liberalizat, însă ANRE stabileşte tarifele din factura finală la consumatorul casnic. "Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piaţă, pe baza cererii şi ofertei şi constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici", precizeaza ANRE. Potrivit acestuia, valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Ulterior, furnizorii au solicitat creşterea acestei valori pe fondul creşterii preţurilor cu achiziţia gazelor naturale din producţia internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui ANRE nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG. Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.

Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de catre titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienţi casnici reglementaţi, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh.

Hotnews aminteşte că, în luna noiembrie, au fost aruncate în spaţiul public o serie de declaraţii alarmiste legate de o presupusa vulnerabilitate a României pe piaţa gazelor, în următoarele luni. Mai grav este că aceste afirmaţii menite să stârnească panică, exact în prag de iarnă, au fost lansate chiar de şefi de companii mari şi respectabile, Engie şi Transgaz, în cadrul audierilor din comisia parlamentară de anchetă a ANRE. Aceste teorii alarmiste au fost întărite de Iulian Iancu, şeful comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte prognoza meteo, autorităţile anunţau, la sfârşitul lunii octombrie, că urmează o iarnă grea, cu temperaturi sub medie. Pe 20 octombrie, la sediul MAI, Florinela Georgescu, directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vorbea chiar de semnale îngrijorătoare. Însă, o nouă prognoză arată ca temperaturile vor fi în general normale pentru perioada de iarnă. Mai mult, până acum, iarna s-a dovedit a fi mult mai uşoară decât arăta şi cea mai optimistă prognoză.

Citit 1779 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2018 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.