Cât se va cheltui pentru despăgubirea infractorilor

Cât se va cheltui pentru despăgubirea infractorilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sindicaliştii din penitenciare estimează că proiectul anunţat recent de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de despăgubire a infractorilor care au stat în condiţii necorespunzătoare în puşcării, ar putea costa bugetul statului "între 370 şi 550 de milioane de euro".

Pe 20 martie, Tudorel Toader a anunţat că ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de lege care prevede conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada cât un deţinut a stat în condiţii necorespunzătoare. În octombrie 2017, Tudorel Toader a afirmat că probabil vor fi oferite despăgubiri între cinci şi opt euro pe zi pentru deţinuţii care au executat integral pedepsele în condiţii necorespunzătoare înainte de intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu. "Cuantumul nu îl stabilesc eu. Eu pot să vă dau două repere (...) Ungaria a stabilit cinci euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, Italia a stabilit opt euro pe zi de detenţie necorespunzătoare şi Curtea Europeană a considerat că sunt despăgubiri echitabile şi unele, şi altele. Probabil tot în zona aceasta vom fi şi noi", spunea atunci ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.

Pornind de la aceste cifre,  Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) estimează că, "la un rulaj total al deţinuţilor estimat, pentru perioada 2012-2017, de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane de euro (la o despăgubire de cinci euro/zi/deţinut) şi 550 milioane de euro (la o despăgubire de opt euro/zi/deţinut)". Sindicaliştii spun că au luat în calcul "o valoare mediană", în condiţiile în care "nu toţi deţinuţii beneficiari au fost în sistemul penitenciar pe întreaga durată de aplicare". "Astfel, suma maximă care ar putea fi obţinută de un deţinut pentru această perioadă de cinci ani ar urma să fie de 9.125 de euro (la o despăgubire de cinci euro/zi/deţinut) sau de 14.600 de euro (la o despăgubire de opt euro/zi/deţinut)", arată FSANP.

FSANP îl mai numeşte "prietenul infractorilor" pe Tudorel Toader şi adaugă că acesta "trebuie înlocuit cu un ministru al Justiţiei". Totodată, sindicaliştii susţin că s-ar putea construi "1.500 de şcoli cu opt săli de clasă sau 11 spitale cu 450 de paturi", cu aceşti bani. El  îl contrazic pe ministru şi spun că "CEDO nu a cerut niciodată despăgubirea infractorilor, nu a impus măsuri obligatorii, ci doar a cerut îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare".

Citit 1560 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Martie 2018 22:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.