Sevil Shhaideh, inculpată în dosarul Belina

Sevil Shhaideh, inculpată în dosarul Belina
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Procurorii DNA au anunţat că Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, are calitatea de inculpat în dosarul Belina, ea fiind acuzată de abuz în serviciu.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus schimbarea încadrării juridice şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă inculpaţii: Shhaideh Sevil, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave; Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave”, a precizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un comunicat de presă.

Procurorii mai anunţă că, în aceeaşi cauză, s-a dispus extinderea urmăririi penale şi schimbarea încadrării juridice faţă de Adrian Gâdea, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la abuz în serviciu, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

„În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale”, se arată în ordonanţa procurorilor.

Aceştia mai notează că, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (H.G. 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator.

De asemenea, Ionela Vasile Stoian, în calitate de director la MDRAP - Direcţia Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Relaţii Internaţionale, ar fi sprijinit demersurile nelegale prin aceea că nu ar întocmit note referitoare la observaţiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor Publice), nu ar fi respectat reglementările privind circuitul de avizare, ar fi contribuit la crearea unei reprezentări false MFP şi MJ referitor la contactele de închiriere deja existente.

Tot în comunicatul de presă menţionat se mai arată că, în perioada iunie 2013 – septembrie 2013, Adrian Gâdea a fost cel care ar fi promovat un proiect de hotărâre de consiliu judeţean privind transferul Insulei Belina şi Braţului Pavel în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean, ar fi iniţiat un proiect de hotărâre de guvern reţinând, „în mod vădit contrar legii, legalitatea proiectului cu caracter individual ce se va numi H.G. 943/2013, având cunoştinţă despre încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă, a trimis neoficial către MDRAP documente emanând de la CJ Teleorman în formă de proiect, unele nesemnate şi în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu judeţean”.

„Ca urmare a faptelor descrise s-a cauzat un prejudiciu statului român de 3.237.800 de lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul statului.

Citit 768 ori Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.