Polițiștii vor putea elibera pe loc ordine de protecție

Polițiștii vor putea elibera pe loc ordine de protecție
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deputaţii au votat un proiect de lege care prevede că victimele violenţei domestice vor avea la dispoziţie ordinul de protecţie provizoriu, eliberat pe loc de către poliţist la constatarea agresiunii şi nu după 72 de ore, cum este în prezent.

"Victimele violenţei domestice vor avea la dispoziţie ordinul de protecţie provizoriu, eliberat pe loc de către poliţist la constatarea agresiunii şi nu după 72 de ore, cum era până acum. Acest instrument asigură o intervenţie rapidă şi înlăturarea pericolului, respectiv a agresorului din locuinţa comună sau din preajma victimei, pentru a preveni noi violenţe sau chiar un deces. Ordinul de protecţie provizoriu este valabil cinci zile şi poate fi prelungit până la emiterea ordinului de protecţie de către instanţa de judecată, iar nerespectarea lui este o infracţiune pedepsită cu închisoarea de la o lună la un an", se arată într-un comunicat de presă al preşedintelui Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, Cristina Ionela Iurişniţi (USR).

Deputatul USR a mai precizat că o altă noutate este aceea că agresorul este obligat să poarte o brăţară electronică, pentru o monitorizare în mod real. "De la debutul lui 2018, numărul femeilor ucise de către parteneri sau foşti parteneri a crescut, deşi unele victime aveau ordin de protecţie emis. Această măsură le va permite autorităţilor să supravegheze agresorii şi alături de ordinul de protecţie provizoriu va salva vieţi", a declarat deputata USR.

Alte modificări legislative se referă la înlocuirea termenilor de violenţă în familie cu violenţă domestică, definirea violenţei împotriva femeilor, responsabilitatea autorităţilor locale în finanţarea serviciilor, atât pentru victime, cât şi pentru agresori, colectarea datelor statistice relevante, dezagregate şi la intervale regulate privind violenţa domestică.

"Un semnal de alarmă îl constituie modificările aduse Codului de procedură penală, care nu ajută nicidecum victimele infracţiunilor violente, dimpotrivă, avantajează agresorii. De exemplu, una dintre modificările aduse Codului de procedură penală prevede ca suspecţii/ inculpaţii să poată fi prezenţi la audierea martorilor - până acum, doar avocatul putea asista, tocmai ca martorii să nu fie intimidaţi, să nu se simtă ameninţaţi ca să-şi retragă mărturia", a mai declarat Cristina Iurişniţi.

Plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat favorabil proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, cu noi măsuri pentru siguranţa victimelor. Proiectul a fost trimis la promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Citit 1918 ori Ultima modificare Marți, 19 Iunie 2018 21:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.