Jandarmeria, despre violențele asupra protestatarilor: ”Sunt imagini care nu ne fac cinste”

Jandarmeria, despre violențele asupra protestatarilor: ”Sunt imagini care nu ne fac cinste”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a vorbit, la Digi24, despre violențele de la mitingul diasporei. "Sunt imagini care nu ne fac cinste", a spus Enache.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a făcut această declarație în contextul în care jurnaliștii Digi 24 au prezentat imagini cu oameni nevinovați care țineau mâinile ridicate și pe care jandarmii i-au lovit cu bestialitate, nu oricum. "Nu se pot desfășura, în paralel, mai multe anchete. Există o anchetă pe care o fac procurorii militari în acest moment și care suspendă orice altă anchetă. Nu se pot face două anchete în același timp. Și cred eu că așa este bine, ca un organ imparțial să facă aceste anchete, nu Jandarmeria, care ar putea fi acuzată de subiectivism", a spus reprezentantul Jandarmeriei.

Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar, a făcut, luni dimineață, 13 august 2018, primele declarații cu privire la ancheta pornită după violențele de la mitingul diasporei din 10 august. Procurorul Corbu a precizat că încă se primesc plângeri ale persoanelor vătămate, direcționate de la Secția 1 de Poliție. "Inițial s-a început urmărirea penală pentru infracțiunea de purtare abuzivă, abuz în serviciu și urmează a fi extinsă și pentru neglijență în serviciu, dat fiind contextul în care cei doi militari jandarmi au fost lăsați neizolați de către colegi", a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar. "La acest moment s-au solicitat documente care vizeză modul de organizare a misiunii, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne și cele care sunt conturate de prevederile legii", a adăugat el.

Jandarmii care au lovit protestatari pașnici vor fi identificați cu ușurință și, apoi, de anchetarea lor se vor ocupa procurorii Parchetului Militar, a declarat, la Digi24, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. Întrebat ce vor păți jandarmii care au lovit manifestanți care aveau mâinile ridicate deasupra capului, fără a da semne că vor să intre în conflict cu forțele de ordine, Enache a spus: "Ei (jandarmii violenți - n.r.) sunt foarte ușor de identificat, nu va fi asta o problemă. Din punct de vedere legal, după ce colegii mei au ordin să evacueze o piață, un spațiu public, în mod normal, nu trebuie ca oamenii să rămână în spatele dispozitivului de jandarmi, al cordonului format din rațiuni de siguranță".

Ghidul MAI privind intervenţiile în forţă ale jandarmilor conţine principii care nu par să fi fost aplicate la acţiunile de vineri din Piaţa Victoriei, au dezvăluit jurnaliștii Digi 24. Publicat încă de acum 10 ani, "Ghidul de intervenţie profesională", destinat jandarmilor, specifică o serie de principii care nu par să fi fost respectate. Verdictul în acest sens îl vor da procurorii militari.

Citit 1932 ori Ultima modificare Luni, 13 August 2018 16:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.