Cu sau fără recomandări de la Veneţia, Guvernul a adoptat ordonanţa privind modificarea legilor Justiţiei

Cu sau fără recomandări de la Veneţia, Guvernul a adoptat ordonanţa privind modificarea legilor Justiţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tudorel Toader a prezentat, luni, 15 octombrie 2018, prevederile OUG pe legile Justiţiei care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privinţa detaşărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-şefi vor fi transmise în direct, arhivate şi văzute de oricine şi că ministrul poate sesiza Inspecţia Judiciară.

"Se măreşte vechimea pentru cei care vor funcţia de procuror general ÎCCJ, prim-adjunct, funcţii de conducere la DNA şi DIICOT, care va fi de minimum 15 ani. Deci de la 8 ani la 15 ani", a declarat Tudorel Toader. De asemenea, pentru a accede în funcţia de procuror la DIICOT şi DNA, procurorii vor avea nevoie de 10 ani de experienţă în profesie. "Am eliminat posibilitatea revocării procurorului din structura DNA şi DIICOT de către procurorul şef, în cazul unui simplu avertisment, cea mai mică sancţiune. Viitorii procurori care vor funcţiona la Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie vor beneficia de detaşări în condiţiile legii", a spus Toader.

Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc şi paşii de urmat referitor la numirea procurorilor de rang înalt. "La nivelul Ministerului Justiţiei, când se fac acele interviuri pentru a se propune preşedintelui candidaturile la nivel de rang înalt, Comisia a spus să dăm dovadă de mai multă transparenţă. Am preluat de la CSM respectivele interviuri şi susţineri de proiecte manageriale şi vor fi transmise în direct, vor fi arhivate şi vor putea fi văzute de oricine e interesat", a precizat Toader.

Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte detaşările procurorilor. Nu procurorul general va decide detaşările de la parchete, ci Secţia pentru Procurori a CSM.

O altă prevedere a OUG este cea potrivit căreia ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară. "Ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă sunt săvârşite abateri disciplinare de către procurori. Numai de către procurori, subliniez. Prin raportare la 132 din Constituţie, care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Autoritatea ar fi pur declarativă, dacă nu ai avea şi un instrument juridic", a precizat ministrul Justiţiei.

O altă modificare se referă la revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. "Faptul că membrii CSM pot fi revocaţi din funcţie, dacă citez "pierd încrederea celor care i-au ales". Ori încrederea e factor de natură subiectivă, care nu poate fi cuantificat şi atunci acelaşi lucru în care eu am încredere, altul poate să nu aibă încredere. Această abordare subiectivă nu trebuie să se reflecte în statutul unui membru al CSM. E recomandarea Comisiei de la Veneţia. Am eliminat-o şi am preluat elemente procedurale primite de la reprezentanţii CSM", a completat Toader.

Ordonanţa de urgenţă prevede şi o serie de modificări în ceea ce priveşte amânarea pensionării anticipate a magistraţilor. Dacă varianta iniţială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019. "Pentru a ţine echilibrul între dorinţa unora de a se pensiona la 20 de ani în profesia de magistrat, de a răspunde preocupărilor Comisiei de la Venetia, s-a adoptat soluţia amânării până la finele lui 2019, timp în care se va vedea cum se aşează sistemul", a declarat ministrul.

Citit 803 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2018 20:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.