Ministrul Justiţiei solicită demiterea procurorului general

Ministrul Justiţiei solicită demiterea procurorului general
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Justiţiei i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a procurorului general. Tudorel Toader a anunţat, de asemenea, că va reveni cu cele cinci propuneri de numire la vârful parchetelor, între care şi cea a procurorului Adina Florea la DNA.

"Ştiţi că procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Personal poate fi înţeles, dar ca procuror general e imposibil de înţeles, pentru că s-a adresat la Alba Iulia ca persoană fizică, la dânsul acasă. Dar eu m-am referit la procurorul general, nu la persoana fizică, m-am referit la deficienţele manageriale", a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiţiei.

Ministrul a susţinut că Augustin Lazăr a sesizat la CCR ceva ce nu are legătură cu cauza: dacă o persoană fizică sau conducătorul instituţiei poate sesiza instanţa de contencios administrativ e o problema pe care dacă cineva nu a înţeles-o va fi clarificată. "Dar n-are legătură cu raportul de evaluare, cu procedura derulată (...), aşadar consider că această procedură, această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei, astăzi (n.r. - joi) voi trimite la preşedintele republicii solicitarea oficială de revocare din funcţie, bazată pe trei componente: raportul de evaluare, art. 132 din Constituţie, decizia CCR nr. 358", a anunţat ministrul Justiţiei.

"Voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcţii de conducere pe care preşedintele i-a refuzat, spunând că propunerea are aspecte de nelegalitate, şi anume că dosarele candidaţilor nu conţin acea adeverinţă de la CNSAS. Nu ministrul Justiţiei face verificarea. Legea spune că CSM solicită şi, dacă în 15 zile CNSAS nu răspunde, procedura merge mai departe, se consemnează în raportul Secţiei de procurori a CSM. Mai mult chiar, Secţia de procurori a dat un comunicat vizavi de lipsa acestei verificări de către CNSAS, CNSAS a dat, la rândul lui, un comunicat asemănător şi să nu uitaţi să faceţi distincţiile dintre abordările politice şi abordările juridice", a mai declarat Tudorel Toader.

El a adăugat că, nefiind vorba de o nelegalitate în dosarele celor cinci candidaţi, va trimite din nou preşedintelui solicitarea de numirea a acestora. "Sunt magistraţi de rang înalt în funcţie, pe care preşedintele nu i-a întrebat de verificările la CNSAS, nu uitaţi că de dată foarte recentă procurorul şef de la DIICOT a fost numit cu toată procedura, dar nu l-a întrebat nimeni dacă în dosar există sau nu verificarea CNSAS. Acelaşi decident nu poate folosi dublă măsură, să spună la Ionescu nu merge pentru că nu are verificarea CNSAS, la Popescu merge chiar şi fără verificarea CNSAS", a susţinut Toader.

Întrebat ce va face dacă preşedintele nu dă curs solicitărilor sale, Tudorel Toader a răspuns: "Pas cu pas. Vom vedea la momentul respectiv. Preşedintele a făcut cum face de regulă, întâi dă răspunsul şi după aia spune că se va documenta. Sper să nu greşesc, a făcut această declaraţie înainte de a cunoaşte demersul la instanţa de contencios administrativ. Este posibil ca între timp să se fi edificat cu privire la proceduri", a precizat ministrul Justiţiei.

Citit 1399 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2018 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.