Podul de la Brăila, cea mai mare alocare din 2019

Podul de la Brăila, cea mai mare alocare din 2019
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ministerul Transporturilor va primi, anul acesta, 11,66 miliarde de lei, cu aproape 55 la sută mai mult decât a cheltuit în anul anterior, conform proiectului bugetului de stat pe 2019, anunță Economica.net. În domeniul infrastructurii rutiere, podul de la Brăila beneficiază de cea mai mare alocare de fonduri. Astfel, statul ar putea plăti, anul acesta, 362 de milioane de lei pentru realizarea Golden Gate-ului peste Dunăre, proiect cu o valoare totală de două miliarde de lei, relatează jurnaliștii publicației economice.

Proiectul de buget pentru anul 2019 include investiții în infrastructura de transport de 5,6 de miliarde de lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finanțate din fonduri europene. În domeniul infrastructurii rutiere, podul de la Brăila beneficiază de cei mai mulţi bani, respectiv 362,84 de milioane de lei, conform datelor centralizate de Economica.net. O alocare semnificativă este şi în cazul Autostrăzii Transilvania, de 164,4 milioane de lei, în vreme ce pentru Autostrada Sebeş - Turda se propune un buget de 160 de milioane de lei. Statul alocă fonduri mari şi pentru proiecte care abia încep anul acesta, precum Drumul Expres Craiova - Piteşti. În acest caz, propunerea de alocare bugetară este de 151 milioane de lei.

În bugetul Ministerului Transportului pentru acest an sunt prevăzute și alte proiecte aflate în fază incipientă, precum Autostrada Sibiu - Piteşti, Autostrada de Centură Bucureşti, Centura Bacău, care include primii kilometri de autostradă din Moldova, pasaje de pe centura Capitalei, dar şi Centura de Sud a Timişoarei.

Jurnaliștii cotidianului "Adevărul" anunțau, pe 15 ianuarie, că lucrările la podul peste Dunăre, ce va lega Brăila de Tulcea, se desfăşurau cu pregătirea terenului de pe malul dobrogean al fluviului, în prezent mai multe utilaje desfășurând lucrări în teren. Pe 19 decembrie 2018, Ministerul Transporturilor a emis autorizaţia pentru începerea lucrărilor. A doua zi, în zonă au ajuns primele utilaje pentru lucrările la drumurile tehnologice şi la fundaţia pilonului de pe malul tulcean. Pregătirea terenului a început pe 12 decembrie, când Direcţia Silvică Tulcea a dat startul defrişărilor. Lucrările la acest obiectiv de investiţii presupun mai multe etape. În prima etapă se vor executa cele două turnuri ale podului, pe malul Dunării (fundaţii şi elevaţii), în zona judeţelor Tulcea şi Brăila, precum şi primele lucrări la zona de ancoraj a podului, situată în judeţul Tulcea. Acestea reprezintă partea cea mai importantă a infrastructurii podului, pentru că de cele două turnuri de susţinere se va lega toată suprastructura podului. Lungimea totală a podului este de 1.974 m, cu o deschidere centrală de 1.120 m şi două deschideri laterale, de 489 m şi, respectiv, 364 m. Valoarea lucrărilor autorizate, fără TVA, este 139.541.150 de lei. Durata de execuţie este de 17 luni de la data începerii lucrărilor.

Citit 6698 ori Ultima modificare Luni, 04 Februarie 2019 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.