Asociațiile magistraților resping soluțiile ministrului

Asociațiile magistraților resping soluțiile ministrului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Anunțul făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader, potrivit căruia Guvernul va abroga, săptămâna viitoare, articolul din ordonanța pe Justiție prin care judecătorii puteau conduce parchete, nu îi mulțumește pe magistrați. Aceștia spun că nemulțumirile lor "nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon".

"Nemulțumirile magistraților nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon, cu privire la abrogarea viitoare și incertă, nedeterminată temporal, a unui simplu text din ordonanța de urgență care putea avea destinatari exclusiv "pe persoană fizică", din rândul judecătorilor doritori să aspire la o funcție de conducere "de rang înalt" în parchete", susțin, într-un comunicat remis, ieri, ziare.com, Asociația "Forumul Judecătorilor din România", Asociația "Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" și Asociația "Inițiativa pentru Justiție".

Asociațiile de magistrați critică și modul în care discuțiile de la Guvern au fost gestionate de către Consiliul Superior al Magistraturii și spun că la întâlnire nu au fost invitați președintele ÎCCJ și procurorul general. "Modalitatea în care aceste "discuții" au fost gestionate de Consiliul Superior al Magistraturii dovedește, încă o dată, că este justificată solicitarea corpului profesional de respectare a competențelor și a rolului fiecărei secții a CSM și de implicare a plenului în toate deciziile ce privesc întregul sistem judiciar, conform Constituției, redobândirea imediată de către Consiliul Superior al Magistraturii a caracterului veritabil de organism colegial și sistarea emiterii unor comunicate de presă de președintele CSM sau de grupuri de membri, de natură a facilita preluarea mesajului de o parte a mass-media ca provenind de la instituția însăși. Subliniem că, la întâlnirea de la Guvern din 25 februarie 2019, nu au fost invitați - sau, cel puțin, nu au participat - președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, în calitatea sa de reprezentant legal al puterii judecătorești, și nici procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. A fost prezent, în schimb, procurorul-șef al Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție, probabil în virtutea calității conferite de OUG 7/2019 de ultim "procuror ierarhic superior", se arată în comunicat.

Asociațiile de magistrati mai reclamă și alte aspecte de esență, care, afirmă acestea, se pot dovedi nocive pentru independența justiției, "asupra cărora nici verbal, din relatarea rezultatelor discuțiilor, nu s-a ajuns la un consens între participanți". Ieri, ministrul Justiției a fost criticat de către o serie de colegi de coaliție, din PSD, pentru faptul că nu i-a consultat pe magistrați, înainte de adoptarea OUG 7/2019.

Citit 953 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2019 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.